Darvin Nunjez (LFC)
Darvin Nunjez (LFC)

ZVANIČNO: Igrač zbog kojeg je Klop progutao ponos! Odabrao broj miljenika Enfilda

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.06.22. | 20:21

Supertalentovani Urugvajac promovisan na Enfildu, poznati su svi detalji transfera

A sada je i zvanično: Darvin Nunjez je novi igrač Liverpula!

Velikan sa Enfild Rouda je večeras potvrdio najskuplje pojačanje u klupskoj istoriji.

Izabrane vesti

Urugvajac iz Benfike je plaćen 75.000.000 evra fiksno plus 25.000.000 evra kroz bonuse.

“Onog dana kada se fudbal zasnivao na trošenju 100 miliona na jednog fudbalera, ja više neću biti u ovom poslu. Fudbalska igra bi trebalo da se vrti oko grupe, a ne oko pojedinca. Tako bi fudbal trebalo da funkcioniše. Naravno da uvek želite da imate najbolje igrače, ali mnogo je bitnije da imate najbolju grupu igrača. Drugi klubovi mogu da idu i troše veliki novac i uzimaju najbolje igrače ali ja želim da to radim drugačije. I radio bih drugačije čak i da mogu da trošim toliki novac”, čuvena je izjava Jirgena Klopa iz leta 2016. godine, nekoliko dana pošto je Mančester Junajted učinio Pola Pogbu najskupljim igračem u istoriji Premijer lige.

Kasnije se Klop pravdao.

“Da li sam promenio mišljenje? Jesam. Nisam mogao ni da zamislim da će se svet ovako brzo menjati”, rekao je Klop.

Šest godina posle čuvene izjave, Klop je morao da proguta svoje reči. Platio je 100.000.000 evra za igrača. Tačnije, platiće. Zvanično, Nunjez i dalje nije najskuplji igrač u istoriji Redsa jer se njegov transfer trenutno vodi samo kroz fiksni deo od 75.000.000 evra. Skuplji je bio dolazak Virdžila van Dajka iz Sautemptona za 84.650.000 evra. Ali i to će se vrlo brzo promeniti…

Bonusi u Nunjezovom transferu su lako ostvarivi. Već posle šest odigrane utakmice u dresu Redsa, aktivira se bonus od 5.000.000 evra. Posle 60. odigrane utakmice se aktivira novih 10.000.000 evra. Dakle, ako sve bude išlo očekivanim tokom, transfer će lako dogurati do 90.000.000 evra. Preostalih 10.000.000 evra bonusa su vezani za timske uspehe i individualni učinak, a detalji još nisu poznati. Podsetimo i da 20 odsto od transfera ide španskom klubu Almeriji iz koje je Nunjez pre dve godine došao u Benfiku za 24.000.000 evra. Španci prema tome mogu da se nadaju makar još 18.000.000 od Nunjeza.

Nunjez je potpisao ugovor na šest godina vredan 140.000 funti nedeljno. Liverpul je i tu prešao neke svoje dosadašnje standarde i granice kada su u pitanju dolasci velikih pojačanja. Primera radi, Diogo Žota ima platu oko 90.000 funti nedeljno, Ibrahima Konate oko 70.000, a Luis Dijas nešto manje od 60.000. Kada se Nunjezova plata prevede u evre, to je otprilike oko 8.500.000 evra godišnje bruto. Njemu pripada oko 4.500.000 evra neto po sezoni.

Urugvajac je u Liverpulu zadužio dres sa brojem 27 koji je ostao upražnjen posle odlaska omiljenog Enfildovog džokera Divoka Origija.

Nunjezov transfer pod ovim finansijskim uslovima je mnogima bio iznenađenje jer Liverpul ima dobro popunjen pozicije u napadu sa Salahom, Žotom, Firminom, Dijasom, Maneom, Minaminom, Eliotom... Ali Klop je i te kako imao razloga da reaguje i ugrabi urugvajski biser pre konkurencije. Mane je pred transferom u Bajern, Salah bi mogao da ode sledećeg leta Firminov zenit je odavno prošao... Čuvena napadačka trojka je pred raspadom, a Klop je odavno počeo da radi na renoviranju i narednih godina bi udarni triling trebalo da čine Dijas - Žota - Nunjez.

Nunjez je za tri godine doživeo golgetersku eksploziju i prešao put od anonimusa do najskupljeg igrača u istoriji Liverpula. Tadašnji španski drugoligaš Almerija ga je 2019. dovela za 13.000.000 evra kao 20-godišnjaka iz urugvajskog velikana Penjarola posle samo dve seniorske sezone. Samo godinu u španskoj Segundi mu je bilo dovoljno da postane najskuplje pojačanje u istporiji Benfike.

"Darvin je klinac. Tek mu je 21 godina. Ima još mnogo toga da uči o kretanju, realizaciji, izboru odluka na terenu... Ali taj klinac će biti najbolji špic na svetu. Nažalost po mene, neću ga još dugo trenirati. Dajem mu malo vremena pre nego što postane najskuplja prodaja u istoriji Benfike. Da nije ove pandemije i krize, već bi to postao“, rekao je Benfikin trener Žorž Žezus posle Darvinove prve sezone u Lisabonu.

Otprilike je bio u pravu. Nunjez nije postao najskuplji u istoriji Benfike, ali jeste u istoriji Liverpula. U periodu kada su skoro svi vrhunski špicevi blindirani jakim ugovorima ili obećani drugim klubovima (Haland, Mbape, Levandovski, Kejn, Vlahović...), Nunjez je bio najbolja opcija za redse na tržištu. Skupa ali najbolja. A vremena za čekanje nije bilo jer je i rival Mančester Junajted bio zainteresovan.

Urugvajac je Jirgena Klopa posebno impresionirao u međusobnom okršaju u četvrtfinalu Lige šampiona kada je u oba meča zatresao mrežu Redsa.

"Dobro izgleda momak. A i pristojan je igrač. Zaista, zaista dobar. Znao sam to i ranije, ali sada je igrao baš ispred mene, vodio žestoke bitke sa Ibrahimom Konateom. Bio je fizički jak, brz, smiren u završnici. Dobar, zaista dobar. Uvek kažem u ovakvim situacijama: ako ostane zdrav velika je karijera pred njim”, rekao je tada Klop.

Liverpulovi navijači se nadaju da će Nunjez biti naslednik plemenite loze urugvajskih napadača poput Forlana, Kavanija i njihovog nekadašnjeg miljenika Suareza.


tagovi

Darvin NunjezJirgen KlopLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara