Zvezda dobila novi „bratski“ nož u leđa iz Pireja, Garsija u Pazovi

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.07.20. | 17:54

Propalom transferu u Rasing je kumovao Olimpijakos

Bila je Crvena zvezda na pragu najveće prodaje ovog leta, sve je bilo dogovoreno oko transfera Matea Garsije u argentinski Rasing, ali je igrač na kraju ipak odbio da se vrati u domovinu.

Ni prvi, ni poslednji put da transferi propadaju. Takve stvari se dešavaju u prelaznim rokovima, ali u Zvezdi sigurno ne mogu da budu zadovoljni zbog toga. Naprotiv. Imali su ugovoren odličan posao. Garsiju su letos platili Las Palmasu 2.200.000 evra, a sada su imali dogovorenu prodaju u Rasing za 2.500.000 evra (ne dolara, kako se na početku mislilo) iako Argentinac nije imao baš najbolju sezonu iza sebe. Zvezda je praktično mogla da pokrije sve što je uložila u Garsijin transfer i platu (ugovor mu je 600.000 evra godišnje), a da i ne pominjemo da se Garsija suštinski isplatio onim golom protiv Jang Bojsa. Ipak, transfer u Rasing je propao jer Argentinac želi da ostane u Evropi.

Izabrane vesti

Poenta je da iza svega ostoji Olimpijakos. Da Garsija nema mamac iz Pireja, ne bi ni bio u situaciji da odbije transfer u Rasing. Pogotovo što je reč o jednom od najvećih argentinskih klubova u kojima bi imao odlične finansijske uslove i status zvezde. Uostalom, nije da se baš Garsija proslavio u Evropi izuzev pozajmice u Arisu, pa i nije mogao da računa neku ozbiljniju ponudu. Jednostavno, fudbalska biografija u Evropu mu je slaba i nije neka psobeno tražena roba.

Ipak, zahvaljujući Olimpijakosu, Garsija je dobio alternativu. Velikan iz Pireja je spreman da ga kupi, odnosno da finansira njegov dolazak u Aris gde bi se vratio u formu, a onda za godinu dana stigao u Pirej. Problem za Zvezdu je što Olimpijakos ne nudi toliki novac kao Rasing. Ne nudi ni blizu i to već nije ekonomski dobra stvar za klub sa Marakane. Grci su svesni da Stanković ne računa na Garsiju, da Zvezda mora da ga proda i da izvuče što je više moguće uloženog novca u Argentinca. Zato nude oko 1.500.000 evra što je na Marakani neprihvatljivo.

Olimpijakos pokušava da što više obori cenu jer drugih ponuda za Garsiju nema i Zvezda dolazi u sve težu situaciju. Klub iz Pireja hoće da Zvezdu pritera uz zid i da je dovede pred svršen čin da prihvati ono što joj se nudi. Jasno je onda zašto na Marakani nimalo blagonaklono ne gledaju na poteze Garsije i Olimpijakosa. Ipak, navikli su...

Nije prvi put da Olimpijakos zabija Zvezdi nož u leđa. Naravno, sve je to legitimno, ali je daleko od fer-pleja. Fudbalsko tržište ume da bude prljavo, ali retko koji klub je toliko puta u poslovanju zagorčao život Crvenoj zvezdi kao Olimpijakos. „Bratske“ veze navijača dva kluba nemaju nikakvu vezu u poslovanjima dva kluba. Počevši od otimanja talentovanih omladinaca Zvezde pre nekoliko godina, preko transfera Bena i Marina iz Pireja u Beograd. Olimpijakos je prilikom prodaje Bena hteo da ubaci kamate sa skoro pa zelenaškom stopom u slučaju da Zvezda zakasni sa upaltom rate. Na Marakani su bili šokirani takvim zahtevima i ne zaboravljaju tako lako. Na kraju je Zvezda uredno servisirala sve obaveze za kupovinu Bena i nije plaćala penale.

Drama je bila i oko prelaska Marka Marina. Srbin iz Nemačke je bio velika Zvezdina želja u trenutku kada je u Olimpijakosu bio otpisan ali je grčki klub insistirao na milionskom obeštećenju koje nije bilo realno s obzirom da je igraču ostalo još godinu dana ugovora. Tek poslednjeg dana prelaznog roka su pirejski crveno-beli spustili cenu na prihvatljivih 700.000 evra i Marin je potpisao za Zvezdu. Bilo je to u poslednjim danima prelaznog roka, a Olimpijakos je i tada pokušao da napakosti ne želeći da sarađuje oko jednostavne papirologije, pa je i srpska ambasada u Atini morala da se otvara te noći kako transfer ne bi propao u poslednjim satima.

Prošlog leta je Zvezda uspela da Olimpijakosu preotme upravo Garsiju kojeg su Pirejci želeli posle sjajne sezone u Arisu, ali su hteli do njega na ne baš džentlmenski način. Prvo su naljutili Las Palmas jer su im iza leđa pregovarali sa njihovim igračem i dogovarali sa njim da ucene Las Palmas potcenjivačkom ponudom od 1.700.000 evra koju bi Španci morali da prihvate. Plan im je pokvarila Crvena zvezda koja je ušla u trku za Garsiju, počela zvanične pregovore sa Las Plmasom i platila 500.000 više. Dok su trajali pregovori Zvezde i Argentinca, iz Olimpijakosa su Argentincu slate loše poruke o Zvezdi i Srbiji. Punili su mu glavu da ide u klub u kojem nema plata i kojem isključuju struju i da je reč o zemlji kojoj preti rat zbog situacije na Kosmetu. Daleko od bilo kakvog „bratskog tretmana“...

Na kraju je Garsija prelomio da potpiše za Zvezdu, ali su u Olimpijakosu dočekali šansu za osvetu ovog leta. Igraču je sugerisano da ne prihvati ponudu iz Rasinga i da čeka trenutak kada će Zvezda morati da ga proda za manje pare. Garsija do tada profesionalno ispunjava obaveze i čeka rasplet. Otputovao je sa ekipom u Staru Pazovu na drugi deo priprema iako zna da trener ne računa na njega.

Zvezda nema nameru da prihvati ultimatum iz Pireja i nada se boljoj ponudi nekog drugog kluba koje za sada nema. Situacija će biti takva sve dok jedni crveno-beli ne popuste. U Zvezdi se nadaju da će to biti Olimpijakos i da će grčki šampion da dostavi ponudu od makar 2.000.000 evra. Rivalitet 'bratskih' klubova poprima sve veće razmere, a ironija je i da Olimpijakos već godinama ima bolju saradnju sa Partizanom u kojem je često kupovao pojačanja.


tagovi

Mateo GarsijaOlimpijakos

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara