Borjan i Dragović slave pobedu
Borjan i Dragović slave pobedu

Zvezda odbranom plaši Bragu: Golmani nesavladani 442 minuta

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.12.21. | 10:52

Nema dileme da će Dejan Stanković meč na Munisipalu početi sa trojicom štopera

Nisu se nadali takvom raspletu na Marakani, ali Crvena zvezda će odlučujući meč za opstanak u Ligi Evrope igrati na severu Portugalije, protiv objektivno najjačeg tima u grupi. Crveno-beli mogu da se uzdaju i u Ludogorec i želju bugarskog tima da se na dostojan način oprosti od UEFA takmičenja. Dobra stvar je što crveno-beli zavise isključivo od sebe, pa bi pozitivnim rezultatom u Kamenolomu izbegli spuštanje u Ligu konferencija.

Mnogo toga je na strani Brage. Ekipa Karlosa Karavljala izgledala je vrlo dobrom u poslednjim prvenstvenim mečevima protiv Vizele i Estorila. Davili su rivale, brzom razmenom pasova napravili dvocifren broj šansi, lako davali golove. I uz sve to izgledali su defanzivno vrlo dobro. Čak odlično. Od gostovanja u Milanu februara ove godine Crvena zvezda nije odigrala meč protiv rivala sličnog kvaliteta. Teško da u ravnu sa Bragom može da stane i moldavski Šerif, uz veliko poštovanje za moldavski klub koji je osvojio sedam bodova u Ligi šampiona. I to u vrlo delikatnoj grupi.

Izabrane vesti

Međutim, daleko od toga da igrači Crvene zvezde treba da podignu ruke u znak predaje i osluškuju vesti iz Razgrada. Imaće dodatni motiv crveno-beli u vidu potencijalne visoke finansijske zarade i dobijanja UEFA koeficijanta. Plasman u osminu finala Liga Evrope sa prvog mesta bio bi ekvivalentan ulasku u Ligu šampiona, predstavljao bi veliki podstrek za Dejana Stankovića i ekipu uoči nastavka sezone. I bio bi dokaz velikog klupskog napretka.

Jasno je da će Crvena zvezda igrati protiv tehnički jače i brže ekipe, ali i tima koji je u pravom taktičkom ratu savladala u Beogradu. I nesumnjivo je da će crveno-beli imati adute. Pre svega u defanzivnom redu. Kapiten Milan Borjan se nametnuo kao dežurni evropski junak, neko ko je znao u očaj da baci kvalitetnije rivale. Kada se na to doda klasa Aleksandra Dragovića, jasno je zašto se navijači Crvene zvezde, pre svega, uzdaju u defanzivu.

Imala je Crvena zvezda periode ozbiljne defanzivne nestabilnosti tokom jeseni, ali se u poslednjih mesec dana podigla na tom nivou. Crveno-beli su u seriji od šest pobeda, a zanimljivo je da golmani crveno-belih nisu matirani 442 minuta. Poslednji put crveno-beli su primili gol 21. novembra u Lučanima, kada je mrežu Zorana Popovića pogodio Milan Bojović u ranoj fazi meča. Od tada traje period nedodirljivosti srpskog šampiona. Crveno-beli su na narednom meču protiv Ludogoreca dozvolili rivalu samo dva šuta u okvir gola. Bez ozbiljnijih šansi ostali su Spartak (3:0) i Voždovac (1:0), dok je period dobre igre nije iskoristio Napredak (2:0).

Nema sumnje da će crveno-beli gustom formacijom i pojačanom odbranom sa trojicom štopera pokušati da odole Bragi i dođu do kapitalnog boda. Trener crveno-belih Dejan Stanković sličnu taktiku primenjivao je u Razgradu i Herningu. I crveno-beli su za 180 takmičarskog fudbala primili samo jedan gol, u finišu meča protiv Midtjilanda. Crveno-beli su tri puta kapitulirali na pet mečeva u grupnoj fazi Lige Evrope. I imaju jednu od najboljih odbrana u ovom takmičenju. Takođe, crveno-beli su bez poraza na tri poslednja gostovanja u Evropi. Savladali su Kluž i Ludogorec, dok su u Danskoj remizirali (1:1).

Sve to ukazuje da Crvena zvezda ima čemu da se nada. Jasno je da duel u Kameleonu neće biti lep za gledanje i da će crveno-b eli u rovu čekati Bragu. I pokušati da iz prekida ili kontre dodatno ugroze rivala.

 


tagovi

Milan BorjanAleksandar Dragović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara