Zvezda videla šta joj treba: Traži se Sanogo 2.1 i oba beka

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.04.24. | 10:23

Rezultat bolji nego u prošlom derbiju, ali igra za nijansu slabija

Možda 173. večiti derbi nije imao ultimativni šampionski ulog, jer su crveno-beli imali ogromnih sedam bodova prednosti, ali predstavljao je opasan test živaca za ekipu Vladana Milojevića. Bila je to svojevrsna simulacija plej-of runde kvalifikacija za Ligu šampiona, kada kompletan navijački puk traži pobedu. I kada se igra pod jakim pritiskom.

 Crvena zvezda je uz dva penala, i posle razuđene utakmice preživela, ali utisak je da je odigrala slabije nego pre mesec dana na istom mestu protiv istog rivala. Videlo se po reakcijama igrača, posebno kapitena Dragovića, da su sa sebe skinuli tovar opterećenja i sezonu oboleženu evropskim podbačejem učinili za nijansu uspešnijom.

Izabrane vesti

Ponovo je Vladan Milojević, sasvim legitimno, braneći tezu o dobro odigranom derbiju iz džepa izvadio statistiku, govoreći o broju napada, šutevima na gol i brdu promašenih prilika. Ali pedantni stručnjak je neplanski uz pobedu u 173. večitom derbiju, zajedno sa kompletnom klupskom svitom, dobio još jedan benefit. Da uz dobar rezultat dobije odgovore na brojna pitanja za ovo leto, kada se krajem avgusta i tokom jeseni neće praštati prazni minuti i loše odbranjene tranzicije. A takvih je u prethodna dva meča protiv Partizana bilo mnogo.

Nisu tekli potoci šampanjca na Marakani posle, gotovo izvesno, odbranjene titule i sedmog pehara u nizu. Kao što čovek sa punim džepovima para treba da steže kaiš i štedi za crne dane, tako i u sportskim kolektivima moraju da u trencima slavlja vide šta im to nedostaje kako bi za nijansu bili bolji.

Crvena zvezda napadački deluje više nego pristojno, čak kada kao parametar uzmemo ekipe između Liga Evrope i Lige šampiona. Pokazali su to na primer mečevi protiv Lajpciga, Jang Bojsa i ovi prolećni sa Partizanom. Međutim, postoji ono nepisano pravilo da je jedan tim jak, koliko je kvalitetan njegov najslabiji pojedinac. Crvena zvezda će u narednom periodu morati da uravnoteži tim, i konačno pronađe rešenje za deficitarne pozicije u timu.

Gledajući na koje načine je Partizan stvarao šanse i trčao u kontre, pre toga u evropski klubovi, jasno je da će za narednu internacionalnu sezonu crveno-belima biti potrebna unapređena verzija Sekua Sanogoa. Bivši reprezentativac Obale Slonovače nije među pet najkvalitetnijih stranaca u istoriji Crvene zvezde, sigurno nije odskakao talentom kakav ima In Bom Hvan, ali je bio jedan od ključnih ljudi u eri Dejana Stankovića.

KANGA POTREBAN, ALI JE U TRANZICIONOM FUDBALU PROBLEMATIČAN

Nije slučajno što je sa Sanogom u ekipi Crvena zvezda bila prva u grupnoj fazi Lige Evrope i bila nepobediva u večitom derbiju. Fizikom i duel igrom Seku Sanogo je donosio balans klubu sa Marakane sve dok je odolevao godinama. U ovoj sezoni Srđan Mijailović je više pomeren na beka, Edmund Ado nije uspeo da se nametne, Marko Stamenić igra nešto ofanzivnije, pa Vladan Milojević kao “šesticu” često koristi Gelora Kangu. Ima prođu takva odluka u mečevima Mozzart Bet Superlige, kada se Crvena zvezda bori sa teškim terenima i niskim blokovima, ali u utakmicama gde ima mnogo tranzicija Gelor Kanga može da bude problem. Znaju to sigurno odgovorni sa Marakane, ali će morati dobro da izbalansiraju, jer ne bi smeli da se do kraja odreknu Gelora Kange.

Pronalazak mlađe i unapređenije verzije Sekua Sanogoa mora da bude jedan od prioriteta u letnjem prelaznom roku. I tu ne bi smelo da bude greške. Crvena zvezda je drugo poluvreme 173. večitog derbija dobila sa 2:1. Bio je to trenerski poduhvat Vladana Milojevića, ako se ima u vidu da je srpski šampion na pozicijama bekova morao da igra sa momcima koji ne mogu da donesu.

To što je Naser Điga morao da menja Milana Rodića spada u red fudbalskih nelogičnosti prvog reda. To je bila sportska perverzija. Očigledno je da Vladan Milojević nema još potpuno poverenje u mlade snage, Ognjena Mimovića i Viktora Radojevića. I da se crveno-beli krpe na pozicijama bekova. Ali to nije nikakva novost, to je normalan život Crvene zvezde poslednjih nekoliko godina.

RODIĆ KAO LEGENDA NOVOG DOBA TREBA DA OSTANE U LEPOM SEĆANJU NAVIJAČIMA

Sportski sektor srpskog šampiona treba, pre svega, da pomogne Milanu Rodiću. Jeste fraza i ona najgora poštapalica, ali bivši reprezentativac Srbije je u poslednjih sedam sezona izdušio u crveno-belom dresu. Ne radi se više o tome da li Milan Rodić može da da se ponavlja u kontinuitetu. Zbog svega što je uradio na Marakani, one prve Milojevićeve sezone kada se čekao nacionalni dnevnik da bi se čula vest o stepenu povrede Milana Rodića, iskusni levi bek treba da ostane u lepom sećanju navijačima. Jer on je istinska legenda novijeg doba.

To se u budućnosti neće desiti ako u budućnosti bude igrao bez zamene.



tagovi

Vladan MilojevićSeku SanogoMilan RodićNaser Điga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara