Edera, Falko i Čumić (©AFP, ©Starsport)
Edera, Falko i Čumić (©AFP, ©Starsport)

Zvezdin trougao za kapitalca: Dvojica Italijana i Čumić

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.01.21. | 10:07

Dejan Stanković očekuje veliko pojačanje do kraja prelaznog roka

Prošlog leta je Crvena zvezda zakasnila sa pojačanjima i to ju je koštalo ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Zato je ove zime lista želja pripremljena unapred i na direktorskom tandemu TerzićMrkela je da što pre realizuje neke od njih.

Posle neuspeha u pokušajima do dovede Filipa Sinkernagela, koji je završio u Votfordu, odbijanja Stivena Mendoze kojem se ne dolazi u Srbiju, te izgubljenje trke za Isakom Telinom (seli se u Kasimpašu za 2.000.000 evra), Zvezda je pažnju usmerila ka Italiji i Španiji.

Izabrane vesti

Traži se ofanzivac koji može da igra kao krilo ili kao povučeni polušpic u igri sa dvojicom napadača. Što vrlo verovatno povlači za sobom eventualnu prodaju El Fardua Bena za kojeg na “Marakani” očekuju ponude do kraja februara kada se završava prelazni rok u Aziji. Zvezdine mete u Italiji su Simone Edera iz Torina i Filipo Falko iz Lećea, dok bi iz Španije mogao da dođe Nikola Čumić.

Još pre skoro mesec dana italijanski novinar Alfredo Pedula je najavio da se Crvena zvezda uz zagrebački Dinamo interesuje za Simonea Ederu. Reč je o momku koji ima 23 godine, najbolje se snalazi na poziciji desnog krila, ali bi mogao da posluži i kao drugi napadač u tandemu sa klasičnim centarforom.

Edera je fudbalski izum Siniše Mihajlovića i već je prošao put od velikog talenta do igrača u kojeg danas slabo ko veruje. Mihajlović ga je 2017. lansirao u prvom timu Torina i slobodno može da se kaže da je u jednom trenutku bio možda i ponajbolji igrač Bikova. Postao je mladi reprezentativac Italije, a u januaru 2018. je Napoli bio spreman da plati oko 8.000.000 evra za njega. Međutim, Toro nije želeo ni da čuje za prodaju Edere jer se mnogo očekivalo od tog momka.

Tada počinju problemi sa povredama, Mihajlović dobija otkaz i Ederina situacija u Torinu počinje da se pogoršava. Pada u formi i potpuno gubi samopouzdanje. Mihajlović mu je ruku spasa pružio u januaru 2019. kada ga doveo na pozajmicu u Bolonju na polusezoni. Ipak, mladi Italijan nikada više nije ponovio partije iz prvog mandata kod Mihe i Bolonja nije želela da ga otkupi. Vratio se u Torino gde je pao u nemilost Valtera Macarija koji ga često nije stavljao ni na klupu, da bi tek krajem prošle sezone dobio veštačko disanje kada je smenjenog Macarija kao privremeno rešenje zamenio Danijele Longo, Ederin trener iz mlađih kategorija. Ipak, ni ove sezone kod trenera Đampaola nije u prvom planu i klub ga je precrtao iako ima ugovor do 2023.

Edera je ove sezone ušao samo na dve utakmice i jasno je da će u januaru napustiti Torino. Zvezdin trener Dejan Stanković je sigurno od Siniše Mihajlovića dobio detaljne informacije o Ederinom potencijalu i karakteru.

Zvezda će najverovatnije pokušati da pozajmi italijanskog ofanzivca koji se nada nekoj boljoj ponudi iz domovine. Prema pisanju italijanskih medija Specija, Krotone i ambiociozni drugoligaš Monca su zainteresovani za Ederu. Njegova zarada je 400.000 evra godišnje što za Zvezdu ne bi trebalo da predstavlja problem tokom pozajmice, a kasnije bi se razgovaralo o eventualnom otkupu koji sigurno nije mali za Zvezdine uslove. Torinu ide u prilog da se što pre reši Edere kako bi krenuo u realizaciju dovođenja Kristijana Kuamea iz Fjorentine.

Još jedna Zvezdina opcija za istu poziciju je Filipo Falko iz Lečea. Alfredo Pedula je pre nekoliko noći javi da se Zvezda interesuje za Falka, a Đanluka di Marcio sinoć potvrdio. Falko bi bio daleko ozbiljnije pojačanje od Edere. Ali mu je i cena ozbiljnija. U Lečeu zarađuje 800.000 evra godišnje, a klub sa juga Italije na ime obeštećenja traži ozbiljnih 1.500.000 evra.

Falko se najbolje snalazi kao drugi napadač u formaciji sa dva špica, mada uspešno može da igra kao “desetka” ili kao desno krilo. Prošle sezone je u Lečeovom ispadanju iz Serije A bio jedna od retkih svetlih tačaka i zato nije čudo što ga tadašnji trener Liverani sada želi i u Parmi. Mada je pitanje koliko će i Liverani još da preživi na klupi Krstaša. Falku se ne ostaje u Seriji B i želi već ovog januara u jaču konkurenciju.

Problem je što je konkurencija za njegov potpis baš žestoka. Pored Parme, zainteresovani su i Krotone, Specija, Sampdorija, Fenerbahče, a od sinoć i Fjorentina koja ga ipak vidi kao alternativu za letnji prelazni rok. Falka želi i ambiciozni drugoligaš Monca koja sastavlja vrlo zanimljivu ekipu, ali se njemu više ne igra u Seriji B.

Verovatno je Falko došao na Zvezdin radar preko italijanskih kanala trenera Dejana Stankovića, a klupska uprava bi trebalo da da se potrudi oko ovakvog igrača koji bi bio kapitalno pojačanje pred mečeve sa Milanom u Ligi Evrope.

Pored dva Italijana, Zvezda ima i domaću opciju. Kako MOZZART Sport saznaje, na meti crveno-belih je Nikola Čumić, krilo Olimpijakosa na pozajmici u Sportingu iz Hihona. Kada već nije imala skaute i njuh da ga dovede kada je bio besplatan u Slobodi i Metalcu. Čumić je eksplodirao prošle sezone u niškom Radničkom i naterao Olimpijakos da ga kapariše još tokom sezone za 500.000 evra i da ga ostavi na pozajmici na Čairu. Na 23 meča u Superligi prošle sezone je dao 12 golova i zabeležio pet asistencija. Bio je jedan od najboljih igrača lige i letos se priključio Olimpijakosu.

Ipak, kod Pedra Martinsa se nije nametnuo i tada ga je Partizan tražio na pozajmicu. Dok su crno-beli čekali, Čumić je obukao crveno-beli dres. Otišao je na pozajmicu u Sporting iz Hihona uz opciju otkupa za čak 7.000.000 evra. Na polusezoni je izvesno da Španci neće aktivirati otkup. Čumić nije ispunio očekivanja. Na 14 mečeva nije dao gol, niti imao asistenciju. U poslednje vreme uglavnom dobija šansu sa klupe i u Hihonu ne bi imali ništa protiv da pre vremena raskinu pozajmicu jer plaćaju penale u visini 100.000 evra ako Čumić ne odigra određen broj utakmica. 

Zvezda bi u tom slučaju morala da pregovara sa Olimpijakosom oko pozajmice, a s obzirom da pirejski crveno-beli planiraju da tek od leta opet “provere” Čumića, moguće je da bi bili raspoloženi za razgovore o novoj pozajmici.

Dejan Stanković i njegovi saranici su odradili što je do njih i isporučili su sportskom sektora listu igrača koji bi bili ozbiljna pojačanja i odmah bi mogli da prave razliku. Na Zvezdinom rukovodstvu je da realizuje makar jednu od tih želja…


tagovi

Filipo FalkoZimski prelazni rok 2021Simone EderaNikola Čumić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara