Crvena zvezda spremna za evropski iskorak
Crvena zvezda spremna za evropski iskorak

Zvezdina utakmica u rupi između vekova

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.08.22. | 10:04

Crveno-beli večeras u Haifi (21 čas, TV Arena) ne traže samo put ka Ligi šampiona...

Makabi je dva puta igrao u Ligi šampiona, i u prvom mandatu „ubio“ engleskog velikana Mančester Junajted. Crvena zvezda je imala gotovo identičan skor, s tom razlikom da je 6. novembra 2018. godine izvojevala pobedu protiv drugog ostrvskog giganta, Liverpula.

Haifa živi u transu posle svih ovoletošnjih dešavanja, posebno posle gostovanja tima Baraka Bakhara u Pireju. Beograd, onaj koji pripada srpskom šampionu, trenutno je u stanju euforije, i priprema veliki crveno-beli spektakl za naredni utorak na Rajku Mitiću. I veruje da će tog dana na Marakani dobiti krunski dokaz da je tim Dejana Stankovića možda i najbolja Zvezdina generacija u poslednjih 30 godina. Ako ne i najbolja.

Izabrane vesti

To su sličnosti između Makabija i Crvene zvezde uoči prvog meča plej-of runde kvalifikacija za Ligu šampiona (21 čas, TV Arenasport). Ostalo su razlike. Suviše često se, bar u ovdašnjoj javnosti, koriste termini o utakmicama godine i mečevima decenije, ali večerašnji dvoboj na krcatom Sami Ofer stadionu nosiće veliku specifičnost kada je reč o najtrofejnijem srpskom klubu. Potencijalno biće to meč u rupi između vekova, što bi veliki zvezdaš Momčilo Bajagić – Bajaga rekao u kultnom hitu: “Što ne može niko, možeš ti“.

Menjalo se raspoloženje u Beogradu posle vesti iz Niona da će Makabi iz Haife biti poslednja prepreka na putu ka ovogodišnjoj Ligi šampiona. Bilo je optimističkih tonova, jer da ne glumimo političku korektnost veliko je pitanje da li je Crvena zvezda ikada imala lakši put u elitu. Ali kako je vreme prolazilo tako je bojazan počela da stanuje u Ljutice Bogdana, jer su svi primetili da je Makabi za izraelske uslove, ono što je Crvena zvezda u Srbiji. Ima trenera u usponu, poput – Crvene zvezde. Gro igrača koji igraju dugo zajedno – kao naš šampion. I ima ozbiljnu brzinu u poslednjoj trećini terena – što je ozbiljan preduslov za uspehe u evropskom mečevima.

I tačno je, što je Dejan Stanković rekao, da ovaj dvomeč nema ekstremnog favorita, ali je isto tako vrlo jasno da Crvena zvezda ima pristojnog protivnika, koga treba da ukloni sa puta i ukrca se u voz za novi fudbalski vek. Crveno-beli, opterećeni dugovima, ali i nekim sopstvenim greškama, uspeli su da se popnu na viši nivo posle dva vezana učešća u Ligi šampiona. Ai ne i da odskoče do te mere da im Balkan postane mali.


Sada je nova šansa da promene geo-fudbalsku sliku Evrope. I možda u nekom idealnom scenariju postanu Šahtjor ili Dinamo iz Kijeva novog vremena. Jer im prolazak Haife i nastavak dominacije u srpskom šampionatu garantuje minimum 60.000.000 evra za 12 meseci, fletertovanje sa trećim šeširom u Ligi šampiona, i 12 mečeva sa objektivno jačim rivalima, od kojih neke treba stići i prestići.

Suviše lepih stvari da bi se o Makabiju pričalo kako o nepremostivoj prepreci i da bi se ova šansa olako propustila. Bez obzira što je izbacivanjem Pjunika i inkasiranjem 11.000.000 evra prvi cilj ostvaren.

Crvena zvezda je od početka sezone igrala na identičan način. Bila je vrlo dominantna i postigla čak 27 golova, uz jedan primljen. Odlučio se Dejan Stanković na svojevrstan rizik odlukom da igra bez klasične „šestice“, zadnjeg veznog. Video je da sa takvim stavom može da ubije nekoliko muva, navijačima ponudi atraktivnu igru i šali se sa rivalima u Srbiji. Međutim, ta konstantnost u sistemu crveno-belih možda nagoveštava da će večeras na krcatom stadionu u Haifi sve izgledati drugačije. Suviše bi bilo čitljivo da baš sve ostane isto.

Jer do sada je znao bivši član Intera da nekim „specijalima“ pravi nered rivalima i dobar deo njihovog skautinga baci pod noge. Pred susret sa Klužom, kada se sve u Ljutice Bogdana ljuljalo, Stanković je postavio ekipu u romb i profitirao. Iznenađivao je povremeno javnost sa postavom sa trojicom štopera, Sanogom kao centralnim defanzivcem, Rišairom Živkovićem kao špicem u Bragi, visokim presingom protiv objektivno jačeg rivala. Potom i „all-in“ igrom u revanšu sa Glazgovom, kada i nije imao šta da čeka.

Uoči puta u Haifu, Dejan Stanković je bio prilično lepo raspoložen. Kao da je sa svojim timom pronašao rupe u brzom sistemu Makabija. Sve su to pretpostavke, ali je činjenica da je na ovom nivou Crvena zvezda više ne igra fudbal. Ona se cinično takmiči. Predstavlja kombinaciju kvaliteta, iskustva i dozvoljene pokvarenosti i kažnjava greške.

"Videli smo dosadašnje utakmice Makabija, kao i oni naše. Imali smo vremena da analiziramo jedni druge jer je ovo dvomeč velikog uloga. Imamo velikio poštovanje prema Makabiju, uradio je značajnu stvar, pogotovo izbacivanjem favorizovanog Olimpijakosa i na krilima tog uspeha dočekuju sutrašnji duel. U Beogradu nas čeka revanš, a hrabrija i opreznija ekipa će proći dalje", rekao je Stanković i dodao:

"Nema ovde favorita. Detalji će odlučivati. Obe ekipe su dobre, imaju iskustvo i igrale su ovakve utakmice. Ulog je veliki i mali detalji će odlučivati ko će proći dalje. Ne vidim ekstremnog favorita. Igraćemo na dva vruća stadiona, a mala prednost je što revanš igramo na svom terenu pred 55.000 ljudi gde se neće čuti sudijski zvižduk".

Najavio je, između redova, Dejan Stanković da će se sve odlučivati na Marakani. I dobro bi bilo da bude tako. Ali sa druge strane Crvena zvezda na poslednjih šest evropskih gostovanja ima samo jedan poraz. Onaj u Glazgovu. A I slična igra sa Ajbroksa bila bi ovog puta garancija početka Zvezdinog puta u novi vek.



tagovi

FK Crvena zvezdaMakabi Haifa

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara