Zvezdini dani velikih odluka: Dragović nudi besplatan odgoj Đuriću ili Lekoviću

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.11.21. | 17:03

Crvenoj zvezdi se otvara mogućnost da tokom zimske pauze prekomanduje jednog talentovanog defanzivca u prvi tim

Prethodne sezone, već u ovom periodu ili tokom zimske pauze, bile su rezultatski relaksiranije kada je reč o Crvenoj zvezdi. Klub sa Marakane je u početnoj fazi prvenstva stizao do velike prednosti u odnosu na večitog rivala, ali trenutna dešavanja ukazuju da nas čeka mrtva trka u šampionskoj trci beogradskih velikana. Vruće proleće sužava manevarski prostor za novi kontigent igrača iz omladinske škole crveno-belih, ali pred čelnicima i članovima sportskog sektora Crvene zvezde nalaze se dani velikih odluka. Posebno kada je reč o sastavu defanzivnog reda, obzirom da je Radovan Pankov vezan kratkoročnim ugovorom sa crveno-belima, dok ne bi bilo iznenađenje da Ljutice Bogdana vrlo brzo napuste povremeni kapiten Strahinja Eraković i reprezentativac Australije Miloš Degenek.

Jasno je da će u narednom periodu centralna figura defanzivnog reda Crvene zvezde biti Aleksandar Dragović i da će se oko njega praviti izgled i konfiguracija poslednje linije odbrane. Imala je Zvezda u novijoj istoriji velike probleme sa implementacijom mladih igrača koji su u omladinskoj školi mnogo obećavali u seniorski fudbal. Bilo je tu i slabih izdanja, možda i nerealnih očekivanja, zatim i one teze da hroničan pritisak rezultata na tri fronta ne omogućava miran razvoj velikih projekata kluba.

Izabrane vesti

Međutim, čini se da Crvena zvezda ima sada ozbiljne uslove da odgaji jednog od dvojice najtalentovanijih štopera kluba, i da ta vrlo delikatna uloga pripadne Aleksandru Dragoviću. Iako je još rano za procene, čak i pod uslovom da se odluči za angažovanje jednog iskusnog centralnog defanzivca, lako se može dogoditi da prvom timu zimskih priprema budu priključeni Andrej Đurić, štoper Grafičara rođen 2003. godine, ili Stefan Leković nekoliko meseci mlađi kapiten omladinskog tima. Reč je o momcima koji u Ljutice Bogdana već dugo figuriraju kao potencijalna rešenja za prvi tim.

Istina je da igraju na jako rizičnim mestima, i da je Marakana u prošlosti znala da proguta centralne defanzivce sličnog ili većeg potencijala, kao što je pripadnik „klase 1997“ Miloš Stojanović. Ali sada Crvena zvezda u svojim redovima ima prekaljenog štopera u liku i delu Aleksandra Dragovića koji može da ponudi besplatno starateljstvo pomenutim klincima. I olakša im prve, potencijalne dane na velikoj sceni.

To je ozbiljan benefit na koji su, sasvim sigurno, računali čelnici i direktori Crvene zvezde kada su uspeli da ubede standardnog reprezentativca Austrije da potpiše trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Dakle, Dragovićeva klasa, može da bude iskorišćena na još jedan način i bude pandam Partizanovom scenariju od pre deset godina. Tada je Mladen Krstajić, kao centralni defanzivac sa bundesligaškim iskustvom, bio mnogo više od partnera Stefanu Saviću. Pomogao mu je da uđe u svet ozbiljnog fudbala bez ikakvih negativnih posledica. Rasplet je dobro poznat.

Za sada su u Ljutice Bogdana čvrsti u tezi da svi talentovani klinci iz omladinske škole moraju da prođu filter u Prvoj Ligi Srbije, noseći dres Grafičara. Zajedno sa još nekoliko „klasića“, rođenih 2003. godine, Andrej Đurić je ovog leta prekomandovan u seniorski fudbal. Imao je i teške momente rođeni Beograđanin u Ljubičastom dresu, ali i nekoliko izdanja tokom kojih je demonstrirao potencijal. Reč je o momku koji je praktično prohodao na Marakani, počevši od primarne selekcije Tomislava Milićevića. Kasnije je bio kapiten kadetskog i omladinskog tima.

"On je verovatno jedan od najvećih plodova našeg dosadašnjeg rada i sistema koji smo uspostavili. Na početku nije mnogo obećavao, a sada isto kao Lazetić ima 192 centimetra, ima neverovatnu desnu nogu, probija linije svojim pasom, što kod nas u Superligi još nisam viđao. Kad 'zavuče' pas to je neverovatno", rekao je o Andreju Đuriću pre deset meseci trener Zvezdinih omladinaca Marko Neđić za MOZZART Sport.

Ponekad deluje da Đurić ima sporije noge i da bi to moglo da ga uspori u daljoj karijeri, mada je njegove vrline Neđić istakao u prvi plan. Ukalapa se u profil štopera potreban Crvenoj zvezdi, obzirom da je sposoban da mirnim pasom pocepa prvu liniju suparničke odbrane. A na tome posebno insistira Dejan Stanković.

Upućeni u dešavanja u omladinskoj školi Crvene zvezde tvrde da je Đurićev karakter prototip Zvezdinog prvotimca koji žudi za pobedama i trofejima. Uostalom, već godinama je na Marakani i svojevremeno se izborio za status vođe tima čiji članovi su bili braća Mituljikić, Marko Lazetić i Nikola Stanković.

Godine i staž u seniorskom fudbalu su veliki saveznici Andreja Đurića, ali tokom jesenjih utakmica omladinskog tima Crvene zvezde u potpunosti se nametnuo Stefan Leković. Crveno-beli su odmah produžili ugovor sa kapitenom juniorskog tima, koji je dugi niz godina igrao i na poziciji zadnjeg veznog. Fizički još nije nadošao, ali je baš kao i Đurić profil defanzivca koji je potreban ofanzivno orjentisanom timu. Najviše zbog mirnoće u pasu i tehnike kao saveznika. Bio je više nego solidan u nedavnom remiju protiv Empolija, pre toga je postigao pogodak protiv Sankt Patrika. Nedavno je u meču zatvorenog tipa igrao za prvi tim protiv OFK Beograda, pa je Dejan Stanković mogao da ga "oseti".

Imaće Stefan Leković u narednom periodu i dodatni pritisak, obzirom da je njegov otac Nebojša bio dugogodišnji generalni sekretar Saveza i Crvene zvezde.

“Velika mi je čast što sam u prilici da produžim ugovor sa Zvezdom. Zaista dajem sve od sebe na treninzima i utakmicama i ovo doživljavam kao svojevrsno prepoznavanje mog truda, što me dodatno motiviše da nastavim tako da radim. Za mene je Zvezda više od kluba, tu sam praktično od kad sam ‘prohodao’ i ne postoji mesto na kom bih bio pre od ovog gde sam sad”, rekao je nedavno Stefan Leković.


tagovi

Aleksandar DragovićStefan LekovićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara