Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)
Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)

ABA derbi u Morači, Zvezda sa Kampacom protiv pojačane Budućnosti traži devetu pobedu u nizu

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.01.23. | 13:11

Konačno bismo na delu mogli da vidimo fantastičan bekovski trio crveno-belih

Posle duplog kola Evrolige i velike pobede nad Monakom, košarkaše Crvene zvezde čeka jedan od najvećih ispita na regionalnoj sceni - gostovanje Budućnosti u Podgorici (19.30).

Jedan od najvećih ABA derbija crveno-beli dočekuju sa osam vezanih pobeda u regionalnom prvenstvu i učinkom 12-1, dok je Budućnost posle serije trijumfa pala u Splitu u minulom kolu (85:87), pa ima skupa devet pobeda i pet poraza. Biće to 55. okršaj velikih regionalnih rivala, a crveno-beli su dosad bili uspešniji sa 29 trijumfa.

Izabrane vesti

Slavili su i u prvom delu sezone 69:65, ali mnogo toga je u tom trenutku bilo drugačije na Malom Kalemegdanu. Nije u timu bilo Luke Vildoze, kao ni Nemanje Nedovića, a ni Fakunda Kampaca. Insistiralo se na unutrašnjoj igri, pa su visoki igrači postigli 53 poena, naspram 17 poena centara Budućnosti. Prednjačio je Ben Bentil sa 16 poena, dok su po 15 dodali Filip Petrušev i Luka Mitrović.

U međuvremenu se mnogo toga promenilo, a baš u Podgorici bi prvi put zajedno mogao da zaigra Zvezdin pakleni bekovski trio. Luka Vildoza se vratio sa stilom protiv Monaka, Nemanja Nedović je iskoristio veliku prednost u završnici da odmori, Fakundo Kampaco zbog zabrane Evrolige nije igrao, ali je neumorno bodrio saigrače kraj terena. Iz njegovih očiju isijava želja za nadigravanjem, a glad će košarkom će moći da utoli pred punim tribimana dvorane u Podgorici.

19.30: (3,50) Budućnost (16,0) Crvena zvezda (1,35)

Uz argentinsko - srpsku spoljnu liniju, Zvezdin adut u Morači svakako će biti i Filip Petrušev, koji igra na izuzetnom nivou u Evroligi. Na poslednjih šest nastupa u elitnom takmičenju prosčeno je beležio 20,17 poena, 6,84 skoka za indeks korisnosti 24,34!

Ali, menjala se i Budućnost od susreta sa Zvezdom iz drugog kola (sredina oktobra). Poslednje promene napravila je angažovanjem bivšeg igrača Monaka Džej Džej O'Brajena, kao i iskusnog Erik Grina koji je svojevremeno nastupao za Montepaski, Olimpijakos, Valensiju i Fenerbahče u Evroligi. Tako jasno istakla ambicije da ostvari visok plasman u Evrokupu, gde je pred utakmicu sa Crvenom zvezdom deklasirala Hamburg na gostovanju (87:59, uz 22 poena Grina) i došla do šestog trijumfa (6-4). Jasno, ništa manje nisu ambicije Podgoričana ni u ABA ligi.

Duel u glavnom gradu Crne Gore biće posebno emotivan za trener crveno-belih Duška Ivanovića. Nastupao je sedam godina na početku karijere za Budućnost i dobro poznaje grad, klub i dvoranu.

"Vraćam se, igraću utakmicu protiv Budućnosti posle čini mi se, tačno 20 godina. Podgorica je moj grad, to je moj klub, a svaki put kada uđem u dvoranu Morača za koju sam vezan, prisetim se svih onih godina koje sa prošao sa mojim saigračima. Sa druge strane, što se utakmice tiče, očekuje nas vrlo teška utakmica, ekipa Budućnosti pojačana Grinom i O Brajanom je ozbiljna ekipa koja konkuriše za najviši plasman ne samo u ABA ligi, već i u Evropi. Moraćemo da odigramo izuzetno dobru odbranu, a sa druge strane i vrlo strpljivo u napadu", rekao je Ivanović pred večerašnji susret.

Kapiten Branko Lazić ističe da Zvezda mora da odigra čvrsto u odbrani, kao i da će biti spreman za jedan od najvećih regionalnih izazova.

"Ekipu Budućnosti poznajemo dobro, tim koji je ozbiljno pojačan u međuvremenu, koji igra dobro na svom terenu i jasno je da nas očekuje vrlo teška utakmica. Naši principi se znaju, za početak moramo da odigramo vrlo čvrsto u odbrani, da energija bude na visokom nivou. Polako se kompletiramo, imaćemo dovoljno vremena da se osvežimo nakon utakmice sa Monakom i spremni dočekamo ovaj izazov", dodao je Lazić.

Erik Grin protiv Splita (Foto: ABA League/Split/Ivica Cavka)Erik Grin protiv Splita (Foto: ABA League/Split/Ivica Cavka)

Trener Podgoričana Vladimir Jovanović ulogu favorita prepušta rivalu.

"Biće to jedan zahtevan meč, sigurno. Zvezda je u ovom trenutku apsolutni favorit. To nije jedan od najjačih timova u ABA ligi, oni u ovom trenutku igraju košarku na najvišem mogućem nivou i u Evroligi. Čeka nas meč u kojem ćemo morati da se okrenemo pre svega sami sebi, a tu pre svega govorim o energetskom pristupu i intenzitetu. Ukoliko na nivou intenziteta ne odgovorimo na pravi način Zvezdi, tog trenutka počinju problemi. Ne govorimo o praznim minutima, četvrtini... Bukvalno je reč o minutu-dva. Ukoliko padnemo, Zvezda će doći do svoje košarke. Moramo da budemo izuzetno fokusirani i ako je moguće odigramo na visokom nivou Zvezdinog intenziteta", rekao je šef struke Podgoričana.

Istog stava je i dugogodišnji prvotimac Plavih Petar Popović.

"U goste nam dolazi jedna kvalitetna ekipa, pokrivena na svim pozicijama. Svesni smo naših kvaliteta i mogućnosti. Znamo da ćemo morati da odigramo preko maksimuma ako želimo da pobedimo. Mi ove godine imamo svoje ciljeve, nije realno da ulazimo u trku sa Zvezdom koja je i budžetom i kvalitetom iznad nas, ali svakako želimo da se takmičimo i pokažemo napredak u odnosu na prethodne utakmice i da vidimo za šta će to biti dovoljno", istakao je Popović.

Nije se Zvezda često iz Morače vraćala sa pobedom u rukama. Od 25 gostovanja u Podgorici u okviru ABA lige, dobila je svega pet. Ipak, slavila je u domu Budućnosti prošle sezone, pa bi sada mogla da upiše i drugu vezanu pobedu na terenu Plavih.

ABA LIGA - 15. KOLO

Petak

FMP - Borac Mozzart 107:81

/Valinskas 23 - Radonjić 25/

Subota

Igokea - Meka posle produžetaka 109:115 (102:102)

/Kroford 23 - Rori 28/

Cedevita Olimpija - Split 102:88

/Omić 21, 16sk - Saliven 18/

Cibona - Studentski Centar posle produžetka 89:98 (77:77)

/Mesiček 19 - Džekson 27, Tasić 23p, 10sk, 6as/

Nedelja

17.30: (1,70) Zadar (14,5) Mornar (2,30)

19.30: (3,50) Budućnost (16,0) Crvena zvezda (1,35)

Ponedeljak

18.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (-23,5) MZT Skoplje (1,85)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaBudućnost PodgoricaDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaNemanja NedovićBranko LazićFilip PetruševErik GrinVladimir JovanovićPetar Popović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara