Trofej namenjen šampionu Jadranske lige (©Partizan Mozzart Bet - Emilija Jovanović)
Trofej namenjen šampionu Jadranske lige (©Partizan Mozzart Bet - Emilija Jovanović)

ABA liga definitivno o Dubaiju u martu, prva ideja da bude 15 klubova

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.02.24. | 17:34

Mada, ostavlja se mogućnost da bude i 16 timova, a pričaće se i o ukidanju nacionalnog ključa

Ažurirana ponuda Dubaija za ulazak u Jadransku ligu naći će se na dnevnom redu Skupštine u periodu između 12. i 15. marta, nezvanično saznaje Mozzart Sport.

Posle današnjeg sastanka dogovoreno je da do sredine narednog meseca bude organizovana Skupština koja će imati istorijski značaj. Na istoj će se doneti definitivna odluka o tome da li će Dubai ući u takmičenje, a prve najave govore da postoje pozitivni signali za realizaciju ugovora po kojem bi klub iz Persijskog zaliva dobio mesto uz status pozvanog kluba, što znači da ne bi imao pravo učešća u donošenju rešenja na nivou Skupštine.

Izabrane vesti

Prema predlogu ugovora koji je Dubai dostavio pre nekoliko dana, konačni izbor Skupština je trebalo da donese do kraja februara, međutim biće organizovana za naredni mesec, što indirektno ukazuje i da je projekat na putu odobrenja. Takođe, kroz pomenuti dopis Dubaija je navedeno i da se u martu, ako do dogovora dođe, uradi razmena dokumenata kako bi se posao ozvaničio.

Ono što je trenutno još zanimljivije jeste priča da bi u takmičenju naredne jeseni moglo da bude 15, a ne 16 klubova. To nije i konačna odluka, već se ostavlja prostor za korekciju. Ako bi se išlo na prvu varijantu, eventualno proširenje odnosilo bi se samo na ulazak Dubaija. No, kako ništa nije konačno i glasaće se na Skupštini, ostavlja se mogućnost da se na kraju ipak izglasa uvećanje lige za dva mesta. Takođe, očekuje se da će kroz proceduru status vlasnika lige dobiti i svi preostali klubovi koji u ovom trenutku to nisu, odnosno Borac Mozzart, Studentski Centar i Split.

Još jedna važna tema biće ukidanje nacionalnog ključa za najviši rang Jadranske lige. Tako bi se stvorili uslovi za potencijalni ulazak bar još jednog srpskog kluba! To je direktno vezano za priču o proširenju lige.

Podsetimo, Zlatibor je kao osvajač ABA 2 lige 2022. godine bio žrtva ograničenja po kojem je dozvoljen maksimalan broj od pet srpskih klubova, zbog čega je MZT igrao Jadransku ligu. I zatim ispao. To je izuzetno važan detalj, s obzirom da prve tri pozicije u drugom rangu regionalnog takmičenja, odnosno da kolo vode Spartak Subotica, Zlatibor i Vojvodina.

Ulazak Dubaija može da ozvaniči samo jednoglasni stav članova Skupštine.


tagovi

ABA ligaKK Dubai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara