Trofej za osvajača Jadranske lige (©MN Press)
Trofej za osvajača Jadranske lige (©MN Press)

ABA liga sa dve varijante: Korekcija nacionalnog ključa i pitanje – ispadaju li dve ili tri ekipe?

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.03.24. | 13:08

U oba slučaja jedno mesto za učesnika regionalnog takmičenja čekalo bi Dubai, nezvanično saznaje Mozzart Sport

Svega deset dana ostalo je do sednice Skupštine Jadranske lige koja bi po svemu sudeći mogla da bude istorijska. Na istoj će klubovi sa statusom vlasnika glasati da li su za ulazak Dubaija u ABA društvo ili ne, a pred njih će biti stavljene i dve varijante novog sistema takmičenja, nezvanično saznaje Mozzart Sport.

Klubovima je u pripremi za 12. mart i predstojeću Skupštinu već predočeno da će moći da se izjasne za jedan od dva predloga adaptacije Jadranske lige koji će važiti samo za takmičarsku 2024/25.

Izabrane vesti

Kako je Mozzart Sport već najavio, ABA liga bi naredne sezone mogla da broji 15 klubova, što je jedna mogućnost, dok je druga da se broj učesnika poveća na 16. I u tome leži verovatno najvažnija stavka – korekcija nacionalnog ključa za limit broja klubova iz iste zemlje u istom rangu.

Naime, ako bi se vlasnici odlučili za opciju jedan, odnosno na proširenje lige za jedan klub, ograničenje broja učesnika iz iste države poraslo bi takođe za jedan, sa sadašnjih pet na šest. Opcija dva, tačnije da sezonu 2024/25 igra 16 ekipa, podiglo bi ulog i tako bi maksimalno sedam timova iz jedne zemlje moglo da bude u najvišem rangu.

Ta bi varijanta najviše odgovarala Srbiji, s obzirom da su u ABA ligi Partizan Mozzart Bet, Crvena zvezda, Borac Mozzart, Mega i FMP Železnik, a da u ABA 2 ligi glavnu reč vode Spartak Subotica, Zlatibor i Vojvodina, pa je očekivano da će se bar jedan od njih naći u finalu.

Jedno mesto bi u oba slučaja čekalo Dubai. Tada ostaje samo da se vidi hoće li se jednoglasno izglasati odobrenje za ulazak ovog tima. U suprotnom to se ne bi desilo, mada sve ukazuje da će Dubai biti deo regiona.

Dalje, ako bi bilo 15 učesnika, od jeseni bismo gledali prvih 12 s kraja ove sezone, trinaesti bi bio osvajač ABA 2 lige, dok bi četrnaesti bio pobednik baraža između finaliste drugog ranga i trinaeste ekipe najvišeg stepena takmičenja.

U slučaju da se dogodi da pobednik i finalista ABA 2 lige budu iz Srbije, osvajaču bi bila garantovana promocija, dok bi drugoplasirani morao da igra baraž sa najslabije plasiranim srpskim timom iz ABA lige u plej-of sistemu, kako bi se ostalo u granicama nacionalnog ključa. To bi došlo kao benefit za ekipe iz drugih zemalja.

Ako samo jedan srpski tim bude u ABA 2 finalu on bi ili išao direktno u viši rang kao pobednik, ili bi ga sačekao baraž sa 13-plasiranom ekipom ABA lige za sezonu 2023/24, ma ko to bio.

Prednost domaćeg terena svakako bi imao tim iz višeg ranga.

Predlog sa 16 timova garantovao bi naredne sezone učešće ekipama sa prvih 13 pozicija iz sezone 2023/24, 14. bi bio pobednik ABA 2 lige, dok bi 15. dobili kroz baraž finaliste drugog ranga i poslednjeplasiranog iz ABA lige. Šestnaesti bi po istom principu bio Dubai.

U oba slučaja po osam najbolje plasiranih timova bi dalje prošlo u plej-of. Sezona 2024/25 bila bi premosnica i sistem bi se vratio na 14 klubova od 2025/26!

Dakle, osim toga da li će se nacionalni ključ uvećati za jedan ili dva tima, veliko pitanje je i da li će na kraju naredne sezone iz lige ispasti dva ili tri kluba? S tim da bi, kako nezvanično saznajemo, svima koji se presele u niži rang, bilo garantovano učešće u istom bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

U predloženim ažuriranjima sistema takmičenja poštovalo bi se i vreme potrebno za reprezentativce da odmore pre starta priprema za Evrobasket 2025, pa je tako postavljeno da eventualna peta utakmica finala bude odigrana 9. juna. Uz eventualne male korekcije u slučaju da region bude imao učesnika Fajnal fora Evrolige.


tagovi

Jadranska ligaABA ligaKK Dubai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara