Vanja Marinković (©Star Sport)
Vanja Marinković (©Star Sport)

Alba probala da napravi senzaciju, nije dao Vanja! Šesti dabl-dabl Kodija Milera Mekintajera

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.03.24. | 22:53

Džerijan Grent rekordom karijere presudio Asvelu

Šabaz Nejpir je trojkom van balansa dokusurio Partizan Mozzart Bet u Milanu, a završetak još jedne evroligaške večeri u svakom smislu obeležili su plejmejkeri. Uz Nejpira, zablistali su Džerijan Grent i Kodi Miler Mekintajer pošto su lansirali Panatinaikos, odnosno Baskoniju do važnih pobeda kojim ističu dalju kandidaturu za četvrtfinale i plej-in.

Krenimo od meča u Vitoriji, gde je zablistao i naš Vanja Marinković. Baskonija je rutinirala Albu pošto je maltene vodila svih 40 minuta i išla do 20 poena distance. Na kraju je bilo 88:71 (23:10, 19:24, 21:13, 25:24) i ova pobeda značiće ekipi Duška Ivanovića iz više razloga. Prvo zbog prekida serije od tri poraza, onda i zbog toga što je uspela da umakne Valensiji i približi se zajedno sa Makabijem Virtusu koji je juče poražen u Pireju.

Izabrane vesti

Još jednu izuzetnu utakmicu odigrao je Kodi Miler Mekintajer. Amerikanac sa bugarskim papirima zabeležio je svoj šesti dabl-dabl u sezoni sa 14 poena i 10 asistencija, dok je iz igre promašio samo jedan šut (6/7). Sve to je za gotovo 31 minut bilo dovoljno za indeks korisnosti 25.

Dok je on balansirao između zatrpavanja protivničkog koša i razigravanja saigrača, baš na drugoj strani ovog čina našli su se Čima Moneke i Vanja Marinković. Sjajni krilni centar Baska zabeležio je 16 poena uz dve asistencije i skok, dok je srpski reprezentativac bio šuterski jako dobro raspoložen sa tri trojke i 6/10 iz igre za nešto više od 26 minuta. U gostujućim redovima Kris Kumađe je ubacio 12 poena.

Alba je utakmicu otvorila poenima Janija Vecela i to je bilo to. Baskonija je do kraja četvrtine napravila seriju 23:8 i u potpunosti razmontirala protivnika ne samo dobrom odbranom, već brzim i izbalansiranim napadima, što je samo olakšalo posao u nastavku.

Brzo je domaćin otišao na 18 razlike, a kada je odbio jedan, pa još jedan nalet gostiju posao je bio gotov. Ovaj poslednji dogodio se u završnici utakmice, kada je Elijas Repike doveo Albu na samo devet poena minuta uz dva minuta na semaforu. Ipak, to je bilo sve od gostiju, jer je Vanja Marinković trojkom prekinuo post Baskonije, da bi Moneke sa penala overio pobedu koju je novim dalekometnim hicem zaključio odlični srpski reprezentativac koji nastavlja da igra u vrlo dobroj formi!

Osamnaestu pobedu u Evroligi zabeležio je i Panatinaikos koji je ostao rame uz rame sa Monakom i na recku od Barselone. Tim Ergina Atamana je bez većih dobio Asvel u Atini rezultatom 85:67 (20:17, 18:19, 21:14, 26:17).

Utakmicu karijere u Evroligi odigrao je Džerijan Grent sa 21 poenom, uključujući i trojku za 64:55 u presudnom naletu domaćina kojim je definitivno slomio otpor gostiju. Seriju je zaokružio još jednim pogotkom sa distance za 77:63 na nešto manje od dva i po minuta do kraja.

PAO se suštinski nije trošio mnogo, ali to je francuski sastav držalo u kakvoj-takvoj nadi gotovo 34 minuta. No, nije bilo realno da se dogodi iznenađenje usred Oake. Domaćin je prvu dvocifrenu prednost stekao tek u završnici treće četvrtine, kada je Marijus Grigonis imao svojih pet blistavih minuta za 59:48. U bitnim momentima Zelenima se javio i sjajni Matijas Lesor sa četiri uzastopna poena, čime je definitivno najavio još jednu odličnu utakmicu.

Francuski centar zabeležio je 17 poena uz pet skokova, dok je Kostas Slukas imao 14 poena, osam završnih dodavanja i pet uhvaćenih lopti. Grigonis je takođe imao 14 poena, uz pet skokova. Ponovo je PAO bio bez Luke Vildoze i Kostasa Adetokunba zbog povreda, baš kao što nije bilo Parisa Lija i Majkla Skota na drugoj strani. Nando de Kolo je ubacio 15 poena i podelio pet asistencija, uz četiri 'krađe', Žofri Lovernj je dopisao 11 poena.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Bajern Minhen 109:86

/Larkin 28 - Edvards 19, Lučić 18/

Monako - Crvena zvezda 98:80

/Džejms 20 - Mitrović 18/

Makabi Tel Aviv - Žalgiris 83:76

/Boldvin - Evans 18/

Valensija - Barselona 78:88

/Odželej 19 - Veseli 21/

Real Madrid - Fenerbahče 79:89

/Ljulj 17 - Hejs-Dejvis 17/

Olimpijakos - Virtus Bolonja 74:69

/Papanikolau 16 - Šengelija 15/

Petak

Panatinaikos - Asvel 85:67

/Grent 21 – De Kolo 15/

Baskonija - Alba 88:71

/Moneke 16 - Kumađe 12/

Milano - Partizan Mozzart Bet 85:83

/Mirotić 19 - Avramović 19/



tagovi

Vanja MarinkovićKodi Miler MekintajerDžerijan GrentBaskonijaKK PanatinaikosAlba BerlinAsvelEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara