Dušan Alimpijević (Foto: Starsport)
Dušan Alimpijević (Foto: Starsport)

Alimpijević ponovo piše bajku u Evrokupu: Od minus 21 do polufinala

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.03.24. | 20:52

Bešiktaš posle preokreta u poslednjoj četvrtini zakazao duel sa Burgom za finale, vrlo dobra rola Marka Simonovića

Sa Bursom je napravio čudo i plasirao se u finale Evrokupa, bez prednosti domaćeg terena u svim mečevima eliminacione faze. Preskočio je Dušan Alimpijević još jednom dve prepreke na gostujućem terenu kada nije imao pravo na grešku i uveo Bešiktaš, u svojoj prvoj sezoni na klupi, u polufinale drugorangiranog evropskog takmičenja! Sastav iz istanbula je slavio na neutralnom terenu u Viljnusu protiv Hapoel Tel Aviva 89:94 i zakazao megdan sa francuskim Burgom u borbi za veliko finale.

Uvertira u duel nije bila prijatna. Bešiktaš je pisao i saopštenje zato što je Ksavijeru Manfordu omogućeno da igra. Amerikanac je bio suspendovan zbog konzumacije kanabisa, ali nije se znalo na koliko dugo. Tek na nekoliko dana pred polufinalni duel na evrosceni obelodanjeno je trajanje kazne i ispostavilo se da je prošla. To je ražestilo čelne ljude istanbulskog kluba, ali njihova reakcija nije dala rezultat, pa se bivši NBA igrač našao u ekipi Denija Franka.

Izabrane vesti

Nije joj mnogo pomogao. Postigao je svega šest poena, a Bešiktaš je posle velikog preokreta u poslednjoj četvrtini stigao do velike pobede. Alimpijevićevi puleni su se posle minusa od 21 poena već u drugoj četvrtini podigli i pretvorili u ratnike u drugom poluvremenu. Sveli su minus na četiri poena tokom treće deonice, ali se Hapoel odbranio. Ipak, nije izdržao naredni nalet ekipe srpskog stručnjaka.

Serijom 9:2 Orlovi su prišli na 78:77, a onda su serijom 7:3 preuzeli stvari u svoj ruke. Usledila je borba za svaku loptu. Alimpijevićev verni vojnik Derek Nidam je pogodio bitnu trojku na šest minuta do kraja, ali je Manford uzvratio na drugoj strani. Met Mičel je novim preciznim hicen sa distance vratio komfornu prednost Bešiktašu, ali ispromašivali su se Manford i drugovi u završnici, pa je posle krađe Džone Metjuza na devet sekundi do kraja sve bilo jasno u Litvaniji.

Upravo je Metjuz bio najzaslužniji za veliku pobedu Bešiktaša, pošto je meč okončao sa 28 poena i pet asistencija (indeks 26), ali odličan je bio i Mičel sa 22 poena i šest skokova (indeks 25). Nidam je dodao 14 poena i pet završnih dodavanja, dok je Anhel Delgado ubeležio dabl-dabl sa 11 poena i 12 skokova. Košarkaš Crvene zvezde na pozajmici u Istanbulu, Marko Simonović, dodao je osam poena, uz šest skokova za oko 25 minuta na parketu.

S druge strane, Vil Kamings daleko najefikasniji sa 28 poena, 16 je, uz devet skokova, dodao francuski reprezentativac Džejlen Hoard, dok su po 13 poena postigli Bar Timor i Tomer Ginat.

Košarkaši Bešiktaša će se tako u polufinalu odmeriti sa Burgom, ali u seriji na tri pobede. Neće ni ovoga puta imati prednost domaćeg terena, ali izgleda da to Alimpijevićevim timovima predstavlja samo dodatan motiv. Može li i Burg da padne? Mogu li u finalu da se sretnu Dušan Alimpijević i Petar Božić? Vreme će pokazati. Bila bi to sjajna stvar za srpsku košarku, ali i ovi rezultati naših mladih trenera ulivaju optimizam.

EVROKUP - ČETVRTFINALE

Utorak

Burg - Prometej 95:82

/Majk, Morgan 17 - Balvin 19/

Sreda

Kluž - London Lajons 79:91

/Džons 23 - Deker 21/

Hapoel Tel Aviv - Bešiktaš 89:94

/Kamings 28 - Metjuz 28/

Četvrtak

20.45: (1,35) Pariz (16,0) Huventud (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK BešiktašHapoel Tel AvivEvrokupMarko SimonovićDerek Nidam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara