Paolo Bankero (©AFP)
Paolo Bankero (©AFP)

Amerikanci porazom počeli pripreme, nadaju se da će biti kao 1992, Bankero opet govorio o Italiji

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.08.23. | 10:09

Krilni centar zaigrao za prvi tim američke reprezentacije, iako se dugo nagoveštavalo da će braniti boje Azura

Košarkaška reprezentacija SAD uveliko radi na pripremanju za predstojeće Svetsko prvenstvo. Stiv Ker je okupio prilično mladu reprezentaciju, bez najvećih NBA zvezda, ali je svima jasno da će na raspolaganju imati izuzetan tim koji je s pravom prvi favorit za zlato na planetarnoj smotri.

Njegovi izabranici su tradicionalno odigrali i 20 minuta protiv rezervnog tima, sačinjenog od mahom još mlađih košarkaša - i izgubili. Rezultat je posle dve deonice od po 10 minuta iznosio 39:47.

Izabrane vesti

S ozbirom da je u pitanju bila utakmica iza zatvorenih vrata, ne postoji zvanična statistika, a Atletik prenosi da Ker nije tretirao duel kao takmičarski i da ga nije zanimalo da zove tajm-aut kada je njegov tim bio pred porazom.

"Ovo je stara tradicija u reprezentaciji SAD. Želite da najveći talenti dođu i izazovu vas na sve moguće načine. To je rezervni tim uradio danas. Svi se sećaju priče Grenta Hila i Bobija Hurlija iz 1992. Pred Svetsko prvenstvo 2019. godine, rezervni tim je došao i razbio nas. To je čitava poenta", prokomentarisao je Ker posle trening meča.

Hil i Hurli su, kao saigrači sa Djuka, bili u rezervnom timu reprezentaciju sačinjenom od mladih zvezda sa koledža koji je pobedio drim-tim predvođen Majklom Džrodanom na početku priprema 1992. godine, a kasnije su Amerikanci došli do zlata na Olimpijskim igrama u Barseloni.

U rezervnoj ekipi su se navodno istakli mladi bek Hjuston Džejlen Grin, te krilo Sakramenta Kigan Mari, kao i centri Oklahome Čet Holmgren i Džejlen Vilijams. S druge strane, za reprezentaciju SAD koja će se na Mundobasketu najpre takmičiti u Grupi C sa Jordanom, Grčkom i Novim Zelandom, nastupile su mlade zvezde poput Entonija Edvarsa iz Minesote, Džerena Džeksona iz Memfisa i Tajrisa Halibarton iz Indijane, te Brendon Ingram iz Nju Orleansa, lideri Njujorka, Burklina i Orlanda, Džejlen Branson, Mikal Bridžis i Paolo Bankero.

Detalj sa duela (©AFP)Detalj sa duela (©AFP)

Upravo je momak italijanskih korena bio u centru pažnje, ali ne zbog istaknutog učinka, već razgovora sa američkim medijima. Govorio je upravo o odluci da odabere reprezentaciju SAD, iako je dugo bio viđen kao vođa nove generacije Azura.

"U jednom trenutku sam imao osećaj da ne mogu da propustim priliku jer mi je porodica sa očeve strane iz Italije. Nisam znao mnogo o svom italijanskom poreklu. Tako da sam osećao da je to savršen način da naučim više i budem bliži sa korenima iz Italiije, što sam i uspeo da uradim u međuvremenu. A onda je došla pandemija virusa korona i ukrala mi tu šansu. Često se pitam koliko bi mi život bio drugačiji da nije bilo pandemije. Nisam mogao da igram, otišao sam na Djuk, imao sjajnu godinu, izabrali su me kao prvog pika na draftu i okolnosi su se promenile", pričao je Bankero.

S ozbirom da je čitav život proveo u Americi, tvrdi da mu se ostvario san.

"Bio je to dugačak proces, biranje između SAD i Italije. Na kraju sam odlučio da želim da budem ovde. Moja majka je igrala za reprezentaciju SAD, tako da mi je to oduvek bio san".

Direktor reprezentacije Grent Hil otkrio je da je Bankero kao iz topa prihvatio poziv, a još ranije je predsednik KS Italije Đani Petruči istakao da ih je mladi košarkaš Orlanda prevario.

"Izdaja, pogotovu u košarci, je teška reč. Ovakve situacije se dešavaju i lično sam navikao na njih. Ali prevario nas je", rekao je Petruči.

Bankero ipak smatra da je prema svima bio korektan, a zahvalan je i Savezu jer mi je pomogao da dobije italijansko državljanstvo.

"Smatram da je postojalo poštovanje na obe strane. Poslao sam im poruku i zahvalio se, pokazao im koliko mi je značilo to što su uradili. Tako da mislim da se sve završilo u najboljem redu. Morate nešto da odaberete. Jedna strana je morala da otpadne. Bila je teška odluka, ali je morala da bude donešena. Nadam se da nema ljutnje. Osećam poštovanje sa obe strane", zaključio je Bankero.

Amerikanci će se ponovo odmeriti sa rezevnim timom preko vikenda, dok ih potom u ponedeljak očekuje prvi zvaničan duel u pripremama za Svetsko prvenstvo protiv Portorika. Nekoliko dana kasnije, sastaće se sa Slovenijom i Španijom na turniru u Malagi.


tagovi

košarkaška reprezentacija SADStiv KerPaolo Bankero

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara