Durent i Džejms (© Reuters)
Durent i Džejms (© Reuters)

Amerikanci već znaju 11 putnika za Igre: Biće tu i Embid

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.03.24. | 20:56

Susret sa SAD-om će biti spektakl, ali nadamo se i revanšu Italijanima za bolne poraze

Svi bi da provere mogu li sa njima, ali ih niko ne želi u grupi. Srbi će morati, pošto ih je žreb kvalifikacionih grupa sa košarkaški olimpijski turnir spojio sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ekipom koja dolazi u Francusku ljuta što je bordolomom okončala učešće na poslednjem Mundobasketu, ali timom koji će se znatno razlikovati od onog koji je igrao prošlog leta na Prvenstvu sveta.

Tad su Amerikanci zaustavljeni u polufinalu, od kasnijeg poednika, Nemačke, te su rešili da pošalju sve što imaju na Olimpijske igre. Doslovce – sve.

Izabrane vesti

Najpre su objavljena imena 41 košarkaša koja se nalaze u konkurenciji za Igre, ali kako se takmičenje približava krug se sužava i postaje sve izvesnije koga ćemo gledati tokom leta. Apsolutno niko od NBA zvezda nije preskočen i na osnovu te liste postaje jasno koliko ljudima s one strane Atlantika znači olimpijsko zlato, koje su osvajali od na poslednja četiri turnira, a od minulih osam jedino nisu uspeli 2004. kad je u Atini bila najbolja Argentina.

Jasno je šta žele, kakvim adutima raspolažu. Da se ne lažemo, koliko god uloga trenera u savremenom sportu bila važna, Stiv Ker je, ipak, manje bitan od igrača koje će trenirati.

A na raspolaganju su mu neki od najboljih košarkaša današnjice, poput Stefona Karija, Kevina Durenta, Lebrona Džejmsa. Sve su to veterani, u silaznim godinama karijere, ali na parketima NBA lige se to i ne primećuje toliko. Zatim, Džejson Tejtum, Devin Buker, Džru Holidej, dok su od momaka koji su bili deo tima na prethodnom Svetskom prvenstvu „preživeli“ Entoni Edvards i Tajris Halibarton. Svi veruju da će deo ekipe biti Bem Adebojo i Enotni Dejvis, a nadaju se da bi od povrede trebalo da se oporavi Džoel Embid.

Centar Filadelfije je najveća enigma, samo iz razloga što je još rovit, posle operacije kolena. Snažni Kamerunac bi trebalo baš na Igrama da debituje za reprezentaciju SAD, pod uslovom da bude zdrav. Tako bi se došlo do 11 skoro izvesnih putnika, dok preostalo 12. još nije iskristalisano.

Taj tim na prvi pogled izgleda nepobedivo i mnogi smatraju da bi mogao da se prošeta do zlatne medalje, međutim, u grupnoj fazi će se suočiti sa Nikolom Jokićem. Valjda. Zasad nema potvrde da će as Denvera biti deo reprezentacije Srbije, međutim, u stručnom štabu i košarkaškoj javnosti vlada uverenje da će se to desiti i da ćemo moći da se oslonimo na momka koji je u NBA ligi pokazao da može da dovede Nagetse do titule. Kad je već tako na klupskom, možda bude i na reprezentativnom planu, gde imamo oslonce u vidu Bogdana Bogdanovića, Nikole Jovića i Vasilija Micića. Da pomenemo samo one najuticajnije iz NBA.

Drugi rival u Lilu biće nam Južni Sudan, a treći pobednik kvalifikacinog turnira u Portoriku, gde za favorita slovi Italija. A znamo koliko su nam Azuri udaraca zadali na prethodnim takmičenjima, što na Prvenstvu Evrope, što na Svetskom prvenstvu, a i na kvalifikacionom turniru za prethodne Olimpijske igre, pa je red da im nagomilane dugove vratimo. Ako se uopšte pojave u Francuskoj.



 


tagovi

košarkakošarkaška reprezentacija SADStefon KariLebron DžejmsKevin DurantDžoel EmbidOlimpijske igreOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara