©AFP
©AFP

Barsa granitnom odbranom bukirala kartu za Keln!

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.05.21. | 22:50

Veliki je majstor Pau Gasol

Četiri dramatične utakmice, a onda je Barsa zategla redove. Pokazao je Zenit da se nije slučajno našao među osam najboljih ekipa, dobro oznojio tim koji je regularni deo sezone okončao na prvom mestu na tabeli, izborio majstoricu, ali je ostao bez goriva u petoj utakmici četvrtfinalne serije. Puleni Šarunasa Jasikevičijusa su odigrali neverovatno u odbrani, uspeli su da zauzdaju Kevina Pangosa koji im je tokom serije pravio velike probleme, Pau Gasol je delio lekcije i rampe (četiri), u napadu je manje više sve funkcionisalo, pa je katalonski sastav na ubedljiv način stigao do pobede i plasmana na Fajnal for u Kelnu - 79:53 (23:14, 20:16, 14:9, 22:14).

Dokazao je Zenit da je sjajna ekipa. Ćavi Paskavl je okupio kvalitetne pojedince, sa velikim evroligaškim iskustvom i znalački ih vodio do istorijskog plasmana u plej-of. Sastav iz Sankt Peterburga je regularni deo sezone okončao na osmom mestu na tabeli, ali je imao drugu najbolju odbranu Evrolige, pa je bilo jasno da će velikom favoritu napraviti problem u četvrtfinalu. Tokom prva četiri meča viđena je fantastična košarka, vrhunsko nadmetanje sjajnih košarkaških stručnjaka, ali i igrača najvišeg kvaliteta. Posle puno preokreta, drame, prolivenog znoja, sa razlogom se očekivalo da će i majstorica biti neizvesna do samog kraja, ali se Barsa postarala da tako ne bude.

Izabrane vesti

Fantastično su Katalonci igrali u odbrani i to je na kraju bilo od presudnog značaja. Uspeli su da limitiraju Kevina Pangosa, Pau Gasol je dominrao u svom reketu, morali su gosti svaki put da se pomuče da uopšte dođu u poziciju da realizuju napad, a onda su najčešće morali da uzimaju teške šuteve. Sjajno su Jasikevičijusovi puleni preuzimali, pokrivali sve rupe, terali protivnika da potroši i poslednji atom snage u svakom napadu. Sa druge strane su igrali pametno, trudili se da lopta bude u rukama najiskusnijih i najboljih pojedinaca, strpljivo tražili prava rešenja u uglavnom ih pronalazili.

Na kraju je Kori Higins predvodio pobednički sastav sa 15 poena, tri manje dodao je Nik Kalates, po 11 su ubacili Brendon Dejvis i Kajl Kjurik. Igrač utakmice je na kraju bio Pau Gasol sa sedam poena, tri skoka, ali i četiri blokade i tri ukradene lopte. Pritom je šutirao 3/4 iz igre i sakupio 16 indeksiranih poena. Sa druge strane dvocifren je bio samo Aleks Pojtres (11p), dok je Kevin Pangos ubacio svega sedam poena, ali je imao i 10 asistencija (četiri izgubljene lopte).

Dobili su košarkaši Barse prvi kvartal sa 23:14 i polako uspostavljali kontrolu. Mladi Leonardo Bolmaro je sjajno otvorio drugu deonicu, najpre sa atraktivnim zakucavanjem, potom i trojkom, da bi Katalonci serijom 10:2 stekli i 15 poena viška. Tek u finišu prvog poluvreme je Zenit uspeo da veže par solidnih napada, Vil Tomas je na iskustvo izvukao bacanja, Aleks Pojtres ubacio pet poena na borbenost, pa je minus sveden na 11 poena, ali je Higins bacanjima doneo domaćinu višak od 13 poena pred veliki odmor.

Kako je Zenit zaigrao nešto bolje u finišu drugog kvartala, činilo se da bi mogao da se vrati u nastavku, ali se ubrzo Barsa postarala da rivalu ugasi u poslednju misao da može da izbori neizvesnost. Serijom 12:0 sastav iz Palau Blaugrane stiže do 23 poena viška već početkom trećeg kvartala, pa je postalo prilično jasno ko će posle CSKA, Efesa i Olimpije Milano u polufinale.

Barselona će se sa ekipom iz Milana boriti za finale u Kelnu, dok će u drugom polufinalu snage odmeriti CSKA i Efes.

EVROLIGA - MAJSTORICE

Anadolu Efes - Real Madrid 88:83

/Singlton 26 - Laprovitola 17/

Olimpija Milano - Bajern Minhen 92:89

Barselona - Zenit 79:53

/Higins 15 - Pojtres 11/


tagovi

EvroligaBarselonaKK ZenitPau GasolKevin Pangos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara