Niko Laprovitola (©MN press)
Niko Laprovitola (©MN press)

Barsa osvojila Pirej pred put u Beograd: Abrines i Laprovitola iskoristili Olimpijakosov kratak dah

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 22:12

Nikola Kalinić radio sve, Nikola Milutinov odigrao vrlo dobru rolu za crveno-bele

Veliki rezovi tokom leta, a pre svega odluka da se uruči cveće Šarunasu Jasikevičijusu, Nikoli Mirotiću i Koriju Higinsu što je klub koštalo više od 25.000.000 evra, kao i nikad veći minus na računu nisu poremetili ambicije Barselone koja i u novu eru ulazi kao vrlo ozbiljan kandidat ne samo za Fajnal for, već i evrotitulu. Barselona Rožera Grimaua je nakon prvaka Evrope iz 2021. i 2022. uzela skalp i vicešampiona Evrolige iz 2023. godine. Posle Efesa u Blaugrani, pao je i desetkovani Olimpijakos u Pireju - 77:68 (23:16, 17:18, 16:20, 21:14).

Dug je put pred nekadašnjim asom katalonskog velikana da od Barselone napravi tim po svom ukusu, ali prvi znaci i te kako obećavaju. Ne može da se kaže da je Barsa drastično slabija ili uopšte toliko daleko u odnosu na prošlu godinu kada se vidi koga je sve dovela tokom leta, ali sve je i dalje sveže - novi trener, novi tim, nova filozofija. Barselona i pored toga u novu evropsku avanturu ulazi sa perfektnim učinkom.

Izabrane vesti

Istini za volju, Olimpijakos je ovaj klasik dočekala značajno oslabljena i sada se jasno osetilo da je kratak dah ekipe u finišu susreta značajno uticao na konačni rasplet. Mustafa Fal se tek vratio posle povrede i odigrao nešto manje od 13 minuta, večeras nije bilo Najdžela Vilijams Gosa, Luka Sikme i Šeka Mekisika, što je dosta zakomplikovalo taktičku pripremu Jorgosu Barcokasu. Jeste prve minute u Evroligi odigrao Ignas Brazdeikis, ali je evidentno da će i Litvancu biti potrebno još malo vremena da se uhoda u novi sistem i sredinu.

I pored skraćene rotacije domaćina, utakmica je njenim većim delom bila tesna i neizvesna. Sama činjenica da je bilo čak 13 promena vođstva dovoljno govori u prilog ovoj tezi. Barselona je mnogo bolje otvorila susret i brzo stekla prednost od 12 razlike, u drugoj četvrtini imala i velikih 15 poena više (35:20), što je Olimpijakos uspeo da nadoknadi velikom potrošnjom Nikole Milutinova, Tomasa Vokapa i Kostasa Papanikolaua, ali je u finišu zato i ostao bez dovoljno goriva da završi posao do kraja.

To su gosti iskoristili i preko tandema Aleks Abrines - Niko Laprovitola stigao do preokreta, zatim i mogućnosti da sačuva prednost u minutima visokog napona. Vokap i Milutinov su radili sve što su mogli da Olimpijakosu podare i drugi trijumf u elitnom takmičenju, ali su gosti pokazali veću svežinu, samim tim koncentraciju i spremnost da sačuva ono za šta je uradila "rudarski posao" od početka.

Presudna je bila sama završnica derbija. Posle Vokapovih minijatura Olimpijakos je poslednja četiri i po minuta dočekao sa velikih +7 (66:59), velikih gledajući broj ubačenih poena na obe strane. Na kraju je Barselona pregazila rivala i serijom 18:2 došla do zasluženog trijumfa.

Velikih problema Olimpijakos je imao sa realizacijom u finišu, čak i sa nalaženjem dobrih pozicija za šut, što je Barsa prvenstveno preko Abrinesa i Laprovitole, onda i odličnog Jana Veselog pretvorio u furioznu seriju koja nije samo ostavila Olimpijakos iza, već i pokazala sirovu moć Barselone.

Nije ni Barsa odigrala sjajno u svim elementima i verovatno će Grimau posebnu pažnju pred gostovanje Partizan Mozzart Betu (utorak, 18.30) morati da obrati na broj izgubljenih lopti. Čak 18 previše je za ovakvu utakmicu, pa je sreća za Katalonce što su na drugoj strani imali energetski iscrpljenog protivnika i uz to što su procenti šuta bila impresivni – 57,7 odsto za tri (15/26), uz još 12/23 za dva. Laprovitola je mč završio sa 17 poena (7/9 iz igre, 3/5 za tri) i sedam skokova, Abrines je ubacio poen manje. Dvocifren je bio još Rokas Jokubaitis sa 10 poena, uz četiri asistencije. Nikola Kalinić je odigrao svestranu rolu sa osam poena, šest skokova, jednom asistencijom, tri ukradene i dve izgubljene lopte za 27 minuta.

Olimpijakos su predvodili Vokap sa 14 poena, tri skoka, dve asitencije i pet izgubljenih poseda, Piters sa 11 i Milutinov sa 10 poena, uz po četiri uhvaćene lopte obojice. Kostas Papanikolau je dopiao sedam poena, po četiri skoka i ukradene lopte, te tri asistencije.

Barsa dakle u utorak gostuje Partizan Mozzart Betu, dok Olimpijakos ide na noge Olimpiji u Milanu, istog dana od 20.45. Zatim u Pirej stiže Parni valjak i taj susret je na programu u četvrtak od 20.15, dok Barselona čeka minhenski Bajern dan kasnije od 20.30.

EVROLIGA, 2. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Real Madrid 80:103

/Tompson 20 - Jabusele 22/

Alba Berlin - Baskonija 86:91

/Šnajder 17 – Miler Mekintajer 17/

Asvel - Partizan Mozzart Bet 62:88

/F. Džekson 16 – Naneli 17/

Panatinaikos - Bajern Minhen 78:71

/Lesor 16 - Bolmaro 19/

Petak

Monako - Virtus 59:83

/Džejms 14 - Lundberg 14/

Žalgiris - Crvena zvezda 79:74

/Šmic 18 – Mitrović 16/

Olimpijakos - Barselona 68:77

/Vokap 14 – Laprovitola 17/

Valensija - Fenerbahče (U TOKU)



tagovi

KK BarselonaKK OlimpijakosNikola KalinićNikola MilutinovEvroligaAleks AbrinesNikolas LaprovitolaTomas Vokap

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara