Markus Hauard i Darijus Tompson (Foto: Screenshot; Starsport)
Markus Hauard i Darijus Tompson (Foto: Screenshot; Starsport)

Baskonija pred gostovanje u Beogradu razmišlja o sudbini ključnog tandema: Hauard i Tompson na ceni

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 06:55

Olimpija Milano, Virtus Bolonja i Real Madrid zainteresovani za najboljeg asistenta Evrolige

Počeli su evroligaši da razmišljaju i o narednoj sezoni. Polako spremaju planove za letnju pijacu i već sada skeniraju tržište. Tako su i centri Crvene Zvezde i Partizan Mozzart Beta probudili interesovanje evropske elite, a na ceni su i dva košarkaša Baskonije - Amerikanci Markus Hauard i Darijus Tompson.

To i ne čudi, s ozbirom da se oko obojice vrti igra sastava iz Vitorije na protivničkoj polovini. U debitantskim sezonama na najvišem nivou takmičenja u Evropi pokazali su se u odličnom svetlu. A kako Ensestando prenosi, Baski, koji u četvrtak gostuju Crvenoj zvezdi u 30. kolu Evrolige, bi da ih zadrže.

Izabrane vesti

Hauard je stigao sa NBA pedigreom i odmah su postavljena velika očekivanja. Opravdao ih je bivši košarkaš Denvera, žario i palio Evroligom na početku sezone. Vremenom je došlo do oscilacija, koje su prouzrokovale i povrede, ali Amerikanac je posle 29. runde najbolji trojkaš takmičenja sa prosekom od 2,8 preciznih hitaca po meču.

Beleži 14,9 poena, što ga stavlja na 12. mesto liste najboljih strelaca i za kratko vreme se izdvojio kao jedan od najubojitijih poentera na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Pojedini klubovi su navodno već počeli da kruže oko njega, ali Baskonija drži stvari pod kontrolom, s obzirom da je vezan ugovorom za klubom do leta 2024. godine. Dakle, ukoliko bi neki evroligaš hteo da ga preseli u svoje redove, morao bi da se dogovori sa španskim klubom oko obeštećenja.

Uprava tima iz Vitorije želi i dodatno da se osigura, pa mu je spremila i novi ugovor. Želi da mu produži saradnju i podigne primanja.

Sa najboljim asistentom Evrolige (6,5 završnih dodavanja po nastupu), situacija je nešto kompleksnija. Bivši košarkaš Lokomotive Kubanj je minulog leta potpisao jednogodišnju saradnju, sa opciju produžetka na još sezonu (1+1). To znači da obe strane mogu da se odluče za prekid saradnje preko leta.

S ozbirom da je u kontinuitetu pružao odlične partije i u debitantskoj sezoni u Evroligi pokazao da spada u red najboljih organizatora igre, ne čudi što su klubovi već stali u red za njegove usluge. Madridski Real ima plan da osveži poziciju plejmejkera novim imenima i jedan od igrača koji im je privukao pažnju je upravo Tompson.

Za njegove usluge zainteresovani su navodno i Olimpija Milano i Virtus Bolonja. Italijanski timovi će teško do plej-ofa ove sezone, Armani ima licencu i na leto će ponovo pokušati da oformi tim za najviše domete, dok se Bjankoneri nadaju novom pozivu za učešće u elitnom takmičenju i već su počeli da razmišljaju o potencijalnim zamenama za veterane poput Miloša Teodosića i Danijela Heketa, mada su izrazili želju da produže ostanak iskusnog srpskog plejmejkera.

Čini se da je jedini način za Baskoniju da ga zadrži, da mu ponudi novi ugovor. To je i učinila, stavila na sto saradnju do leta 2025. godine, sa boljim uslovima.

Dobri rezultati tima iz Vitorije u tekućoj sezoni pre svega se temelje na sjajnoj igri u napadu, a tu su se kao glavne figure izdvojili Hauard i Tompson. Zato je jasno da će klub učiniti sve da ih zadrži, ali to neće biti tako jednostavan zadatak.

Uz sudbinu pomenutog dvojca, uprava kluba mora da razmišlja i o još četvorici igrača kojima ugovori ističu na kraju tekuće takmičarske godine: Rokasu Giedraitisu, Stivenu Inoku, Daniju Dijezu i Arturu Kurucu. Prioritet je ostanak litvanskog reprezentativca Giedraitisa, kako navodi Ensestando.



tagovi

BaskonijaMarkus HauardDarijus TompsonRokas GiedraitisKK Real MadridOlimpija MilanoVirtus Bolonja

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara