Košarkaši Belgije (Foto: fiba.basketball)
Košarkaši Belgije (Foto: fiba.basketball)

Belgijanci poslali poruku Srbiji, Madar i uz slabe procente među najboljima u pobedi Izraela

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.11.21. | 20:22

Počele su kvalifikacije za Mundobasket, a odigran je i prvi meč u grupi u koju je smeštena Srbija

U okviru grupe A u kojoj se nalazi i reprezentacije Srbije, snage su u Ljevicama odmerile Slovačka i Belgija. Gosti su bili više nego ubedljivi, te će u dobrom raspoloženju dočekati Orlove za tri dana u Monsu - 83:57.

Pokazala je Belgija da je daleko ozbiljnija kao tim od Slovačke, vodila od sredine druge deonice do samog kraja, ali je pokazala i mane. Iako je sredinom druge četvrtine stekla i 13 poena viška, dozvolila je rivalu da se u potpunosti vrati, te i da istopi deficit do kraja četvrtine na samo jedan poen.

Izabrane vesti

Ipak, prijala je pauza Belgijancima, otvorili su drugo poluvreme sa devet vezanih poena i u nastavku meča polako podizali prednost, sve do maksimalnih +28 u samoj završnici. Apsolutno zasluženo su došli do trijumfa i poslali poruku Srbiji pred duel u drugom kolu kvalifikacija.

Igrom Belgije očekivano je dirigovao Sem van Rosom. Iskusni plejmejker Valensije je susret okončao sa 14 poena, pet asistencija i tri skoka. Efikasniji od njega bio je samo Aleksandre Liber (17 poena), dok je 12 dodao Retin Obasoan. Dvocifren sa 10 i Hans Vanvajn.

Kod Slovačke se sa 18 poena i osam skokovao očekivano izdvojio krilni centar Huventuda Vladimir Brodzijanski. Ispratio ga je Šimon Krajčović sa istim košgeterskim učinkom.

Jam Madar (Foto: fiba.basketball)Jam Madar (Foto: fiba.basketball)

U okviru Grupe D, reprezentacija Izraela je upisala pobedu. Vodila se velika borba u Tel Avivu, iako je domaćin uglavnom bio u prednosti, Poljska je na kraju napravila pritisak, uvela meč u nešto neizvesniju završnicu, ali nije imala snage za veliki preokret, Izraelci su slavili sa 69:61.

Poljaci su sjajno otvorili meč, poveli sa 19:4 u prvoj četvrtini, ali je onda domaćin konačno počeo da igra košarku. Gosti su od pomenute serije do kraja prvog poluvremena ubacili samo osam poena. Izrael je preokrenuo i sa viškom od četiri poena otišao na odmor. Držala se Poljska do kraja, čak i kada se početkom odlučujuće deonice našla 12 poena u minusu. Prišla je na samo dva poena zaostatka, ali nije imala snage za preokret.

Pobednički sastav su sa po 11 poena predvodili iskusni Gal Mekel, Tomer Ginat i Džejk Koen, dok je 10 ubacio Nimrod Levi. Dobar meč odigrao je i talentovani plejmejker Partizana Jam Madar. Iako ga šut nije služio (3/13 iz igre), pored osam ubačenih poena uspeo je da upiše sedam skokova i pet asistencija.

Kod Poljaka se sa 16 poena izdvojio Mišal Kolenda, dok je talentovani košarkaš Mege Mozzart Aleksandar Balcerovski dodao 11 uz sedam skokova i dve asistencije. Dvocifren sa 10 i Jakub Garbač.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Grupa A

Slovačka - Belgija 57:83

/Brodzijanski, Krajčovič 18 - Liber 17/

Srbija - Letonija U TOKU


Grupa D

Izrael - Poljska 69:61

/Mekel, Ginat, Koen 11 - Koelnda 16/

Nemačka - Estonija U TOKU




tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023BelgijaSlovačkaSem Van RosomIzraelPoljskaJam MadarAleksander Balcerovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara