Bertomeu, ©MN Press
Bertomeu, ©MN Press

Bertomeu o odnosu sa Fibom i zašto se nije išlo na 20 klubova u Evroligi

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.06.20. | 17:56

"Imamo drugačije modele na umu. Niko ne misli da ima smisla da postoje četiri evropska takmičenja", kaže prvi čovek Evrolige

Poslednih dana svedoci smo velikog previranja između Evrolige i Fibe. Celokupna situacija sa virusom korona i prekidom sezone donela je šansu Fibi da proba da vrati primat u evropskoj košarci, a utisak je da se Evroliga i dalje ne da, najviše zahvaljujući dugoročnim ugovorima 11 timova sa A licencom.

Sve je više klubova koji su prešli iz Evrokupa u Fibinu Ligu šampiona, a kao da je to malo trglo Đordija Bertomeua pa sada ističe da želi da sarađuje sa Fibom.

Izabrane vesti

On je gostovao u debati madridskog lista As, a tu se na primer našao i Ćaćo Rodrigez, košarkaš Olimpije iz Milana.

"Nismo u ratu sa Fibom. Jednostavno imamo drugačije modele na umu. Tačno je da su pre četiri ili pet godina bezuspešno pokušavali da povrate kontrolu nad Evroligom, ali sada moramo pronaći načine da situaciju učinimo takvom kakvu bismo želeli", rekao je Bertomeu za As.

Ističe prvi čovek Evrolige da postoji sve veće razumevanje između ove dve kuće, te da nikome nije u cilju da postoje četiri evropska takmičenja u košarci.

"Poslednjih meseci, nažalost (posle smrti Patrika Baumana), došlo je do promene u menadžmentu i postoji veće razumevanje. Imamo priliku da rešimo probleme koje je trebalo ranije da rešimo, a to nisu učinili svi, uključujući Evroligu. Niko ne misli da ima smisla da postoje četiri evropska takmičenja. Na raspolaganju smo da radimo s njima", rekao je Bertomeu.

Janakopulos s cigaretom: Liga šampiona će ugasiti Evroligu! Prodajem Pao za 25.000.000

Govorio je Bertomeu još o Fibi.

"Veliki motor košarke je NBA, a FIBA nema kapacitet poput Fife u fudbalu da organizuje sva takmičenja. A kalendar koji uključuje NBA, Evroligu i nacionalna takmičenja je komplikovan. Mislim da bi bilo loše za Evroligu da ide na 20 timova, a bilo bi negativno i zbog drugih liga zbog kalendara. Zato je ovaj trenutni scenario bio jedan od retkih resursa koje smo imali na raspolaganju".

A kakav je glas igrača? Evo koje je mišljenje Serhija Rodrigeza, veterana u Evroligi.

"Volim da igram Evroligu, ali i ACB ligu ili italijansku ligu. Voleo bih da sezone budu kraće i zbijenije, da imamo više utakmica u manje vremena. Voleo bih da postoji mesto za nacionalne lige i za Evroligu i ostala evropska takmičenja. Razumem da je kalendar nekad previše natrpan, da navijači gube malo i ne znaju pravu vrednost takmičenja, ne znaju šta igramo. Tu su i Superkupovi, kupovi Kralja, turniri... Sve to može da bude bolje“.

Postoji kritika Evroligi da klubovi ne zarađuju dovoljno i da žive od toga kako su im vlasnici raspoloženi. Kao što je to pričao Andrej Vatutin iz CSKA.

"U nekim klubovima doprinos vlasnika je ključan, a CSKA je sigurno dobar primer. Međutim, ne možemo da generalizujemo. Postoje mnogi klubovi koji žive od resursa koje zarade i to rade uspešno. Na primer - Makabi, Žalgiris, Bajern, Baskonija...".



tagovi

Đordi Bertomeu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara