Pet Rajli (©AFP)
Pet Rajli (©AFP)

Bil, Mičel i sada Lilard – Majami ponovo izvisio za superzvezdu i sad svi gledaju u Peta Rajlija

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.09.23. | 19:24

Da li je magija briljantnog sportskog radnika nestala?

Vest o prelasku Demijana Lilarda u Milvoki Bakse došla je potpuno neočekivano i mimo svih najava i rasprava gde bi dojučerašnja prva zvezda Portlanda mogla da nastavi karijeru.

Svi su gledali ka Majamiju, malo ka Torontu i još nekim destinacijama, ali na kraju su Baksi izvukli zmiju iz džepa, te rešili da smire i zadovolje Janisa Adetokunba tako što će da mu dovedu asa sa kojim u tandemu može da nosi ekipu.

Izabrane vesti

Dok Baksi i Finiks Sansi kao klub koji je pomogao realizaciju megatrejda zadovoljno trljaju ruke, Majami je ponovo ostao kratkih rukava. Dugo je Lilard vukao sve konce ka Floridi, čak je i u svojim pojavljivanjima na društvenim mrežama palio maštu navijača Hita, ali kada je postalo jasno da Majami i Portland ne mogu da pronađu zajednički jezik, shvatio je i iskusni šuter da mora da gleda i ka drugim opcijama. Izbor je pao na slavnu franšizu iz Viskonsina.

Majami je i ovog puta izvisio, ostao bez superzvezde koju je Pet Rajli pikirao za klub u kojem radi bezmalo 30 godina, tačnije od 1995. Otkako je Džimi Batler stigao 2019. godine, kroz šake vodećim ljudima Majamija promakli su Bredli Bil koga je put iz Vašingtona naveo u Finiks, zatim Donovan Mičel koji se posle Jute skrasio u Klivlendu i sada Demijan Lilard.

Još jedan težak udarac pretrpeo je Majami. Posle odlaska do finala NBA lige prošle sezone postalo je jasno da je Erik Spolstra izvukao maksimum i da je za taj, sledeći korak potrebna još jedna superzvezda. Izbor je pao na Lilarda kome se savršeno u planove uklapalo da dođe u Majami, pregovori su trajali nekoliko meseci, ali sve je palo u vodu jer Hit nije želeo da “preplati“ Lilarda.

Pominje se da je Majami ponudio Tajlera Hiroa i nekoliko budućih pikova, ali su u Portlandu ocenili da je to premalo za asa koji je nedavno produžio ugovor na četiri sezone za ukupno 120.000.000 dolara. Pet Rajli navodno više nije zvao ljude iz Blejzersa pošto je inicijalna ponuda odbijena, iako se pominjalo da bi u sledećem paketu mogao da se nađe i Nikola Jović.

Na kraju je srpski reprezentativac najbolje prošao jer teško da postoji bolja sredina od Majamija za razvoj mladih igrača, što se i po njemu jasno videlo posle samo godinu dana boravka na Floridi. Uprkos povredi koja ga je dugo mučila, Jović je na pripreme reprezentacije stigao u nikad boljoj fizičkoj formi, dok je Erik Spolstra nekoliko puta jasno istakao da ima puno poverenje u srpskog košarkaša i da će mu prijati angažman u dresu Orlova. Jović jeste potencijalno profitirao, klub je ipak ostao bez jednog od najboljih košarkaša današnjice. 

Posle dve propuštene šanse u vidu Bila i Donovana nije bilo toliko polemike, sada su se ipak podigle obrve – da li je magija Peta Rajlija nestala? Nisu ovi propusti na tržištu nešto što će zaseniti ogromnu karijeru i zaostavštinu jednog od najbriljantnijih košarkaških umova, ali sada su se mnogi zapitali može li prekaljeni košarkaški radnik više da donosi prave odluke za franšizu?

Rajli je uradio sjajan posao dovođenjem Džimija Batlera i Bema Adebaja, koga je birao na NBA draftu zajedno sa još nekim solidnim igračima rotacije i uloge, poput Tajlera Hiroa. Veliki posao uradio je izborom Dankana Robinsona koji je na draftu 2018. prošao svima ispod radara, a onda se kroz filijalu iz Razvojne lige izborio da postane važan šraf sastava koji je dva puta bio vicešampion. Činjenica je ipak da je Batleru i Adebaju potreban neko ko može da ponese veliki teret na svojim leđima. Lilard se činio kao idealno rešenje, ali nije prošlo. Batler uprkos strašnim fizikalijama ima probleme sa povredama, nedavno je napunio i 34 godine, Adebajo nije neko ko može da povuče koliko igrač Lilardovih kvaliteta, iako se naravno radi o igračima na potpuno različitim pozicijama... Nažalost, za Hit bi ovaj pucanj u prazno mogao da bude problematičan.

Klub koji od 2006. do danas ima najviše NBA finala od svih klubova – sedam – ovog leta je ostao bez nekoliko bitnih pojedinaca. Maks Strus je otišao u Klivlend, Gejb Vinsent u Los Anđeles Lejkerse, Kodi Zeler u Nju Orleans, a Omer Jurtseven u Jutu. Strus i Vinsent su bili Majamijeva podrška na spoljnim pozicijama, pouzdani defanzivci, Zeler i Jurtseven su odrađivali svoje uloge u skladu sa očekivanjima. Majami je zauzvrat dobio Tomasa Brajanta, Džastina Šampenija, Haimea Hakeza i Džoša Ričardsona. Premalo za ono što je tim izgubio.

Ništa nije večno, pa ni Rajlijeva glavna reč u Majamiju. Njegova figura u franšizi i NBA ligi kao celini biće večna, jer je kao igrač, trener i sportski radnik uradio MNOGO za košarku. Prisutan je 56 godina u ligi, ulazi u svoju 57. sezonu gledajući vreme od igračkih dana do danas. Sa svojih 78 leta, ne deluje da je spreman da stane. Jedan od najboljih košarkaških operativaca u istoriji ovog sporta, osvajač šampionskog prstena u svim funkcijama koje je obavljao. Sa Lejkersima kao igrač 1972, kao asistent Pola Vestheda takođe u Los Anđelesu 1980, da bi zatim kao glavni trener Jezerdžija doneo još četiri titule u zlatnom vremenu tokom osamdesetih godina prošlog veka. Na sve to, kao trener Majamija bio je šampion 2006, a zatim i kao čovek iz fotelje, 2012. i 2013. Tri puta trener sezone, devet puta na Ol staru, među deset najboljih stručnjaka u istoriji NBA, nekadašnji NBA operativac godine... Neverovatna je lista podviga Peta Rajlija, koji je Majamiju dao Veliku trojku kada je Lebrona Džejmsa i Krisa Boša doveo Dvejnu Vejdu. Čak i u Njujorku, gde nije osvojio prsten, radio je dobre stvari. Niksi su izgubili finale 1994. od Hjuston Roketsa Hakima Olajdžuvona. Kada se sve sabere i oduzme, Rajli u svom CV ima čak 19 NBA finala!

I pored svega, pa i činjenice da je Erik Spolstra čudotvorac, teško je očekivati da će od ovog tima moći da napravi kandidata za titulu. Zato je neiskorišćena prilika da se dovede Lilard potencijalno veliki problem. Sada se pominje da Majami cilja Džrua Holideja koji je stigao u Blejzerse kao deo paketa za Lilarda, ali kako tim iz Oregona ide u “rebilding“ nije planiran njegov ostanak i čekaju se adekvatne ponude. Između ostale i Majamija.

Da li će on biti pravi dodatak za Hit?


tagovi

Pet RajliDemijan LilardMajami HitNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara