Stefan Birčević (© StarSport)
Stefan Birčević (© StarSport)

Birčević oduševljen hemijom u jatu Orlova: Iskoristite crne minute Kanade

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.09.23. | 20:25

Nekadašnji reprezentativac Srbije za Mozzart Sport posle velike pobede ekipe Svetislava Pešića nad Litvanijom na Mundobasketu

Ono što je postalo sasvim jasno, kada nas svi na svetu otpišu, tada se skupimo i udarimo najjače. Stigli smo u Manilu bez Nikole Jokića, Vaslija Micića, svi su pomislili da nemamo ekipu za medalju. Ispustili smo 16 poena prednosti protiv Italije, izgledala je kao potvrda da nemamo ekipu za najveće uspehe. Na sve to se dogodila užasna situacija sa Borišom Simanićem koji je izgubio bubreg zbog udarca na meču protiv Južnog Sudana. Sve moguće se okrenulo protiv Pešićeve ekipe! Šta su onda oni posle svega uradili? Održali čas košarke Litvaniji i prošli u polufinale. Kako izgleda kada unapred otpisana ekipa dođe do borbe za medalju dobro zna Stefan Birčević koji je odlučio da odvoji nekoliko minuta za Mozzart Sport kako bi i sam podelio oduševljenje zbog svega što je do sada urađeno na Mundobasketu..

Bio je Birčević deo srpske reprezentacije koja je bila otpisana pred Evrobasketu u Istanbulu 2017. godine. Dobro zna šta je sve potrebno da bi se napravio uspeh vredan pažnje i pohvala javnosti.

Izabrane vesti

"Niko nije verovao da možemo do medalje, stvarno smo bili otpisani, ali zaboravili ste jedno moje baš bitno prvenstvo".

Koje?

"Pa 2014. godine SP u Španiji! Bukvalno niko nije verovao u Srbiju, a mi smo došli do finala sa Amerikom. To je bilo istinsko čudo", podseća nas Birčević.

Samo još jedna potvrda da nikada ne treba otpisivati Srbiju.

"Ma, tada smo najjači. Proradi nešto. Ne znam ni šta tačno, neko to zove inat, ali svakao imamo borbeni duh koji nas i sada krasi. Jedna stvar je uvek krasila timove Srbije, barem one u kojima sam ja bio, a čini mi se da je i ovde situacija slična. Pojedinac nije bitan. Niko ne govori ja, ja, ja... uvek se pričalo mi, mi, mi. Kada imaš takav mentalitet, onda možeš da pobeđuješ svakoga. Tako da nije ni bitno koga nema, bitno je da imamo hemiju, da momci igraju jedni za druge. Tako se stvara tim, tačnije tim koji pobeđuje. Čini mi se da to imamo".

Protiv Litvanije smo odigrali spektakularno. Svih 40 minuta. Verovatno najbolje izdanje nacionalnog tima još od Australije od 2016. godine u Riju.

"Iskren da budem, tek sam četvrtu četvrtinu stigao da pogledam. Počele su mi pripreme u Nemačkoj, pa trening, pa u kola i tek sam ušao u stan na početak četvrte četvrtine. Moraću da premotam na TV-u da odgledam sada sve. Ono što sam video me stvarno raduje. Sa nekim momcima sam igrao, borio se u dresu Srbije i stvano im želim da urade nešto veliko".

Protiv Litvanaca smo definitivno pokazali nešto veliko.

"Ne znam da li su se oni ispraznili posle Amerike, ali smo mi odigrali odbranu. To je bio ključ. Imali smo spreman odgovor na sve. Nismo paničili i tako smo ih prelomili. Na kraju nisu znali šta da igraju u napadu, a zatvorili smo im i taj šut. Samo još jedna potvrda da je energija ključ svega. Još kada se sve uklopi da timski izgleda odlično, onda se dogodi ovakva utakmica".

Sada ipak sledi ono najbitnije, polufinalni mečevi.

"Sve je u našim rukama, potpuno je nebitno ko je protivnik. U ovom slučaju to je Kanada koja je svakako odigrala dobru utakmicu. Mi treba da gledamo sebe, da nastavimo da gradimo na ovome. Samopuzdanje nam je visoko, igramo požrtvovano. Samo nastaviti ovako i imamo šansu da pobedimo svakoga".

Jasno je da smo u naletu, ali isto tako je jasno da nas čeka izuzetno kvalitetan protivnik. Biće to Kanada sa Šajom Gildžusom Aleksanderom koji je definitivno najbolji igrač ekipe, ali ima tu još kvaliteta. Tu je Ar Džej Baret koji je sjajno igrao protiv Slovenije, ali tu je i Dilon Bruks koji će sigurno imati svoj šou i protiv nas kao što je imao protiv Dončića.

"Meni se čini da imamo hemiju koju niko drugi nema. Igramo jedni za druge. Sa takvom igrom, možemo protiv bilo koga".

Kanada ipak definitivno ima kvalitet, i to NBA kvalitet.

"Nema dileme da ime, ali isto tako imaju i velike oscilacije. Ono što sam ih gledao... Odigraju 10 minuta neverovatno. Svi trče, svi sve zatvaraju, svi pogađaju, a onda posle toga 10 minuta ničega. Naš cilj treba da ih iskontrolišemo kada budu došli do tih dobrih minuta, jer će ih verovatno biti, ali onda kada dođu crni minuti da ih prelomimo u našu korist".

Kanađani su pokazali da su kvalitetniji od Slovenije. Zaustavili su Luku Dončića.

"Sve se vrti oko njega, ali i Majka Tobija. Uspeli su da spreče tu saradnju i zasluženo su slavili. Verujem da je naša ekipa gledala sve i da su spremni za petak", završava Stefan Birčević razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Stefan Birčevićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara