Džastin Kobs i Šon Džons (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović; ABA League/Split/Ivica Cavka)
Džastin Kobs i Šon Džons (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović; ABA League/Split/Ivica Cavka)

Cedevita Olimpija vratila Šona Džonsa na Jadran, na putu da vrati i Džastina Kobsa

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.07.23. | 18:48

Ljubljančani nastavljaju da kroje tim za narednu sezonu

Doživela je Cedevita Olimpija velike promene ovog leta. Vlado Ilievski je na mestu sportskog direktora nasledio Sanija Bečirovića, dok je na trenersku klupu seo iskusni Italijan Simone Pjaniđani. Već je angažovan veliki broj pojačanja, a danas je obelodanjeno da se timu iz Ljubljane priključuje i bivši košarkaš Splita, Šon Džons.

Bivši student Midl Tenesija ima veliko evropsko iskustvo, s ozbirom da je branio boje Andore, Hapoel Jerusalima, Avelina, Dinamo Sasarija, Hapoel Holona, Anvila i Stargarda u Poljskoj, kao i pomenutog Splita u sezoni 2021/22, a na Jadran se vraća posle takmičarske godine provedene u Izraelu sa Hapoel Haifom. Osvojio je dva Kupa u Poljskoj, bio i MVP 2020, a u vitrinama ima i jedan Kup Izraela.

Izabrane vesti

Što se tiče međunarodne scene, ubeležio je 26 nastupa u Ligi šampiona, a minule sezone je nastupajući u FIBA Evropa kupu beležio 11,1 poen i 6,7 skokova, dok je u izraelskoj ligi ubeležio 14 nastupa i beležio 11,4 poena i 5,9 skokova. Solidno se pokazao i u ABA ligi, gde je braneći boje Splita pre dve godine prosečno postizao 10,5 poena, uz pet uhvaćenih lopti.

U domovini je pokušao da se izbori za NBA ugovor preko LA Klipersa, Majami Hita i Vašington Vizardsa, ali nije dobio pravu priliku, pa se uglavnom kalio u Razvojnoj ligi. Interesnanto je i da ima kosovski pasoš, te da je sa njim nastupao i u kvalfikacijama za Svetsko prvenstvo 2019, kao i pretkvalifikacijama za predstojeće.

"Veoma sam uzbuđen i počastvovan što sam dobio priliku da igram u tako prestižnom klubu, koji ima snažnu tradiciju pobeđivanja. Glavni cilje je da sa njom nastavimo. Jedva čekam da se sretnem sa trenerom i upoznam nove saigrače, igram pred navijačima. Radujem se svakom danu u predstojećoj sezoni i nemam dileme da će biti dobra", rekao je Džons.

Nakon 31-godišnjeg krilnog centra, očekuje se da ugovor sa Cedevitom Olimpijom potpiše i bivši igrač Budućnosti, kao i reprezentaitvac Crne Gore, Džastin Kobs.

BasketNews prenosi da je u završnim pregovorima sa Ljubljančanima i očekuje se da sve uskoro bude i ozvaničeno. Kobs je minulu sezonu proveo u Japanu, gde je nastupajući za Alvark Tokio beležio 14,3 poena, 4,4 asistencije i dva skoka, uz 40,7 odsto van linije 6,75. Na sedam utakmica je postigao 20 ili više poena, a jednom je brojao i do 30.

Kobs je proveo tri godine u Podgorici, a sezonu pre toga je nastupao za Cedevitu, ali pre fuzije sa Olimpijom, dok je klub bio u Zagrebu. Dakle, dobro poznato lice na ovim prostorima i košarkaš koji će svojim iskustvom značajno pomoći spoljnoj liniji Zmajeva kako u regionalnom takmičenju, tako i u Evrokupu. Tokom poslednje sezone na Jadranu (2021/22) imao je prosek od 12,8 poena, 4,3 asistencije i 2,2 skoka (prosečan indeks 14,5).

Cedevita Olimpija je tako nastavila da gradi respektabilan tim za predstojeću sezonu, s ozbirom da je pre Džonsa i Kobsa angažovala i Šona Armanda, Amadua Soa, nemačkog reprezentativca Justusa Holaca, talentovanog centra Aleksander Šaškova i mladog Poljaka Damiana Kružinskog, a u Ljubljanu se vratio i dugogodišnji kapiten Jaka Blažić, posle sezone u turskom Bahčešehiru koju su mu obeležile povrede.

Prema podacima sa sajta Evrokupa, u konkurenciji za tim će naredne sezone biti i bivši košarkaš Partizan Mozzart Beta Gregor Glas, koji je sredinom minule sezone prešao u Cedevitu Olimpiju, ali takmičarsku godinu odradio do kraja na pozajmici u Mornaru. Tu su i Zoran Dragić, Edo Murić, Alen Omić, Rok Radović, Jan Kosi, Luka Ščuka, Saša Ciani i Žiga Daneu, a ugovor sa klubom ima i talentovani hrvatski centar i bivši igrač Mege, Karlo Matković.

CEDEVITA OLIMPIJA 2023/24

Bekovi: Šon Armand, Jaka Blažič, Justus Holac, Džastin Kobs, Gregor Glas, Damian Kružinski

Krila: Amadu Sou, Šon Džons, Zoran Dragić, Rok Radović, Edo Murić, Luka Ščuka, Saša Ciani

Centri: Aleksander Šaškov, Karko Matković, Alen Omić, Žiga Daneu


tagovi

Cedevita OlimpijaDžastin KobsKošarkaški transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara