Aleksa Avramović i Kevin Panter (©Star Sport)
Aleksa Avramović i Kevin Panter (©Star Sport)

Čekajući Pantera i Avramovića: Atamanov “drim tim“ u usponu, Partizan traži gorivo za preokret sezone

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 09:15

Crno-beli u 2023. na svom parketu izgubili samo od Fenerbahčea, Barselone i Real Madrida

Iako je prošlo više od 11 godina od rastanka, i danas je Željko Obradović prva ili bar jedna od glavnih asocijacija na Panatinaikos. Kako i ne bi bio, kada su kroz 13 godina saradnje harali Evropom i zajedno osvojili pet kontinentalnih kruna, uz još 11 nacionalnih titula, sedam kupova...

Željko i Panatinaikos zauvek će ostati poseban spoj, što ni devetostruki osvajač Evrolige nije krio u najavi utakmice, ali ako jedan odnos može da nadvisi ono što je najtrofejniji evropski stručnjak imao u Atini onda je to upravo ono što ima sa Partizanom.

Izabrane vesti

Mnogo je simbolike u sudaru Parnog valjka i atinskih Zelenih, ali je danas (TV Sportklub, 20.45) to utakmica u kojoj pobeda vredi duplo.

Dolazi vreme kad bi Partizan Mozzart Bet trebalo da podigne kvalitet igre i kapacitete ako želi da uhvati dobar zalet i ponovo bude u igri za plasman na Fajnal for. Eventualna pobeda nad šestostrukim prvakom Evrope poslužila bi kao neophodno gorivo da se okrene sezona. Još i više, ako se uzme da Obradovićev sastav naredna tri kola, uključujući i večerašnji duel sa Panatinaikosom, igra pred svojom publikom.

Za Panatinaikos, trijumf u verovatno najbučnijoj i za igru najtežoj dvorani u Evropi bio bi apsolutna potvrda teze da je Ergin Ataman pogodio hemiju tima i da je ovaj tim na dobrom putu.

PAO u Beograd stiže osokoljen nizom od osam pobeda u svim takmičenjima. Polovina od toga došla je u Evroligi, na gostovanju Albi (99:85), kod kuće protiv Žalgirisa (73:71), Virtusa (90:76) i Valensije (90:73). Uspešno je Panatinaikos prebrodio krizu s početka sezone i kako vreme prolazi ekipa izgleda stabilnije i pre svega kvalitetnije.

Jasno je da su Atamanove planove značajno poremetile povrede Huanča Ernangomesa i Joanisa Papapetrua, reakcija u vidu dolaska Kendrika Nana bila je logična i nekadašnji košarkaš Los Anđeles Lejkersa polako hvata ritam, iako je jasno da mu treba još vremena kako bi se “prešaltao“ na evropski stil košarke, pravila... Nije isključeno da će PAO dovesti još nekog, a kontroverzni vlasnik Dimitris Janakopulos je ambiciozno najavio dovođenje dva pojačanja od po tri miliona evra, kao odgovor na potpis Filipa Petruševa u Pireju. Nije hteo da govori o imenima, navodno, kako najveći rival ne bi pokvario poslove, ali sa Janakopulosom nikada nije dosadno...

Panatinaikos u Beogradskoj areni ima težak posao, a to je da uradi ono što je u 2023. uspelo samo Fenerbahčeu, te Barseloni i Real Madridu po dva puta. Ove sezone je trijumf u najvećoj dvorani na Balkanu ostvarila samo Barsa gledajući Evroligu, u Jadranskoj ligi je to uspelo jedino još Igokea pre koju sedmicu, odnosno Studentski centar u maju. I zato se Partizan Mozzart Bet za sve prvi pita.

Poseban fokus biće na potencijalnom povratku Kevina Pantera i Alekse Avramovića u sastav. Kapitena nije bilo na parketu još od pobede nad Crvenom zvezdom u Evroligi i prema poslednjim najavama trebalo bi da bude u konkurenciji. Aleksa Avramović propustio je u Evroligi samo gostovanje Efesu gde su njegovi saigrači bili blizu velikog brejka, te ubedljiv trijumf nad Borcem Mozzart. Stanje srpskog reprezentativca je sve bolje, trenira sa maskom i od ranije već ima iskustva igranja sa ovim vidom zaštite. I njegov se povratak u tim očekuje već koliko večeras.

Velika bi to bila pojačanja za Partizan Mozzart Bet, mada nije naodmet istaći koliko je period bez šutera iz Bronksa bilo važno za ostatak ekipe da iskristališe uloge i da igrači poput Pi Džej Doužera ili Frenka Kaminskog probiju led, te preuzmu veću odgovornost na parketu. Uz sve bolje partije Mateuša Ponitke koji je uspeo da uhvati ritam posle duge borbe sa povredom ramena, te uspon forme Bruna Kabokla struka sada ima dosta širu rotaciju. Jesu u periodu otkako se kapiten povredio došli porazi od Igokee i Cedevite Olimpije, zbog čega je prostor za greške u regionalnom takmičenju praktično nepostojeći, ali i dalje ima još dosta da se igra i tek nam dolazi najvažniji deo sezone.

Za početak - da se protiv Panatinaikos natanka gorivo potrebno da bi se krenulo u još važnije podvige.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

18.45: (2,65) Fenerbahče (16,0) Real Madrid (1,60)

19.00: (1,60) Monako (16,0) Olimpijakos (2,65)

20.05: (1,15) Makabi Tel Aviv (20,0) Alba Berlin (6,50)

20.30: (2,25) Bajern Minhen (15,0) Virtus Bolonja (1,80)

20.30: (1,30) Olimpija Milano (17,0) Žalgiris (4,10)

20.45: (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,0) Panatinaikos (2,40)

Petak:

20.00: (1,80) Crvena zvezda (15,0) Anadolu Efes (2,25)

20.30: (1,10) Barselona (23,0) Asvel (8,00)

20.30: (1,70) Valensija (15,0) Baskonija (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKevin PanterAleksa AvramovićEvroligaKK Panatinaikos

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara