Svetislav Pešić sa reprezentativcima Srbije (©Star Sport)
Svetislav Pešić sa reprezentativcima Srbije (©Star Sport)

Čekajući Pešićev spisak: Reprezentacija u razgovorima oko učešća igrača večitih

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.02.23. | 15:59

Kandidati za dres Orlova iz redova stranih evroligaša izvesno neće biti u opticaju za gostovanje Grčkoj, dogovor Saveza sa dva najveća srpska kluba kroji izgled ekipe

Manje od dve sedmice ostale su do prve od dve preostale utakmice kvalifikacija za Mundobasket, u kojim Srbija traži pobedu i overenu kartu za prolaz na završnicu koja će se od 25. avgusta do 10. septembra igrati u Filipinima, Indoneziji i Japanu.

Selektor Svetislav Pešić i najbliži saradnici odavno rade na sastavljanju spiska od 24 imena koji treba da se otpremi u kancelarije Fibe. Poput ranijih “prozora“, struka je ostala verna ideji da u miksu budu imena koja poznaju selektorov trenerski potpis.

Izabrane vesti

Prema nezvaničnim saznanjima Mozzart Sporta, reprezentacija i Košarkaški savez Srbije aktivno vode razgovore sa čelnicima večitih rivala kako bi našli zajednički jezik oko učešća njihovih igrača u predstojećoj reprezentativnoj akciji.

Subota, 19.00: (2,15) FMP (14,5) Cedevita Olimpija (1,80)

Kako se može čuti, kandidati za dres Orlova iz stranih evroligaša izvesno neće biti u opticaju za gostovanje Grčkoj 24. februara zbog obaveza u elitnom klupskom takmičenju, ali će se neki od njih naći na spisku. Zato su u reprezentaciji sa oprezom pristupili razgovorima, kako bi se našla prava formula za uključivanje prvotimaca Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde. Jer, dogovor tri strane kroji izgled ekipe.

Situacija je delikatna iz prostog razloga što su večiti u legitimnoj trci za četvrtfinale Evrolige, a sa narednim kolom počinje završnica sa odlučujućih deset rundi. Podsetimo, Partizan Mozzart Bet trenutno je na deobi šeste pozicije sa skorom 13-11, koliko imaju još Baskonija, Valensija i Žalgiris. Fenerbahče ima pobedu više, a Makabi Tel Aviv manje. Crvena zvezda je u grupi timova sa 11-13 poput branioca titule Efesa i Virtusa iz Bolonje.

Srbija će gost Grčke u Atini biti 24. februara, baš kada i Crvena zvezda dočekuje Albu iz Berlina, dok Parni valjak dan ranije dočekuje Fenerbahče, s tim što će reprezentacija tada već otputovati.

Olakšavajuća okolnost, ako se tako može reći, za Srbiju predstavlja to što je za definitivni prolaz na Mundobasket potrebna samo jedna pobeda, a istu je realnije očekivati u Beogradu 27. februara protiv Velike Britanije na zatvaranju kvalifikacija. Jasno, u nacionalnom timu žele da vode računa na kvalitet sastava i u Oaki, pa se iz tog razloga vode razgovori, kako bi se čula razmišljanja sve tri strane.

Takođe, Srbija još čeka na konačni odgovor moskovskog CSKA oko uključivanja Nikole Milutinova i Dejana Davidovca. Njihovo prisustvo u ekipi bilo bi od velikog značaja iz više razloga. Verovatno najbolji evropski centar i igrač koji može da odgovori zadatku na više pozicija dali bi dodatnu širinu sastavu, osim toga nose iskustvo sa velikih takmičenja i u CSKA su među najvažnijim šrafovima.

U novembarskom “prozoru“ iz večitih grb Srbije branili su Ognjen Dobrić i Luka Mitrović, odnosno Danilo Anđušić i Uroš Trifunović. Ko god se našao na spisku i u protokolu za obe utakmice, zna već da je konačni cilj – Mundobasket.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara