Foto: ©Starsport; ©MN Press
Foto: ©Starsport; ©MN Press

Četvrta utakmica finala: Može li Kampaco da pronađe šut i gde je nestao dominantni Lesor iz Evrolige?

Vreme čitanja: 6min | uto. 20.06.23. | 11:40

Nova meč lopta za crno-bele u ABA finalu, ali su crveno-beli podigli samopouzdanje i broj obrtaja

Kao što se i očekivalo, Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet domogli su se finala ABA lige, s tim što je za razliku od prošle godine ekipa Željka Obradovića ovoga puta izborila prednost domaćeg terena. I zasad je iskoristila, dobila prva dva meča pred svojim navijačima. Ipak, daleko od toga da će se crveno-beli predati. Dokazali su to u trećem susretu, rešili ga u svoju korist i izborili se za šansu da vrate seriju u Štark Arenu.

Četvrti meč je na pomolu (19.00, TV Arena Premium 1). Nema tajni između večitih rivala. Predstoji im deveti međusobni okršaj u tekućoj sezoni, a ako je suditi po dosad prikazanom, detalji će ponovo odlučivati, jer je su oba beogradska velikana dosad ostvarila po četiri trijumfa. Šta bi moglo da donese prevagu u Zvezdinom pohodu na majstoricu ili Partizanovom novom napadu na jadransku krunu?

Izabrane vesti

Kada pogledamo tri prethodna duela, u crveno-belim redovima se jasno izdvaja jedno ime - Luka Vildoza. Nije nastupao u prvom susretu zbog povrede, u drugom je tražio ritam posle problema sa preponama, ali i duge pauze. Tek u završnici pokazao šta ume, susret okončao sa osam poena i po tri skoka i asistencije.

A onda je u trećoj dao neophodnu iskru Zvezdinoj igri. Pogodio bitne šuteve sa distance, agresivnom odbranom i brzim rukama uspevao da krade loptu rivalu (četiri puta). Na momente je ponovo plesao kao u prvom delu sezone, kada je u crveno-belom bio nezaustavljiv, pa je dobio i priznanje MVP-a Evrolige za decembar. Dobar znak za trenera Ivanovića i pokazatelj da je Argentinac končano podigao broj obrtaja. Da je spreman da preuzme odgovornost i ponovo vuče ekipu ka pobedama.

Pojavio se Vildoza u poslednji čas i ponovo podelio ofanzivni teret sa spoljnih pozicija sa Nemanjom Nedovićem. Zajedno su žarili i palili u prvim mesecima od dolaska iskusnog stručnjaka na klupu, važili za jedan od najefektnijih bekovskih tandema Evrolige. Nemanja je posebno motivisan kada su titule u igri, što je nastavio da dokazuje i u tekućoj finalnoj seriji, a posebno ga inspiriše večiti rival, zato treba očekivati da nastavi u visokom ritmu i u četvrtoj utakmici.

Za razliku od njega, igrač od kojeg se više očekuje u borbi za regionalni tron je Fakundo Kampaco.

Oduševljavao je zvezdašku javnost bezbroj puta ove sezone, odigrao dobar prvi meč sa Partizanom ABA finalu, ali u prethodna dva nije bio na nivou na koji je navikao pristalice kluba sa Malog Kalemegdana. Iako je ubeležio devet poena i sedam asistencija, drugu utakmicu okončao je sa samo dva indeksna poena zbog loših procenata šuta (1/3 za dva, 2/9 za tri i 1/3 sa linije penala). U minuloj je stao na sedam i sedam, ali ponovo uz loše procente (0/2 za dva, 1/7 za tri, 4/8 sa linije penala).

Jasno, Faku je primarna meta odbrane Obradovićevog tima. Trude se crno-beli ga da spreče da prodire u reket, odakle je sposoban da pogodi, ali i da podeli izlazni pas, navuče dvojicu igrača i spoji centra sa lakim poenima. Činio je to nekoliko puta i u tekućoj finalnoj seriji, ali terao ga je rival da za svaki potez mora dodatno da radi. Igrao je vrlo agresivnu odbranu na Argentincu. To potvrđuje i podatak da je u finalnoj seriji dosad pretrpeo 21 prekršaj.

Ipak, kako se Zvezdina napadačka lepeza aktiviranjem Vildoze proširila, mogao bi i Faku da dobije nešto više prostora, a ukoliko to iskoristi da poveže Zvezdine redove kako ume, Partizan bi naleteo na ogromne probleme. Pritom je jasno da je pauza i na Kampaca ostavila danak. Previše puta je menjao brzine ove sezone. U NBA nije gotovo uopšte igrao pre nego što ga je Dalas otpustio, po dolasku u Beograd ga je sačekala zabrana Evrolige izrečena Zvezdi, pa je mesecima igrao jednom sedmično i to ABA ligu. Potom je hvatao zalet u gustom kalendaru i kada je svaka utakmica bila bitna i taman kada ga je uhvatio, počeo da deli lekcije na najvećoj kontinentalnoj, ali i regionalnoj pozornici, ponovo se raspored proredio, a došla je i pauza od 16 dana posle polufinala Jadranske lige i finala Superlige. Posledice se možda najbolje oslikavaju kroz njegov šut sa linije penala u završnici regionalnog prvenstva - 8/15 (53,4 odsto).

Kampaco može da pruži samo više, još nije zasijao punim sjajem u završnim sudarima sa Partizanom, pa se čini da bi četvrta utakmica mogla da bude njegova.

"Vidi se da mu mnogo znači, da ima želju. Možda iz te velike želje, nekad ne ide onako kako ste zamislili. Faku ima ogroman kvalitet i iskustvo, sigurno će njemu kao i ekipi značiti da se skine teret. Generalno na njemu je najveći teret organizacije napada", rekao je Luka Mitrović posle pobede u trećem susretu

BITKA POD OBRUČIMA

Foto: ©Starsport; ©MN PressFoto: ©Starsport; ©MN Press

Iskusni centar se takođe mučio u prva dva duela, a onda je pred crveno-belom publikom držao čas. Prodavao finte centrima rivala, igrao svoju igru. Susret okončao kao drugi strelac ekipe sa 16 poena, pokupio sedam lopti pod obručima. Odlično ga je ispratio i Petrušev sa istim poenterskim učinkom i dva skoka manje, pa je na kraju bio i najkorisniji igrač branioca trona (indeks 23, Mitrović 22).

I upravo se u dobrom nastupu ovog tandema, ali i solidno obavljenom poslu Hasana Martina, kako u odbrani, tako i u napadu (sedam poena, bez promašaja), oslikava najveći problem Partizan Mozzart Beta. Potpuno je izgubio bitku pod obručima u prethodnom okršaju.

Kada se računaju poeni iz reketa, Zvezda je postigla čak 46, a crno-beli samo 20. Matijas Lesor je za nepuna 23 minuta postigao svega četiri poena, Alen Smailagić je zbog problema sa prekršajima proveo jedva preko 14 minuta u igri i ubacio pet poena, dok je Zek Ledej brojao do devet. Morao je i Joanis Papapetru na poziciju petice, ali nije ofanzivno previše doprineo (dva poena), mada ni u defanzivi nije uspevao da isparira visokim igračima Zvezde.

S druge strane, ako se pogleda prvi duel koji je Partizan rešio sa 88:80 u svoju korist, crveno-beli su i tu bili dominantni u reketu, postigli 16 poena više sa unutrašnjih pozicija (40:24) i uhvatili dve lopte više pod obručima (32:30). Ipak, u tom susretu je jedan od visokih igrača Obradovićevog tima zatrpao koš rivala sa spoljnih pozicija - Ledej je gađao 3/6 za tri, ubacivao i sa poludistance, u tranziciji.

Napravio je Amerikanac razliku u tom prvom duelu, posebno u prvom poluvremenu kada je tim iz Humske praktično i rešio pitanje pobednika. Navukao odbranu na sebe u nastavku i otvorio više prostora Smailagiću i Lesoru. Kada je izostao njegov doprinos, unutrašnja linija se našla pod većim opterećenjem, neretko je i brzopleto reagovala, pa su Alen i Matijas prerano zaradili veliki broj ličnih grešaka, što je svakako uticalo na njihov učinak, ali i na krajnji ishod.

Nisu crno-beli uspeli da zaustave Mitrovića i Petruševa, probleme im je pravio i Martin, ali nisu uspeli ni da izgrade dovoljno dobre pozicije u reketu da bi došli do lakih poena. Moraće daleko bolje unutrašnja linija Obradovićevog sastava u četvrtom susretu, ukoliko želi da izbegne povratak u Štark Arenu za majstoricu.

"Nadamo se da ćemo biti spremniji, hladnokrvniji. Znamo da je ispred nas velika prilika, još jedna utakmica. Moramo da igramo konstantno 40 minuta dobru košarku", recept je iskusnog stručnjaka za predstojeći duel finala ABA lige.

FINALE JADRANSKE LIGE

1. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

2. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 87:78

/Smailagić 15 - Nedović 21/

3. meč:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 91:78

/Nedović 19 - Egzum 16/

4. meč:

Utorak, 19.00: (1,50) Crvena zvezda (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,00)

5. meč*:

Četvrtak, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - Ako bude potrebe.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićLuka VildozaFakundo KampacoNemanja NedovićLuka MitrovićZek LedejAlen SmailagićMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara