Foto: MN Press
Foto: MN Press

Cilj ispunjen, igra klimava

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.12.20. | 08:00

Partizan jeste overio TOP 16 fazu Evrokupa, ali je pokazao manjkavosti

Partizan je stigao do prvog velikog cilja ove sezone - overio je TOP 16 fazu Evrokupa. Posle brojnih poteškoća tokom sezone, ova informacija dolazi navijačima Partizana kao melem na ranu. Ono što iste mora da brine je i dalje relativno slaba Partizanova igra. To što su crno-beli slavili sa 13 razlike (88:75) ne oslikava pravo stanje na terenu. Fenjeraš grupe bio je konkurentan do poslednjih minuta, čak je i vodio u poslednjoj deonici.

Iako je u Beograd došao tako što je dan pred polazak dao otkaz prvom treneru. Pa je utakmicu vodio pomoćnik Erhan Ernak.

Izabrane vesti

Najvažnije za crno-bele je da su slavili i da su prekinuli niz od dva uzastopna poraza. Možda su svi očekivali da to bude lakše protiv Bahčešehira, trebalo je tako da bude gledajući kvalitet, ali treba staviti ruku na srce i reći da je ovaj tim dobio Huventud u gostima, a znao je da namuči i Uniks i Burg. Ipak, u situaciji u kojoj je Partizan znao da treba da zaustavi Erika Grina, a Sašo Filipovski je o tome govorio i pre meča i na poluvremenu, crno-beli su dopustili da on redovno postiže trojke i da stigne do 25 poena.

Situacije u kojoj su se gostujući igrači šetali do koša u nekim momentima, kao i one ofanzivne skokove u seriji Bahčešehira na startu drugog poluvremena nećemo ni da komentarišemo.

Bilo je dosta napada koji su se završavali šutevima bez izgrađenih akcija, lopta jedva da je stizala do obruča, kao da crno-beli nisu znali koji je napad pozvan i za koga se igra. Dosta individualnih rešenja. Očigledno da Filipovski nije imao dovoljno vremena da to „ispegla“ tokom reprezentativne pauze. Premalo je bilo pravih akcija kao one kada je Jaramaz proigrao Jankovića, a on pogodio uz faul.

To su sve loše strane poslednje utakmice i nešto što se proteže na poslednjim mečevima. Tako je bilo i protiv Zvezde i Mornara, tako je od starta sezone. I na tome crno-beli moraju mukotrpno da rade i da ih što pre ispravljaju.

"Tu sam tek mesec dana. Odigrali smo mnogo mečeva, ali važno je da smo probili led (plasmanom u Top 16, prim. aut.). Vremenom ćemo, nadam se, da igramo opuštenije i tečnije, s manje padova", kaže Filipovski koji je svestan propusta njegovih izabranika.

A, šta je bilo dobro?

Pre svega sam rezultat i matematički prolazak u TOP 16 fazu.

Partizan je prošle sezone u ovo vreme imao već Superkup ABA lige u džepu (ove godine se nije igrao), imao je solidan skor u ABA ligi i borio se za sam vrh grupe u Evrokupu. Ove sezone Partizan igra tanko u ABA ligi, pa mu je verovatno Evrokup najveća šansa da proba da se domogne Evrolige mada to sada i ne deluje kao realan domet ekipe.

U ovom momentu je teško govoriti šta ga čeka u TOP 16 fazi zato što se ne zna ni sa koje će pozicije Partizan dalje, a ne zna se ni raspored u drugim grupama. Podsećamo vas da će se u TOP 16 fazi praviti četiri nove grupe od po četiri tima, a da će se oni formirati po sistemu A1, B2, C3, D4. Trenutno je Partizan najbliži tome da ima četvrtu poziciju (A4), ali pitanje je šta će crno-beli uraditi u preostale dve utakmice, protiv Burža i Venecije.

Može crno-bele u ovom momentu da raduje povratak Ognjena Jaramaza i njegova dobra rola, može da ih raduje odlična partija Rašona Tomasa koji je izneo praktično ceo meč na svojim plećima kada je sporna pozicija četiri u pitanju. Odigrao je jako dobro i Kodi Miler Mekintajer, koji zna dosta da oscilira kroz utakmice. Sigurno će Filipovskog obradovati i to da je njegov tim po zvaničnoj statistici imao samo sedam izgubljenih lopti. I isto toliko ukradenih lopti.

"Bila je teška utakmica, naročito posle prethodne dve koje smo izgubili pola koša. Morali smo da iskoristimo ovu priliku da se plasiramo u TOP 16. Drago mi je što sam doprineo pobedi. I posle promašaja saigrači su me bodrili da nastavim da šutiram. Ostale su nam još dve vrlo važne utakmice da probamo da uđemo sa što bolje pozicije u TOP 16 i da nastavimo da napredujemo kao tim", rekao je Rašon Tomas posle utakmice.

Bilo je pojedinih dobrih akcija, dobre borbe, i odbrana koje zadovoljavaju, ali sveukupno je utisak da Partizan može bolje. Sve u svemu, Partizan je ostvario prvi veliki cilj ove sezone i sa time će sigurno biti prezadovoljan. Preostaje mu da izbori što veću poziciju u grupi i da dobro startuje u novoj koja će krenuti početkom sledeće godine.

Do tada, crno-beli moraju da vode računa o ABA ligi gde imaju 4-5. Barem će im sada biti lakše. Imaju TOP 16 Evrokupa u džepu.



tagovi

Sašo FilipovskiRašon Tomas

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara