Nebojša Čović (©Starsport)
Nebojša Čović (©Starsport)

Čović o Jovanoviću, Ivanoviću, budžetu Crvene zvezde, rastanku sa Džejlenom Adamsom

Vreme čitanja: 8min | pon. 14.11.22. | 14:28

Prvi čovek srpskog i regionalnog šampiona opširno govorio o brojnim temama

Crvena zvezda je danas zvanično predstavila Duška Ivanovića kao novog trenera. Iskusni stručnjak se obavezao na dvogodišnju vernost crveno-belima, ali je imao kratko izlaganje, pošto ga je čekalo upoznavanje sa igračima, te je iz fotelje u sali za konferencije "istrčao" na parket dvorane Aleksandar Nikolić, kako bi sa igračima Zvezde odradio prvi trening.

Posle Ivanovićevog predstavljanja, javnosti se obratio predsednik kluba Nebojša Čović koji je do detalja govorio o brojnim temama.

Izabrane vesti

Najpre, kako je došlo do sporazumnog prekida radnog odnos sa Vladimirom Jovanovićem, koji je u Evroligi ostvario učinak 1-6, u ABA ligi 4-1?

"Uvek sam imao pristup da mladim trenerima dajemo šansu. To se pokazalo dobro, nešto što je u interesu srpske košarke. Veoma je mali prostor za angažovanje srpskih trenera. Imamo tri vrlo perspektivna mlada stručnjaka. Dušan Alimpijević koji je prošao Zvezdu i FMP. Tu ubrajam i Vladu Jovanovića i Nenada Stefanovića. Uvek je rizik kada dolazi mladi trener, a to je u svakom poslu - stepen strpljenja koliko možete da izdržite razne pritiske. Mnogi misle da Zvezda nije za učenje, pa nije ni reprezentacija. Otkako sam u košarci, imao sam pozicije i uticaj u pojedinim trenucima da smo mnoge postavili da budu i treneri reprezentacije, pa se nisu baš proslavili. U sportu je relativno prosto da se ocenjuje da li je neko zadovoljio ili nije, a to je rezultat. U poslednjem slučaju sa Jovanovićem smo imali dovoljno veliki uzorak da vidimo kakva bi bila dalja perspektiva da je Vlada ostao, za Zvezdu i njega lično. Procenili smo da treba da napravimo zajednički dogovor i da uradimo sporazumni prekid saradnje, što smo i uradili sa Vladom. Ne mislim da su napravljeni veliki kiksevi, ali svaka utakmica je izgledala tako da smo blizu da pobedimo, pa ne pobedimo. Tu može da se analizira aspekt struke, koji je bio pokriven, Vlada je odličan, mlad trener i očekujem da će nastaviti put razvoja. Vrlo je posvećen, živi sa košarkom i svojim opredeljenjem koje je odredio. Pitanje je da li je u pojedinim trenucima dovoljno, u smislu nečega što se zove susret sa igračkim potencijalima i autoritetima. U tom delu mogu da nastanu određena klizanja i moj savet svakom mladom čoveku, naročito u sportu je da ne dopusti da se i najmanja sitnica autoriteta ugrozi. Ugrožavanje počinje sitnicama, u koja se đavo obično krije. Ako dozvolite lančić, pa vam ne smeta, pa rasparenu garinuturu, pa vam ne smeta. To je zarazna varijanta i počinje da nagriza ceo sistem. U tom delu nema dobrote, već samo profesionalnog odnosa i tako mora da bude u sportu", počeo je Čović izlaganje.

Zvezda je sporazumno raskinula saradnju sa trenerom, a prethodno i plejmejkerom Džejlenom Adamsom.

"Sporazumni raskid sa Jovanovićem znači dogovor koliko ćemo isplatiti u odnosu na njegov ugovor. To neće biti kao neki poslednji slučajevi. Među zvezdašima ima i onih koji je vole do poslednjeg evra. Nemam ništa protiv, igračka legenda je igračka legenda, ali to je za period života kada ste bili igrač. Posle ulazite u druge poslove, druga pravila. Možda budete najbolji, a možda i ne. Možda vas specifičnost bavljenja profesijom igrača uvuče da mislite da vam je dan organizovan kao kada ste bili igrač, ali ovo su drugi uslovi, traže drugu vrtu angažovanosti i da li ste kao velika legenda spremni da učite. Tu se javljaju određeni problemi. Mnogima se ovo neće svideti, ali mogu da kažem", istakao je Čović i pojasnio kakav dogovor je postignut sa američkim košarkašem:

"Isti slučaj je sa Adamsom, mislim da smo dobro prošli. Bilo je 500 nečega, a završeno je sa 200 nečega. Da vam ne pričam koja je valuta".

Istakao je da je igrački kadar sastavljen na predlog trenera.

"Nijedan trener od 2011, a meni je ovo 12. sezona, nije dobio nijednog nametnutog igrača. Bilo je povuci-potegni sa Radonjićem oko Skroijanitisa, pa je Sofo otišao, a onda sam napravio varijantu da platim raskid koji je bio sasvim korektan. Sve ostalo je bilo usaglašeno i na predlog trenera, gledajući finansijski momenat".

Dotakao se i dosadašnjeg učinka, ali i rasporeda, s ozbirom da je od prvih sedam mečeva u elitnom takmičenju Crvena zvezda pet odigrala na strani, kao i iznenađujućeg poraza od Zadra početkom meseca.

"Od devet utakmica u Evroligi (zaključno sa naredne dve, prim. aut.), nekom slučajnošću, mada nisam čovek koji misli da se išta dešava slučajno, šest utakmica igra dobili u gostima. Ima tu raznih trofejnih autoriteta koji mogu da utiču na sve to. Imali smo interesantno suđenje, gotovo da se nigde nismo obrukali. Imali smo crveni signal u utakmici sa Olimpijakosom na pripremama. Nismo amateri u ovom poslu, ne treba nam da nas analiziraju, da li je neko trebao da ubaci tri igrača u defanzivnoj varijanti, a ne bavi se matematikom, da su ta tri igrača igrala nepunih pet minuta zajedno. Najlakše je izaći, zapljunuti. Imao sam prilike da radim sa tim ljudima i da im budem predsednik koji prave analize. Kada bih ja krenuo da pričam, ne postoji čovek koji nije napravio grešku. Što se tiče Evrolige, ako bi to mogli da nazovemo kiksom je pobeda Panatinaikosa u Beogradu. U ABA ligi je stvarni kiks izgubiti od Zadra, ne u Beogradu, nego i u Zadru. Za tu utakmicu protiv Zadra, ako ste pravi profesionalac, gotovo da vam nije bio ni potreban trener. Nego dodatni stepen motivacije. Možemo da pričamo o ostalim detaljima, svako od vas bi na poziciji trenera neke poteze uradio isto, a neke drugačije. Javnost je tu da procenjuje."

Podsetio je i na uspeh koji je Jovanović ostvario sa omladinskom reprezentacijom Srbije pred dolazak na Mali Kalemegdan, govorio o njegovom potencijalu, ali i na promenama u evropskoj košarci, rezultatu Srbije na Evrobasketu...

"Potrudićemo se da Vlada Jovanović bude trener koji je vrlo perspektivan i forsiran sa naše strane koliko se mi pitamo kao pojedinačni i klupski autoritet u srpskoj košarci. Napravio je odličan rezultat sa mladom reprezentacijom. Uveo je u A diviziju. Naše priče i razmaženost, koji su to Finci, Norvežani... To više nije tako. Svi ozbiljno rade i imaju ozbiljne programe i akademije, kako klupske, tako i reprezentativne. Nismo više, osim u mislima i javnim pričama - zemlja košarke. Da li je Evropsko prvenstvo neuspeh, to je za debatu. Ali nije uspeh. Možemo da variramo u izrazima".

O razlozima za promenu i angažovanje Duška Ivanovića i nedostatku iskustva u radu na ovim prostorima.

"Pred nama je interesantan periodu, opredelili smo se da imamo većinsku strukturu sa domaćim igračima i to nismo uradili slučajno. Imajući u vidu šta sve ove sezone može da se dogodi. I vezano i nevezano za košarku. Ivanović će ocenjivati i procenjivati. Ovom timu je potreban veći i snažniji autoritet. Ne kažem da je Vlada loše radio, dobro je radio, ali potreban je autoritet koji će postaviti sva pravila igre i sve principe i koji će prvo na bazi prirodne selekcije nastaviti da pravi selekciju igrača, a onda i na bazi drugih elemenata. Puštene su razne priče kakav je Duško kao trener. Vrhunski sport, ako želite vrhunski rezultat, ne mogu da stoje iza njega mame i tate, menadžeri koji samo uzmu procente, a tokom sezone se ne interesuju za igrača, može samo da stoji ogroman rad. Ogromna disciplina, koja je na nivou vojne. Samo tako možete da bude tim. Pojedinci, zvezde i ostale stvari... Možete da imate 10 MVP igrača i da ne osvojite ništa. To nismo zaboravili, vrlo blizu se u prethodnom periodu nekima to dogodilo. Mora da postoji tim i da se shvati da zajedno pobeđujemo i gubimo. Od Uprave, pa do poslednjeg zaposlenog. Karakteristike Duška Ivanovića su upravo te i iskustvo. Gde god je radio, osvajao je trofeje i on je naravno provereni evroligaški trener. To nas je vodilo ka Dušku Ivanoviću, mada i nismo imali mnogo izbora. Bili su kontakti gde su neki pričali da li smo ih imali ili nismo. Imali smo ih, ali nismo uspeli da se dogovorimo. Duško dolazi sa ovog prostora. Specifično je dovesti stranog trenera. Stranci su sada i Crnogorci, Makedonci... Ima dovoljno iskustva, 30 i kusur godina je trener. Mislim da će se brzo uklopiti i shvatiti šta je ovaj ambijent. Imali smo i na tu temu razgovore i prenećemo mu kakvi se sve izazovi ovde događaju. Duška interesuje teren i košarka. A mi smo tu za ostale egzotične radnje."

Osvrnuo se i na budžet kluba.

"Na nama je da mu obezbedimo uslove. Brine me da li ćemo finansijski ispratiti sve što smo postavili. Naš budžet je oko 10.000.000 evra ukupno. To nije prvi tim, već i Stručni štab, mlađe selekcije, škola košarke. Tu su svi. Nemam i nikada nismo imali manir, kombinovali sa menadžerima, kumovima... U našim papirima je jedini zvanično i jedino tako. Kada sam došao Crvenu zvezdu imao sam probleme da imam jedne ugovore u klupskoj administraciji, druge kod menadžera, treće u FIBA. To smo iščistili i završili. Nikada tako nismo funkcionisali. Objavićemo i ove godine skalu igrača, Stručnog štaba od-do, u kojim kategorijama su njihove naknade. Svi naši igrači, treneri i ostali u klubu su u skladu sa Zakonom o sportu u radnom odnosu. Ne dugujemo za zdravstveno i penziono osiguranje. Kako neki registruju igrače bez ugovora o radu ili naknadi? To su dve kategorije sa različitim poreskim stopama. Ugovor o radu sa poreskom stopom 60-61 odsto, gde obezbeđujete penziono, zdravstveno osiguranje. Što se tiče ugovora o naknadi, kada se predračuna formula je oko 11,7 odsto i to su izuzetno velike pogodnosti koje nam država kroz zakon obezbeđuje i na čemu smo vrlo zahvalni. U nekim zemljama ide i do 40 odsto".

Dotakao se Čović i budžetskih inspekcija.

"Zvezda koju ste prozvali državnim bankomatom, nije dobila 4/5 od budžeta iz budžeta, mi smo na 35 odsto naših budžeta od strane države godišnje. Teška su vremena, procenat se pomerio na gore, ide na 40 odsto od kada se pojavila korona. Neki drugi su to dobili. Šta se dogodilo sa budžetskim inspekcijama? Mi smo našu predstavili. To je 11-godišnji ciklus - nijednu primedbu nismo imali. Bila su kontrolisana još tri kluba, nisu svi iz košarke. Interesuje me kakvi su to parametri i šta se tu događa. Da se bavimo realnim stvarima. Da pobegnemo od ubacivanja rijalitija u sport i u košarku. Uvek samo na raspolaganju da argumentovano pričamo i na bazi podataka".


tagovi

Nebojša ČovićKK Crvena zvezdaVladimir JovanovićDžejlen AdamsDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara