Košarkaši Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta (Foto: Starsport)

Crveno-bela odbrana koja obara velikane protiv crno-belog napada kojem zavidi Evropa - vreme je za prvi večiti derbi

Vreme čitanja: 8min | pon. 28.11.22. | 12:15

Košarkaši Crvene zvezde će u osmom kolu ABA lige ugostiti Partizan Mozzart Bet

Kao da je juče bilo kada su se Crvena zvezda i Partizan borili za titulu regionalnog šampiona. Posle iscrpljujuće serije od pet mečeva, pune preokreta i uzbuđenja, crveno-beli su ostali na tronu. Iako je vreme proletelo, mnogo toga se promenilo na Malom Kalemegdanu i u Humskoj preko leta, ali ambicije su ostale iste - najviše moguće.

Željko Obradović je ostao na klupi Partizan Mozzart Beta, Zvezdu od Vladimira Jovanovića koji je nasledio Dejana Radonjića, pre dve sedmice preuzeo je Duško Ivanović. Trofejni stručnjaci će večeras prvi put stati oči u oči kao treneri večitih rivala (20.00), ali daleko od toga da prvi put staju jedan drugom na crtu.

Izabrane vesti

Prvo su megdan delili kao igrači Partizana i Jugoplastike. Njihovi timovi sastali su se 12 puta od 1987. do 1990, a Ivanović je u patikama bio uspešniji sa devet pobeda.

Prvi put su u odelima stali jedan preko puta drugog u sezoni 2002/03 Evrolige. Ivanović na klupi Baskonije (tada Tau Keramika), Obradović kao šef struke Panatinaikosa, a oba puta je srpski stručnjak bio uspešniji.

Još 13 puta su im se putevi ukrštali u elitnom takmičenju, a ukupan bilans je 11:4 u Obradovićevu korist. Sastajali su se i u Turskoj, gde je devetostruki šampion Evrope ostvario tri trijumfa sa Fenerbahčeom protiv Ivanovićevog Bešiktaša, za ukupnih 14:4 u međusobnim okršajima.

Dok će Duško Ivanović voditi Crvenu zvezdu u svom prvom Večitom derbiju, njegov tri godine mlađi kolega je 22 puta bio na klupi crno-belih protiv gradskog rivala. Posle poraza u finalnoj seriji ABA lige, ali i borbi za Kup Radivoja Koraća ima učinak 10-12.

Duško Ivanović vs Željko Obradović (Foto: Starsport)Duško Ivanović vs Željko Obradović (Foto: Starsport)

Predstojeći okršaj biće 52. za Zvezdu i Partizan u ABA ligi, a aktuelni srpski i regionalni šampion je dosad bio uspešniji sa 27 trijumfa. Poslednji put je pred svojim navijačima u Jadranskoj ligi izgubio u sezoni 2014/15, u drugoj utakmici polufinalne serije (68:70), ali su crno-beli kao gosti slavili i dve godine kasnije u trećem meču finala doigravanja Superlige Srbije (75:72).

U večerašnjii duel crveno-beli ulaze osokoljeni sa četiri vezana trijumfa u oba takmičenja. Od kako je pre dve sedmice Ivanović preuzeo ekipu nanizali su pobede protiv Asvela (71:67), Albe (88:84 posle produžetka) i Makabija (69:68) u Evroligi, dok su protiv Cibone upisali istorijski trijumf (92:53).

Šok terpaija na Malom Kalemegdanu je uspela, Ivanović je za kratko vreme preokrenuo situaciju i promenio "krvnu sliku" crveno-belih. Od tima koji je padao u odlučujućim momentima, Zvezda je postala ekipa koja odbranom lomi rivale i igra sa najvećom koncentracijom u ključnim trenucima. Cibonu je ostavila na 15 poena u drugom poluvremenu (treći najbolji rezultat u ABA istoriji), Asvel na 23 u prvom, da bi lidera Evrolige po broju ubačenih šuteva za dva poena (22,3) i ofanzivnim skokovima (12,3) svela na 68 poena i pritom protiv Makabija odbranila pobedu u poslednjim sekundama.

U napadu se od promene na klupi izdvojio Nemanja Nedović. Srpski reprezentativac je poenima na sedam sekundi do kraja srušio Asvel, potom postigao neke od ključnih poena protiv Albe, zatrpao koš Cibosa sa 24 poena i 5/6 van linije 6,75, a povukao je crveno-bele i protiv Ponosa Izraela veoma bitnim poenima u trećoj i četvrtoj deonici.

Primetan je i veliki napredak kod Nikola Ivanovića od kako je njegov prezimenjak na klupi. U sudaru sa francuskim šampionom je bio igrač utakmice sa 16 poena, protiv Zagrepčana je u ABA ligi imao 10 poena i šest asistencija, dok je u okršaju s Makabijem dao vredan doprinos u odbrani sa tri krađe.

Jasno, velika pretnja po koš Partizana biće i Luka Vildoza. Demonstrirao je napadačku klasu od dolaska na Mali Kalemegdan. Prosečno beležio 12,7 poena i 3,9 asistencija na evrosceni, uz 14,3 poena čak 6,8 završnih dodavanja u regionalnom prvenstvu.

Pod obručima, uz iskusnog Luku Mitrovića i Bena Bentila koji se izdvojio kao jedno od najboljih letnjih pojačanja, sve bolje partije pružaju i Filip Petrušev i Hasan Martin. Amerikanac je u sudaru sa timom iz Tel Aviva odigrao ključnu ulogu u završnici, lavovski se borbi sa atletski sjajnom unutrašnjom linijom rivala i preciznim hicima sa linije penala omogućio crveno-belima da ostanu u prednosti. Proglašen je i za igrača utakmice sa 11 poena, šest skokova i 7/8 šutem sa slobodnih bacanja.

"Promena trenera je pokazala da su se vratili na pravi kolosek, da igraju veoma dobro i nikada ni jedna utakmica protiv Crvene zvezde nije bila laka. Specijalna utakmica, to svi znamo. Trudimo se i pripremamo da odigramo najbolje što možemo. Ko god da bude u našoj ekipi, moramo da damo sve od sebe, u poslednje dve utakmice je bilo jasno da na momente igramo veoma dobro, na momente slabo i bez koncentracije. Moramo da igramo u kontinuitetu dobro ako želimo dobru utakmicu", Obradovićeve su reči pred okršaj sa večitim rivalom.

Partizan Mozzart Bet je s druge strane dobio dva od poslednjih pet mečeva. Savladao Makabi u elitnom takmičenju (96:88) i Split u regionalnom pred svojim navijačima (89:70), dok je pretrpeo poraze od Olimpijakosa (58:87), Barselone (68:79) i madridskog Reala (97:105) na evropskim gostovanjima.

Najbolji strelac crno-belih u Evroligi je kapiten Kevin Panter. Sa prosekom od 15,6 poena deveti je na evroligaškoj lestvici i jasno je da će mu crveno-beli i ovoga puta posvetiti posebnu pažnju, uprkos činjenici da u ABA ligi ima prosek od svega 5,7 poena.

U sve boljem ritmu su i Danilo Anđušić (10,3 poena u EL, 9,4 u ABA), Džejms Naneli (10,8 poena u EL, 12,2 u ABA), kao i Dante Egzum (11,4 poena u EL, 10,7 u ABA). Australijanac je posle kraćih problema sa povredom blesnuo u sudaru sa Makabijem i sa 21 poenom, uz samo jedan promašaj iz igre (7/8) bio među najzaslužnijima za trijumf.

Velika snaga Obradovićeve ekipe ove sezone leži i u reketu, pre svega zahvaljujući izvanrednim izdanjima Matijasa Lesora. Francuz je posle 10 nastupa četvrti najkorisniji igrač Evrolige sa prosečnim indeksom 20,3 (11,8 poena i 7,6 skokova u proseku) i na deobi je drugog mesta liste najboljih skakača elitnog takmičenja sa Jusufom Falom iz Asvela. U regionalnom prvenstvu ima nešto slabije brojke jer je često i odmarao (odigrao po 15 minuta protiv Mornara i Mege, 11 u pobedi nas Splitom).

Zek Ledej je nastavio gde je stao minule sezone u crno-belom dresu, pa je u EL na proseku od 14,1 poen i 6,2 skokova, dok poput Lesora ima nešto slabije proseke u ABA ligi, prvenstveno zbog manje minutaže (9,3 poena i četiri skoka).

Crno-beli su se po povratku u elitno takmičenje istakli kao ozbiljna ofanzivna sila, što dokazuje i peto mesto na listi najefikasnijih timova sa prosekom od 84,2 poena po meču. Iako u odbrani umeju da osciliraju, peti su tim Evrolige po broju ubeleženih blokada (3,3 u proseku).

"Partizan je ove godine napravio izuzetno dobar tim. Napadački tim sa najvećim potencijalom, i u napadu u ovom trenutku i najbolji tim u Evropi. Samim tim moraćemo da odigramo izuzetno dobro u odbrani kako bi došli do pobede u ovom meču", rekao je Duško Ivanović, svestan ofanzivnog kapaciteta večitog rivala.

Kao i u svakom derbiju, nijanse će odlučivati. Prednost je na strani branioca trona jer igra pred svojim navijačima (prema pravilima ABA lige u dvorani neće biti pristalica crno-belih). Kadrovska situacija je bolja na Malom Kalemegdanu, gde se očekuje da Ivanović izabere 12 iz kompletnog rostera, dok Obradović izvesno neće moći da računa na Balšu Koprivicu, Alena Smailagića i Aleksu Avramovića.

Prethodne sezone je velika prednost Zvezde bilo iskustvo u Večitim derbijima, s ozbirom da je Radonjić na raspolaganju mahom imao igrače koji su već nosili crveno-beli dres u okršajima sa Partizanom. I dalje Zvezda može da se pozove na taj adut, s ozbirom da su na delu najveće rivalstvo srpske košarka iskusili Stefan Lazarević, Luka Mitrović, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Nikola Ivanović, Miroslav Raduljica, Nemanja Nedović, Stefan Marković i Ognjen Kuzmić.

"Igramo meč sa Partizanom, prvi ove sezone. Te utakmice su uvek drugačije, u kojima trenutna forma nije presudna. Očekuje nas vrlo iskusna izvanredna napadačka ekipa prevođena još iskusnijim stručnim štabom, i tokom leta pojačana sa namerom da napravi rezultat u Evroligi. Vredno se pripremamo nakon teških utakmica protiv Albe i Makabija, i verujem da ćemo odigrati dobru utakmicu u ponedeljak pred našim navijačima", rekao je Dobrić koji je od 2016. imao ulogu u velikom broju okršaja sa večitim rivalom.

Partizan je zadržao 10 igrača koji su minule takmičarske godine delili megdan sa komšijama, ali je vratio i Danila Anđušića koji je u svoja prva dva mandata u Humskoj osetio čari derbija. Džejms Naneli, Joanis Papapetru i Dante Egzum nisu imali tu privilegiju, ali je Amerikanac bio deo velikog turskog derbija između Fenerbahčea i Anadolu Efesa, dok je Grk dugi niz godina upijao atmosferu iz Večitog derbija Grčke između Panatinaikosa i Olimpijakosa. Australijanac je minule sezone bio akter u sudarima Barselone i Reala u španskom El Klasiku. Dakle i crno-beli sada mogu da se pohvale istorijom u vatrenim košarkaškim okršajima.

"Veliki motiv za sve nas. Verujem da većina igrača zna o čemu se tu radi. Svi znamo kakva nas atmosfera čeka i kakva nas utakmica očekuje. Neće biti ni malo lako, igramo na gostujućem terenu, pred njihovim navijačima ali ne treba da se opterećujemo stvarima sa strane i generalno njima. Fokus treba da bude na našoj igri i onome što mi radimo jer verujem da sa našim sistemom i igrom kakvu znamo da prikažemo možemo doći do bitne pobede. Taj trijumf bi nam puno značio da ostanemo bez poraza i na čelu ABA lige, što nam je cilj", istakao je Anđušić pred prvi derbi od 2015. godine.

.ABA LIGA - 8. KOLO

Subota:

Borac Mozzart - Mornar 90:87

/Hejl 29 - Rasel 30/

Budućnost - Cibona 97:76

/Lazić 27 - Ljubičić 16/

Cedevita Olimpija - Zadar 97:79

/Ferel 22 - Drežnjak 15/

Nedelja:

FMP - Igokea 89:77

/Frejdžer 15 - Tanasković 18/

MZT - Mega 94:82

/Ajvi 15 - Branković 18/

Ponedeljak:

18.00: (2,10) Split (14,0) Studentski centar (1,80)

20.00: (1,85) Crvena zvezda (14,0) Partizan Mozzart Bet (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićNemanja NedovićLuka VildozaNikola IvanovićBen BentilHasan MartinLuka MitrovićFilip PetruševOgnjen DobrićKevin PanterMatijas LesorZek LedejDanilo AnđušićDante EgzumDžejms Naneli

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara