Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Crveno-beli idu po još jedan evroligaški skalp, Virtus bez Teodosića, Šengelije i Odželeje

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.12.22. | 09:43

Posle pobede u derbiju nad Partizan Mozzart Betom, Crvena zvezda dočekuje vicešampiona Italije u 11. kolu Evrolige

Osokoljeni serijom od pet uzastopnih pobeda, poslednjom u večitom derbiju protiv Partizan Mozzart Beta, košarkaši Crvene zvezde će u 11. kolu Evrolige dočekati Virtus iz Bolonje (18.00), povratnika u elitno takmičenje, sa kojim se nikada nisu sastali u zvaničnim utakmicama.

Od kako je Duško Ivanović preuzeo ekipu, na Malom Kalemegdanu se nižu trijumfi. Iskusni crnogorski stručnjak je za kratko vreme potpuno preokrenuo situaciju u klubu. Zategao je odbranu koja je odigrala ključnu ulogu u svih pet mečeva, dok su napadom dirigovali Nemanja Nedović i Luka Vildoza.

Izabrane vesti

Važan faktor u ofanzivi od dolaska novog trenera bio je i Nikola Ivanović, ali je u večitom derbiju povredio tri rebra posle nezgodnog pada i čeka ga pauza od jednog do dva meseca. Kako je i šef struke istakao, veliki udarac za crveno-bele.

"Teška povreda za Nikolu, ali i za nas. Dosad je bio jedan od glavnih igrača. Ulazio je sa klupe i pravio razliku, menjao ritam... Ovi momci sada moraju da daju daleko više", istakao je Duško Ivanović.

Zvezda je na debiju trofejnog stratega savladala Asvel (71:67), potom razbila Cibonu sa istorijskom razlikom (92:53), a zatim prekinula negativan niz u okršajima sa Albom i dobila je u Berlinu posle produžetka (88:84). Usledila su dva susreta kod kuće, najpre je nastavljen niz trijumfa protiv Makabija iz Tel Aviva (69:68), da bi početkom sedmice Ivanovićeva četa ubedljivo savladala Partizan u dvorani Pionir (90:74).

"Ekipa je u dobrom raspoloženju. Dobro treniramo, imali smo čak i vremena za odmor, dobre treninge. Sve je kako treba. Imamo dosta samopouzdanja, što smo pokazali u nekim utakmicama, gde smo igrali loše, pa smo uspeli da nađemo način da dođemo do pobede. Bićemo maksimalno motivisani. Fokusirani smo da odigramo što bolje i probamo da dođemo do pobede pred našom publikom", rekao je Ognjen Dobrić.

Protiv Virtusa koji ima identičan skor (4-6) Zvezda će imati priliku da nastavi trijumfalni niz i približi se polovičnom učinku u Evroligi, što nije delovalo tako lako ostvarivo posle poraza od Fenerbahčea, kada je srpski i regionalni šampion imao učinak 1-6.

"Stav i vera - to je najvažnije. Verujemo da možemo da se nosimo sa svakim protivnikom. Svakom rivalu koji nam stane na crtu moramo da stavimo do znanja da igra protiv Crvene zvezde", istakao je Ben Bentil.

Sastav iz Bolonje je polako podizao broj obrtaja u Evroligi. U prve četiri runde četa Serđa Skariola je pretrpela tri poraza, između ostalih i u Beogradu od Partizana (62:90). Od naredna četiri susreta je dobila tri i popravila sliku, ali je u duplom kolu za nama izgubila od Panatinaikosa u Atini posle produžetka (85:88) i Anadolu Efesa kod kuće (80:85).

Velikan italijanske košarke, koji se posle 14 godina vratio u Evroligu i to osvajanjem Evrokupa, za razliku od društva najboljih, u domaćem prvenstvu ima savršen učinak (8-0). Minulog vikenda je rutinski u Segafredo Areni savladao Brindizi (98:68), uz ravnomerno raspoređenu minutažu i vrlo dobro šutersko izdanje iskusnog Marka Belinelija (16 poena, 4/8 za tri).

Skariolo je u Bolonji okupio veoma iskusnu ekipu, sa raznovrsnim i izrazito kvalitetnim opcijama u spoljnoj, ali i u unutrašnjoj liniji. Ipak, Bjankoneri će u Beogradu biti lišeni pomoći Miloša Teodosića. Zaradio je suspenziju Evrolige na dve utakmice, zbog isključenja koje je dobio u prethodnom kolu, nakon što je imao verbalni obračun sa sudijom Damirom Javorom. Nedostajaće italijanskom strategu i Toko Šengelija, ali i Sami Odželeje. Snažni Nigerijac je letos stigao u Virtus iz NBA (Boston, Milvoki, LA Klipersi), odmah se pokazao kao veliko pojačanje, ali u Beograd nije doputovao zbog gripa.

Poput Zvezde i Virtus ove sezone karakteriše čvrsta igra u odbrani - sa primljenih 77 poena po meču sedi na trećem mestu evroligaške lestvice. Spoljna linija odrađuje odličan posao u defanzivi, što opisuje podatak da protivnike svodi na 32,1 odsto preciznosti van linije za tri poena - najbolji učinak u takmičenju.

"Virtus je ekipa koja želi da kontroliše ritam, igra dosta taktički. Može da igra brzo, traži slabosti u odbrani protivnika i moramo na to da se prilagodimo", napomenuo je trener Duško Ivanović.

Kao najveće ofanzivno oružje italijanskog vicešampiona izdvaja se Ife Lundberg sa prosekom od 12,6 poena (prosečan indeks 13). Džordan Miki je najbolji skakač ekipe sa 5,1 uhvaćenom loptom po nastupu, ali i prvi bloker Virtusa sa 1,1 "bananom" u proseku.

"Moramo da ostanemo fokusirani, igramo bolju odbranu, kontrolišemo skok, pratimo plan utakmice i iskoristimo njihove greške. Da odigramo fizički, poštujemo protivnika i da damo sve od sebe. Čeka nas još jedna velika bitka", Bentilov je recept za šestu uzastopnu pobedu Crvene zvezde.

Posle susreta sa Virtusom, u dvorani Aleksandar Nikolić navijači će imati priliku da u direktnom prenosu isprate odlučujući duel fudbalske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru protiv Švajcarske. Detaljnije o tome OVDE.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Alba – Barselona 86:88

/Blat 17 - Mirotić 19/

Anadolu Efes – Olimpijakos 82:71

/Klajburn 23 - Vezenkov 18/

Asvel – Monako 75:84

/Lajti 13 – Džejms 17/

Baskonija – Olimpija Milano 78:62

/Tompson 15 – Dejvis 23/

Partizan Mozzart Bet – Valensija 100:96

/Lesor 22 - Ruvero 22/

Petak:

18.00: (1,80) Crvena zvezda (14,5) Virtus Bolonja (2,25)

18.45: (1,80) Fenerbahče (14,5) Real Madrid (2,15)

19.00: (1,55) Žalgiris (14,5) Panatinaikos (2,70)

20.30: (1,80) Bajern Minhen (14,5) Makabi Tel Aviv (2,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaVirtus BolonjaDuško IvanovićNemanja NedovićLuka VildozaNikola IvanovićOgnjen DobrićBen BentilSerđo SkarioloMiloš TeodosićSemi OdželejeTornike ŠengelijaMarko Belineli

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara