Stef Kari i Bob Mekilop (©AFP)
Stef Kari i Bob Mekilop (©AFP)

Dan posle Karijevog četvrtog prstena, njegov trener sa koledža rekao zbogom košarci

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.06.22. | 12:05

Bob Mekilop odlazi u penziju posle 33 provedene sezone na Dejvidsonu

Golden Stejt Voriorsi su predvođeni Stefom Karijem u noći između četvrtka i petka osvojili četvrtu NBA titulu u poslednjih osam godina. Sjajni šuter proglašen je i za najkorisnijeg igrača finala i nema sumnje da će mu četvrti prsten biti posebno drag. Dan nakon što je napravio veliki uspeh, čovek koji ga je pripremio za najveću pozornicu odlučio je da ostavi trenersku tablu i stavi tačku na impozantnu karijeru. Bob Mekilop (71) je posle 33 sezone na čelu Dejvidsona odlučio da odsvira kraj.

Izabrane vesti

"Volim vas treneru. Hvala za sve što se učinili za mene, moju porodicu, Dejvidson i svaku osobu na koju ste usput uticali", napisao je najbolji šuter svih vremena na društvenim mrežama.

Mekilop je sa Dejvidsonom osvojio 23 konferencijske titule, odveo ga na 10 završnih NCAA turnira i upisao preko 600 pobeda kao prvi trener košarkaškog programa ovog univerziteta.

Kandidat za mesto u Kući slavnih je jedan od najuspešnijih trenera u istoriji koledž košarke i impozantnu karijeru okončao je kao 54. trener u Prvoj diviziji po broju trijumfa (634). U sezoni za nama Vajldketsi su pod njegovim vođstvom ostvarili i drugi najbolji učinak u jednoj sezoni (27-7), ali i najbolji u istoriji koledža u Atlantik 10 konferenciji (15-3).

Njegovi izabranici izjednačili su rekord Dejvidsona sa 29 pobeda u jednom takmičarskom ciklusu, a svojevremeno su imali i niz od 25 trijumfa - najveći u državi. U čak 17 navrata su Vajldketsi sa Mekilopom premašili marginu od 20 pobeda. Impresivan je i njegov niz sa Dejvidsonom od 1992. do 2014. godine, kada je upisano 447 trijumfa, pa je Mekilop postao najuspešniji trener u stogodišnjoj istoriji konferencije.

Tri puta su njegovi Vajdketsi sezonu okončavali bez poraza (20-0 u sezoni 2007/8). Pamti se i niz od 43 vezane pobede od 2007. do 20098. godine. Još u februaru 2014. godine je košarkaški teren "Džon M. Belik Arene" dobio njegovo ime.

U januaru tekuće godine po 1.000. put je predvodio Dejvidson sa klupe i tako potsao tek 10. trener u Prvoj NCAA diviziji koji je stigao do te brojke sa jednom školom.

Čak 57 igrača je iz njegovog programa otišlo u profesionalne vode. Jasno, izdvaja se Kari. On je kao sedmi pik 2009. godine otišao u Golden Stejt i postao četvorostruki NBA šampiona. Osvojio je i dve uzastopne MVP nagrade u najjačoj ligi sveta, postao najbolji trojkaš u istoriji takmičenja, praktično i revolucionar s ozbirom da su se stvari generalno u košarci izmenile zbog njegovih neverovatnih šuterskih sposobnosti i činjenice da trojke sa devet metara gađa kao penale.

Robert Bob Mekilop je trenersku karijeru počeo u Holi Triniti srednjoj školu, potom radio na Dejvidsonu kao asistent, pre nego što se vratio u Njujork da predvodi Long Ajland Luteranse sa kojima je osvojio pet državnih titula.


tagovi

DejvidsonBob MekilopNCAAStef Kari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara