(@Virtusbo)
(@Virtusbo)

Derby d’Italia, klasik iznad svih

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.12.20. | 12:57

Virtus – Olimpija, danas od 17.15: "U Evropi su samo Bolonja i Beograd sposobni da prenesu ova osećanja na igrače", kaže Sale Đorđević uoči velikog okršaja

Dva evropska šampiona. Bivša. Dvojica velikih gazda. Masimo Zaneti, jedan od gospodara na tržištu kafe i Đorđo Armani, mag elegancije i stila. Dva kluba bogate istorije nakrcane trofejima. Na klupama dva košarkaška gorostasa koji su svojeveremeno bili u obrnutim ulogama. Aleksandar Đorđević i Etore Mesina. Đorđević je kao igrač doneo Olimpiji poslednji kontinentalni trofej, da bi deceniju i po kasnije upravo u Milanu bio na velikoj raskrsnici. Mesina je Virtusu nacrtao oba trofejna puta ka vrhe Evrope. U dresu i šortsu sijaset košarkaških zvezda. Marko Belineli, Miloš Teodosić, Stefan Marković...s jedne, Luiđi Datome, Vladimir Micov, Serhio Rodrigez, Kajln Hajns...s druge strane. Svi oni sjatiće se danas u "Paladocu" na Derby d’Italia: Virtus Bolonja - Olimpija Milano (17.15). Nažalost, zbog pandemije koriona virusa, navijači će moži da uživaju samo uz TV ekrane.

"U Evropi su samo Bolonja i Beograd sposobni da prenesu ova osećanja na igrače. Ove godine odsustvo publike je anesteziralo sve i svakoga. Igranje kod kuće ili u gostima je ista stvar, čak je lakše igrati daleko od kuće. Nedavno istraživanje pokazuje da u svim evropskim ligama gostujući timovi dobijaju 53 odsto utakmica. Mi smo najeksplicitniji primer. Pobedili smo na svih 11 gostovanja, a kod kuće smo izgubili u četiri navrata", svestan je Đorđević da tišina u svojoj "kući" može da bude bolna.

Izabrane vesti

Svestan je i da će, ma koliko da bude odlična utakmica, svi biti na gubitku.

"Sama po sebi biće ovo sjajna košarkaška priredba, ali bez publike gubi suštinu. Košarka se igra sa javnošću i za javnost", dodao je Đorđević koji veruje da će moći da računa na većinu igrača koji su poslednjih dana imali probleme sa povredama, pre svih na Teodosića koji se požalio na bol u ramenu, ali je trenirao poslednja dva dana.

Javnost u Italiji računa da će danas, konačno, posle čak 17,5 godina videti prvi meč Belinelija u crno-belom dresu. Želeo je italijanski as koji je nedavno podvukao crtu ispod 13-godišnje NBA karijere, odmah da zaigra. Ali, povreda je odugovlačila njegov povratak na teren.

"Debitova'e posle samo tri timska treninga. Prvi je odradio u četvrtak, posle dve nedelje indiovidualnog treninga. Ne moramo na njega da vršimo preveliki pritisak. Tok igre će odrediti njegovu ulogu. Optimista sam", dodao je Đorđević.

Alesandro Pajola i Stefan Nikolić teško da će biti spremni.

"Tokom boravka u reprezentaciji Pajoli se pojavio plantarni fascitis na desnoj nozi. Sada se suočava sa prvom ozbiljnom povredom od ulaska u svet velikih. Rekao sam mu da mora da odreaguje i da će od sada njegov najbolji prijatelji biti brufen i gastroprotektor."

Virtus osim @dva boda", prestiža i hvatanja koraka za Olimpijom, želi pobedu da bi se bar donekle revanšiao velikom rivalu za poraz u finalu Superkupa koji je izgubio na svojm terenu.

Zna to i Etore Mesina čija Olimpija nije izgubila od Bolonjeza na poslednjih 12 utakmica u Seriji A, ne računajući Superkup. Inače trenutni skor je 102:73 za Olimpiju u međuosbnim sudarima, odnosno 96:68 računajući samo prvenstvo. U Milanu je bilans 66:20 za Olimpiju, a Bolonji 52:35 za Virtus. "Biće veoma teška utakmica, u kojoj igramo sa ekipom koja, posle potpisivanja Belinelija, ima znatnu dubinu i još veći broj alternativa. Nadam se da će pre svega biti dobar meč, s obzirom na velika očekivanja", rekao je Mesina koji ima poduže veze sa Bolonjom. Trenirao je omladinski tim Virtusa (1983-1984), a trener seniorske ekipe bio je u dva navrata (1989-1993, 1997-2002). Sa Bolonjezima osvojio je dve Evrolige (1998, 2001), Kup pobednika kupova (1990), tri skudeta (1993, 1998, 2001) i tri Kup Italije.

I Đorđević ima dugu istoriju sa Olimpijom za koju je igrao od 1992. do 1994. godine i podario im pomenuti Kup Radivoja Koraća 1993. godine. Igrački se vratio u Milano u februaru 2005, da bi nekoliko meseci kasnije, posle poraza u finalu plej-ofa, u dresu Olimpije stavio tačku na neverovatnu igračku karijeru.

To nije bio kraj saradnje srpskog velikana i italijanskog giganta, jer je 26. januara Đorđević imenovan za šefa struke Olimpije što mu je bio prvi trenerski posao.

Kada smo kod direktnih veza dva kluba, član Virtusa Avudu Abas je za dve godine u Milanu (2016-2018) osvojio jedan skudeto i dva Superkupa, bek Olimpije Rikardo Moraskini je izdanak omladinskog sektora Virtusa u čijem dresu je debitovao u Seriji A, a najbolji šuter Milaneza, Kevin Panter, kao član Virtusa, upravo pod trenerskom komandom Đorđevića, osvojio FIBA Ligu šampiona i podigao MVP pehar završnog turnira 2018. godine.

Kada su u pitanju indirektne veze dva tima, glavnom pokretaču Virtusa, Teodosiću, saigrači u moskovskom CSKA bili su Kajl Hajns i Vladimir Micov. Jedno vreme ga je u Moskvi trenirao Mesina koji je kao asistent u San Antoniju sarašivao sa Belinelijem.

Ali, sve to neće biti važno danas od 17.15 časova, kada sudijska trojka Tolga Sahin i Italijani Mikele Rosi i Fabricio Paljialunga podbace loptu.

OKOM STATISTIKE

Olimpija trenutno ima najproduktivniji napad u Seriji A (89,8 poena po meču) i najčvršću odbranu koja prosečno prima 71,7 poena po meču, a samo 69,6 na gostovanjima. Virtus prosečno ubacuje ravno 84,0 poena.

Milanezi si ove sezone ispalili 297, a Bolonjezi 284 trojki, s tim da olimpija ima 44 odsto, a Virtus 33,5 odsto uspešnosti.

Kada su šutevi za dva poena u pitanju, Virtus precizniji: 55,7 odsto - 51,0 odsto. Virtus je prvi u asistencijama (21,7), Olimpija druga (19,2).

Virtus je drugi po krađama lopti (8,8), dok ih Olimpija najviše poštuje, odnosnio najmanje ih gubi (9,8).


PIŠE: Đorđe MATIĆ


tagovi

MArko BelineliEtore MesinaStefan MarkovićMiloš TeodosićVladimir MicovAleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara