©Shutterstock; ©MN Press
©Shutterstock; ©MN Press

Desetkovani Fener se ne predaje, Barsa nema pravo na grešku

Vreme čitanja: 6min | pet. 23.04.21. | 10:50

Večeras su na programu drugi mečevi četvrfinalnih serija Evrolige između moskovskog CSKA i Fenerbahčea, kao i Barselone i Zenita

Sinoć su favoriti došli na korak od plasmana na Fajnal for, Efes je poveo sa 2:0 u duelu sa madridskim Realom, dok je i Olimpiji Milano pred selidbu serije u Minhen potrebna još jedna pobeda nad Bajernom. CSKA je u dobroj poziciji da večeras (19.00) takođe dođe na trijumf od 17. plasmana među četiri najbolje ekipe u poslednjih 18 sezona, ali Barselona kao najveći favorit četvrtfinala juri poravnanje u duelu sa ekipom Zenita (21.00).

Moskovljani su tek u poslednjoj četvrtini slomili otpor desetkovanog Fenerbahčea (92:76). Sastav iz Istanbula je u glavni grad Rusije stigao bez trenera Igor Kokoškova, koji je dobio pozitivne rezultate na virus korona. U timu nije bilo ni Džarela Edija, Bobija Diksona, Dajšona Pjera i Jigita Onana, dok su zbog povreda van stroja bili i Jan Veseli i Ahmet Duverioglu, koji izvesno ni večeras neće moći da pomognu ekipi.

Izabrane vesti

19.00: (1,17) CSKA (20,0) Fenerbahče (5,50)

Turski sastav je u Megasport Areni predvodio pomoćni trener Erdem Džan, koji će ponovo biti pokraj aut linije umesto Kokoškova. Turski stručnjak je najavio da bi u tim mogao da se vrati Kanađanin Pjer.

"Pjer je imao Kovid. Pratićemo situaciju, ali znate da nije lako vratiti se u tim bez treninga. Nije spreman, pa čak iako bude igrao imaće ograničenu minutažu".

Kada je sama utakmica u pitanju, Nando De Kolo je u prvom poluvremenu postigao 22 poena, ali je do kraja susreta ubacio još pet. Fener je odigrao sjajnu treću četvrtinu, preokrenuo rezultat i stekao dva poena viška pred poslednji odmor, ali nije imao snage, te je u četvrtoj deonici čutav turski sastav ubacio 10 poena, dok su Armejci postigli 18 više. Vil Klajburn i Danijel Heket su sa po 20 poena predvodili pobednički sastav, dok su se sa druge strane u strelce uz bivšeg igrača Moskovljana upisali još samo Lorenco Braun (12p), Marko Gudurić (11p), Kajl O Kvin (11p), Tarik Biberović (9p) i Danilo Bartel (6p).

Jasno, sastav iz Istanbula će se ponovo uzdati u iskusnog De Koloa, ali utisak je da ni još bolja partija francuskog košarkaša neće biti dovoljna za poravnanje u seriji. Bivši plejmejker Zvezde Braun je tokom čitave sezone imao problema sa procentima šuta, tako je bilo i pre par večeri, pa bi eventualno njegovo kvalitetnije izdanje moglo da učini život ekipi Dimitrisa Itudisa težim. Moraće i Marko Gudurić da preuzme još veći teret, u prvom meču je uzeo svega sedam šuteva iz igre, a jasno da će na velikom ispitu biti i O Kvin i Bartel, kao jedini centri u timu.

CSKA je ostao bez najboljeg strelca ove sezone Majka Džejmsa, koji je odstranje iz ekipe posle rasprave sa trenerom Itudisom, pa se iz redova favorita za trofej Evrolige preselio u jednog od glavnih kandidata za osvajanje NBA prstena - Bruklin Netse. Ipak, imaju Armejci dovoljno oružja, ako bi Fener pronašao način da zaustavi Klajburna, tu je Toko Šengelija (šest poena u prvom meču), ukoliko šut ne posluži Heketa, tu su sve bolji Ife Lundberg (7p) i iskusni Janis Strelnijeks (6p), kao i Darun Hilijard (bez poena u prvom meču).

Trener ruskog giganta Dimitris Itudis ipak ne gaji iluzije da je pred njegovom ekipom lak zadatak.

"Svesni smo da je pred nama dugačka i teška serija. Moramo da budemo spremni za drugi meč, da ispravimo greške i svakako bolje koristimo prostor u određenim situacijama, radimo napornije u odbrani od početka i u jednom danu pokušamo da promenimo određene stvari".

Predstojeći susret biće 31. međusobni za ova dva sastava u Evroligi, CSKA ubedljivo vodi sa 21 trijumfom, naspram devet Fenerovih. U eliminacionim fazama su se sastajali 2015. i 2016. godine, najpre su Moskovljani bili bolji u meču za treće mesto, potom i u velikom finalu kada su došli do šampionskog trofeja.

Dok je CSKA opravdao ulogu favorita u prvom meču, tim koji je okončao regularni deo sezone na prvom mestu neprijatno je iznenadio. Barselona je u prvom meču četvrtfinalne serije doživela poraz od Zenita (74:76). Ekipa bivšeg stratega Blaugrane Ćavija Paskvala je imala čak 14 poena prednosti na poluvremenu, Katalonci su uspeli da se vrate i uvedu meč u dramatičan finiš, ali je posle trojke Kej Si Riversa, a potom i floutera nekadašnjeg plejmejkera Katalonaca Kevina Pengosa u poslednjim sekundama sastav iz Sankt Peterburga došao do pobede u Palau Blaugrani.

21.00: (1,17) Barselona (20,0) Zenit (5,50)

Odigrao je Pengos zaista sjajan meč, ubacio 19 poena, podelio devet asistencija, pogađao u ključnim trenucima u poslednjoj deonici. Bio je izuzetno motivisan protiv tima koji ga je minulog leta praktično zamenio za Nika Kalatesa, koji je prvi susret okončao sa osam poena i pet asistencija.

Otkrio je Kanađani nedavno i za sajt Evrolige da je bitnu ulogu u njegovom razvoju imao njegov sunarodnik i dvostruki MVP NBA lige Stiv Neš.

"Smatram Stiva za prijatelja. Bio je sjajan tokom čitave moje karijere, uvek mi je pružao podršku. Jednom sam ga upoznao na trening kampu reprezentacije i od tog dana smo izgradili odličan odnos. Uvek je bio pun podrške. Bilo je sjajno. Nisam u startu puno očekivao, jer to je Stiv Neš, čovek ima svoj život, obaveze, ali sa vremena na vreme se javi i bio je veliki prijatelj do današnjeng dana. Par puta sam radio sa njim i naučio me je gomilu stvari. Sjajan momak i neverovatan atleta. Poseban je, u to nema sumnje".

Na Zenitu je da ponovi partiju koju je pružio minule srede, ali će ipak imati jedan problem, kako je Arturas Gudaitis zbog povrede članka otpisan za drugi meč. Sa druge strane Barselona mora više da se osloni na svoj šut za tri poena, kako je u prvoj utakmici uputila samo 11 trojki, doduše i pogodila sedam. Partiju daleko ispod proseka je protiv Zenita pružio i najbolji igrač katalonske ekipe Nikola Mirotić, koji se zaustavio na 10 poena, a svakako se više očekuje i od Nika Kalatesa, posebno na polju razigravanja ekipe (pet asistencija u prvom meču), ali moraće Grk da popravi i igru u odbrani i koliko je moguće limitira očigledno posebno motivisanog i raspoloženog Pengosa.

Trener Barselona Šarunas Jasikevičijus je čestitao Zenitu na pobedi, a poseban akcenat je stavio na igru svoje ekipe u odbrani.

"Čestitke Ćaviju i Zenitu. Mislim da su izašli na teren sa jasnom idejom kako žele da igraju. Bili su konkretniji od nas, posebno defanzivno. U prvom poluvremenu smo u odbrani bili jako, jako loši. Ne možemo tako da počnemo plej-of. Čak smo bili u prilici da dođemo i do prednosti u jednom trenutku, izjednačili smo, ali to nije bilo dovoljno. Zenit je sa druge strane pogodio dosta teških šuteva i na kraju zasluženo slavio. Sami smo se zakopali i sada je na nama da se izvučemo. Iskreno, nisam očekivao ovo. Nisam verovao da će se ovako da će se ovako razvijati stvari. Razočaran sam i najbolja stvar je što imamo malo vremena da se izbavimo iz teške situacije u kojoj smo se našli. Jasno je da ovakve stvari mogu da se dogode u plej-ofu, igramo protiv jako dobre ekipe".

Bivši trener Blaugrane Ćavi Paskval je svestan da će drugi meč biti značajno teži.

"Druga utakmia će biti teža od prve jer će Barselona odreagovati. Biće ekstremno agresivni u svim situacijama, igraće sa visokim nivoom koncentracije i motivacije. Najpre moramo da budemo pametni, da razumemo na koji način želimo da pristupimo utakmici. Moramo to da uradimo na pravi način. Biće nam još teže jer smo posle povrede Ponitke ostali i bez Gudaitisa. On neće igrati, pa smo tako ostali bez još jednog igrača iz prve petorke".

Predstojeći susret biće tek peti ovih sastava u Evroligi, Barselona zasad vodi sa 3-2 u pobedama. U regularnom delu sezone su obe ekipe slavile u svojim dvoranama, a oba meča završena su sa četiri poena razlike, što ukazuje da je pred nama veoma neizvesna serija.

EVROLIGA, ČETVRTFINALE - 2. MEČ

Petak

19.00: (1,17) CSKA (20,0) Fenerbahče (5,50) /prvi meč 92:76/

21.00: (1,17) Barselona (20,0) Zenit (5,50) /prvi meč 74:76/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK BarselonaCSKA MoskvaKK ZenitFenerbahče BekoDimitris ItudisIgor KokoškovMarko GudurićŠarunas JasikevičijusĆavi PaskvalKevin Pangos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara