Milija Vojinović, direktor ABA lige (© Star Sport)
Milija Vojinović, direktor ABA lige (© Star Sport)

Direktor ABA lige odgovara Grboviću: Totalna zamena teza, dogovor sa dvoranom je u nadležnosti klubova

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.05.23. | 16:13

"Sve što se tiče termina utakmica dogovara se isključivo kroz komunikaciju sa klubovima i TV Arenom sport. A, sigurno da je u interesu klubova i ABA lige, da se utakmice igraju u najvećim mogućim dvoranama", ističe Milija Vojinović za Mozzart Sport

Velika bura se podigla zbog evidentnih nesuglasica na relaciji Partizana i beogradske Arene. Problemi su datumi mečeva završnice regionalnog takmičenja i eventualna zauzetos najveće dvorane gde je Partizan MozzartBet do sada igrao čitave sezone, ali je start plej-ofa ABA lige mora da igra u Pioniru gde je šokantno izgubio od Studentskog centra. Pre te utakmice pojavila se informacija da bi crno-beli u slučaju da ne igraju u Štark Areni, svoje mečeve preselili u Ljubljanu, tačnije u Stožice. Iz tog razloga smo kontaktirali Gorana Grbovića koji je loptu prebacio u dvorište ABA lige, pa je upravo zato naš naredni sagovornik direktor regionalnog takmičenja Milija Vojinović koji je pokušao da razjasni čitavu situaciju.

On se pre svega osvrnuo na sve probleme oko rasporeda koji su nastali zbog Evrolige, tačnije učešća kluba iz Humske u plej-ofu gde su odigrali pet neverovatnih mečeva protiv Real Madrida, ali na kraju nisu došli do završnog turnira.

Izabrane vesti

"Postavka rasporeda je uvek delikatan posao, pogotovo sa Partizanovim obavezama u Top 8 Evrolige. Ali, u celoj toj priči samo ostaje velika žal, što se crno-beli nisu plasirali na Fajnal-for. To bi donelo novo opterećenje za kalendar plej-ofa, ali suvišno je i pričati koliko bi za samu ABA ligu značilo da ima predstavnika na završnom turniru Evrolige. U tom duhu, jasno je i kako smo postavljali stvari u slučaju Partizana i prolongiranja termina plej-ofa. Odnosno, to je samo nastavak prakse koja postoji već godinama, a koja je zasnovana na stavu klubova, da kada god to je moguće izađemo u susret našim predstavnicima u evropskim takmičenjima i da im tako pomognemo da ostvari što bolji rezultat. Primera radi, ove godine se slična situacija desila i sa Igokeom, kada smo zbog obaveza u FIBA ligi šampiona odložili meč 14. kola. U svakom slučaju, možda i najbolju opis situacije sa kalendarom je dao Luka Vildoza kada je istakao da nikome ne prijaju veliki razmaci između mečeva plej-ofa, ali sa druge strane puna podrška Partizanu, kao i svakom našem klubu, bio je jedini logičan potez. Uostalom, sve što je ove sezone uradio Partizan, ali i Crvena zvezda, najbolja je potvrda stava da ABA liga zaslužuje dva mesta u Evroligi i drago mi je što, za sada, sve ide u smeru da tako bude i sledeće sezone" počinje direktor ABA lige razgovor za Mozzart Sport.

Još uvek nije poznato kada bi finale moglo da počne, ali Milija Vojinović otkriva kada bi najranije mogla da krene borba za titulu regionalnog prvaka.

"Kalendar plej-ofa sa svih mogućih opcija sigurno da postoji i on je napravljen kroz svakodnevnu i intenzivnu komunikaciju sa klubovima. Ostaje da vidimo kako će se dalje odvijati serije, sa jedne strane polufinalna, a sa druge četvrtfinalna, pa zatim i polufinalna, Osnosno, koja opcija će biti aktivirana zavisi od rezultata. Ali, sigurno da nijedna opcija u ovom trenutku ne ostavlja mogućnost da finale krene pre prve sedmice juna meseca".

Upitali smo direktora ABA lige da se osvrne na izjavu Gorana Grbovića da njemu niko iz regionalnog takmičenja nije dostavio datume kako bi Arena bila spremna.

"Ovde govorimo o totalnoj zameni teza. Kao što sigurno znate, sama organizacija utakmice, a samim tim i dogovor sa dvoranom u potpunosti je u nadležnosti klubova. Samim tim, ABA liga, kao i bilo koja druga liga na svetu, ne ulazi u odnosne između kluba i dvorane. Sve što se tiče termina utakmica dogovara se isključivo kroz komunikaciju sa klubovima i TV Arenom sport. A, sigurno da je u interesu klubova i ABA lige, da se utakmice igraju u najvećim mogućim dvoranama".

Za sada je čelnik lige zadovoljan kako protiče ovosezonski plej-of.

"Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, pre svega zbog broja ljudi u dvoranama, a zatim i zbog kvaliteta košarke, kao i da su to dve stvari o kojima se najviše priča. Odluka da se plej-of igra sa osam klubova, već ove sezone se pokazala kao pun pogodak. Nadamo se da će tako biti i u nastavku plej-ofa, kao i da će se trend kvaliteta i broja gledalaca nastaviti da raste. Kao i da će ambijenti, biti u skladu fer-pleja i najbolje moguće promocije košarke".

Svi su bili svedoci prošlosezonskog finala Crvene zvezde i Partizana koje je okončano posle pet utakmica koje su pale u senku zbog dešavanja oko terena, incidenata i pražnjenja tribina... Iako je u ovom momentu još uvek daleka repriza takvog finala, pre svega zbog crno-belih, realno je istaći da ne bi bilo veliko iznenađenje da se večiti rivali ponovo nađu u samoj završnici

"Pre svega, ne možemo da pričamo po principu šta bi bilo kada bi bilo. Ali, ko kod bio u finalu, ABA liga će učiniti sve, da ta serija predstavlja krunu sezone, kao i da svaka utakmica bude praznik košarke", završava Milija Vojinović.


tagovi

Milija VojinovićKK PartizanABA ligaGoran Grbović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara