Andre Dramond, Janis Adetokunbo, Donovan Mičel i Kejd Kaningem (©AFP)
Andre Dramond, Janis Adetokunbo, Donovan Mičel i Kejd Kaningem (©AFP)

Divizija Central: Klivlend rizikovao s Mičelom zbog napada na titulu, prsten hoće i Milvoki s Midltonom

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.10.22. | 09:00

Čikago se zadovoljio dovođenjem Andrea Dramonta, Pistonsi se uzdaju u Kaningema

Nakon što smo već pisali o promenama koje su se dogodile ovog leta u klubovima NBA divizije Atlantik, u našoj velikoj najavi NBA sezone došli smo do divizije Central. U njoj imamo jednu ekipi koja se nada titulu, drugu koja se dobro pojačala i želi siguran ulazak u plej-of, treću koja bi takođe u plej-of, ali bez plej-in turnira, pa još dve koje se nalaze u ribildingu.

ČIKAGO BULS

Izabrane vesti

Novi ugovori: Zek LaVin (5 godina/215.000.000 dolara), Derik Džons (2 godine/6.600.000 dolara)

Došli: Goran Dragić (1 godina/2.900.000 dolara), Andre Dramond (2 godine/6.600.000 dolara), Dejlen Teri (draft/18.pik)

Otišli: Troj Braun (Lejkers), Met Tomas

Nije se u Čikagu puno toga događalo ovog leta. Bulsi su svoj posao stvaranja nove ekipe napravili godinu dana ranije kada su DeMara DeRozana, Lonza Bola i Aleksa Karuza priključili Zeku Lavinu i Nikoli Vučeviću. Ta ekipa je napravila pomak u odnosu na raniju sezonu, ali u plej-ofu nisu mogli ništa više da naprave osim da časno izgube od Milvokija u prvoj rundi.

Bulsi su se pominjali kao mogući partner Juta Džezu u poslu za Rudija Gobera, ali nisu bili spremni da se odreknu Patrika Vilijamsa pa su se zadovoljili dovođenjem Andrea Dramonda kao zamene za Vučevića. Došao je i Goran Dragić koji bi mogao da ima mnogo važniju ulogu od one koju je očekivao. Naime, povreda kolena Lonza Bola se pokazala ozbiljnijom no što se mislilo pa je on morao da ode na novu operaciju što znači da neće biti spreman u prvim sedmicama sezone. Bol je dosta važan za igru Bulsa, a njegovu ulogu će morati da uzmu lanjski ruki Ajo Dosunmu i Dragić.

Bulsi imaju dobru ekipu, ali nisu pravi izazivači za mesto najboljih na Istoku. Doduše, mogu to postati ako Lavin napravi dodatni iskorak i približi se grupi najboljih NBA igrača. Novac za to je dobio, pitanje je samo ima li dovoljno talenta da odvede Čikago korak dalje.

KLIVLEND KAVALIRS

Novi ugovori: Dejrius Garland (5 godina/193.000.000 dolara), Din Vejd (3 godine/18.500.000 dolara)

Došli: Donovan Mičel (trejd/Juta), Riki Rubio (3 godine/18.000.000 dolara), Robin Lopez (1 godina/2.900.000 dolara), Raul Neto (1 godina/2.500.000 dolara), Očai Agbadži (draft/14.pik), Kalifa Diop (draft/39.pik), Ajzeja Mobli (draft/49.pik), Luk Trejvers (draft/56.pik)

Otišli: Kolin Sekston (Juta), Lauri Markanen (Juta), Očai Agbadži (Juta), Moses Braun (Klipers), Ed Dejvis

Ne menjaj ekipu koja pobeđuje. Doduše, nije da je Klivlend bio potpuni pobednik, osvajač prstena ili u najmanju ruku finalista konferencije, ali su Kavalirsi prošle godine sve iznenadili dobrom košarkom, posebno u prvom delu prvenstva. Klivlend je u jednom trenutku bio i pri samom vrhu Istoka, a trener Džej-Bi Bajkerstaf je složio ekipu koja je izgledala i igrala drugačije od ostatka lige. Tri igrača s najmanje 208 santimetara predvođeni sjajnim plejmejkerom Dejriusom Garlandom. Izgledao je Klivlend dobro, a činjenica da su zapeli već u plej-inu je uzrokovana mnogim povredama koje je ekipa imala.

No, glavni čovek kluba Kobi Altman odlučio je da se kocka i krenuo na Donovana Mičela. Najbolji igrač Jute se dugo povezivao s Njujorkom, ali dok su Niksi razmišljali hoće li da podebljaju ponudu, Altman je u Solt Lejk Siti poslao Laurija Markanena, Kolina Sekstona, na draftu tek izabranog Očaija Agbadžija, tri pika prve runde i dve zamene pikova.

Velika je to cena, ali Klivlend ja napravio odličan posao. Mladom jezgru dodao je već dokazanu NBA zvezdu koja ima 26 godina i praktično je u naponu snage, a ovog leta su došli i veterani poput Rikija Rubija, Robina Lopeza i Raula Natoa. Dobra je to ekipa, sigurno želi do jednog od prvih šest mesta na Istoku. Imaju dovoljno da u tome uspeju.

DETROIT PISTONS

Novi ugovori: Marvin Begli (3 godine/38.000.000 dolara), Rodni MekGruder (1 godina/2.300.000 dolara)

Došli: Džejden Ajvi (draft/5.pik), Džejlen Duren (draft/13.pik), Bojan Bogdanović (trejd/Juta), Kemba Voker (trejd/Nju Jork), Alek Burks (trajd/Nju Jork), Nerlens Noel (trejd/Nju Jork), Kevin Noks (2 godine/6.000.000 dolara), Gabriel Prosida (draft/36.pik)

Otišli: Džerami Grent (Portland), Keli Olinik (Juta), Sejben Li (Juta), Frenk Džekson

Detroit je ušao u novu fazu ribildinga. Generalni menadžer Troj Viver zadovoljan je kako izgleda Kejd Kaningem koji se u ruki sezoni nametnuo kao potencijalna velika zvezda lige. Kako su Pistonsi oko Kaningema već prošle sezone imali zanimljivu mladu ekipu, tako je Viver nastavio dalje u istom stilu.

Na draftu je petim pikom izabran Džejden Ajvi koji bi s Kaningemom trebalo da drži bekovsku liniju dok je 13. pikom došao centar Džejlen Duren. Trener Dvejn Kejsi ima zaista zanimljivu ekipu kojoj je nedostajao još jedan šuter uz Sadika Beja pa je Viver posegnuo u redove Jute i doveo Bojana Bogdanovića.

Pistonsi su mlada i zanimljiva ekipa koju će biti zanimljivo gledati. Ne mogu doći do nekog pravog rezultata, ali se to njih trenutno ni ne tiče.

INDIJANA PEJSERS

Novi ugovori: Džejlen Smith (3 godine/15.000.000 dolara)

Došli: Benedik Mejturin (draft/6.pik), Endrju Nembhard (draft/31.pik), Kendal Braun (draft/48.pik), Danijel Tajs (trejd/Boston), Eron Nismit (trejd/Boston), Malik Fits (trejd/Boston), Džuvan Morgan (trejd/Boston), Nik Stauskas (trej/Boston)

Otišli: Malkolm Brogdon (Boston), Ti-Džej Voren (Bruklin), Riki Rubio (Klivlend), Lens Stifenson

Nisu puno toga radili u Indijani ovog leta. Oni se nalaze u stvaranju nove ekipe pa su prošle sezone u Sakramento poslali Domantasa Sabonisa, a odmah nakon kraja sezone je u Boston otišao Malkolm Brogdon. Očekivalo se da će ovog leta trejdovati Majlsa Tarnera i Badija Hilda, ali oni su još uvek u klubu. No, prilično smo sigurni da njih dvojica neće dočekati kraj sezone u redovima Pejsersa, a samo je pitanje šta će Indijana dobiti za njih.

Do tada će trener Rik Karlajl nastaviti da razvija ekipu oko Tajrisa Halibartona kojem je u društvo došao šesti pik ovogodišnjeg drafta Benedik Mejturin. Ima tu još nekoliko zanimljivih igrača, ali ne treba od Pejsersa tražiti mnogo toga uzbudljivog.

MILVOKI BAKS

Novi ugovori: Pet Konahton (3 godine/28.000.000 dolara), Bobi Portis (4 godine/49.000.000 dolara), Dževon Karter (2 godine/4.300.000 dolara), Serž Ibaka (1 godina/2.900.000 dolara), Vesli Metjus (1 godina/2.900.000 dolara), Džordan Nvora (2 godine/6.200.000 dolara)

Došli: Džo Ingls (1 godina/6.500.000 dolara), MarDžon Bišamp (draft/24.pik), Hjugo Beson (draft/58. pik)

Gde je nestala rubrika “otišli” kod Milvokija? Nigde, jednostavno je nema jer Baksi nisu ovog leta izgubili niti jednog važnijeg igrača. Ostavili su na okupu prošlogodišnju ekipu, dali nove ugovore igračima s klupe i doveli Džoa Inglsa koji je povređen i propustiće prvih par meseci sezone, ali bi Australijanac mogao da bude važan faktor u borbi Baksa za novi naslov.

Jer, samo prsten može da zadovolji Janisa Adetokunba i ekipu. Lani nisu mogli biti konkurentni jer zbog povrede nije igrao Kris Midlton, ali realno su Baksi među najvećim favoritima na Istoku. Nisu ništa menjali, imaju šampionsku ekipu na okupu i sigurno su puni želje da vrate naslov u Milvoki.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Klivlend KavalirsIndijana PejsersDetroit PistonsMilvoki BaksČikago Buls

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara