Buker, Lebron, Kari, Herter i Kavaj (©AFP)
Buker, Lebron, Kari, Herter i Kavaj (©AFP)

Divizija Pacifik: Ludo društvo u kojem se čak tri ekipe nadaju borbi za titulu, a tu su i Lejkersi

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.10.22. | 17:04

Voriorsi brane prsten, Sansi žele novi iskorak, Klipersi će ponovo biti opasni, Jezerdžije naučile lekciju, a Sakramento?

Peti deo analize svega onoga šta su NBA klubovi uradili ovog leta uoči početka nove sezone posvećujemo diviziji u kojoj se barem tri ekipe nadaju da se mogu uključiti u borbu za naslov. Tu su i Lejkersi. te Sakramento.

Dosad ste mogli da pročitate najave Divizija AtlantikCentralJugoistok i Vestern.

Izabrane vesti

GOLDEN STEJT VORIORS

Novi ugovori: Kevon Luni (3 godine/23.000.ooo dolara), Andre Iguodala (1 godina/2.900.000 dolara)

Došli: Donte Divinćenco (2 godine/9.000.000 dolara), Džamajkal Grin (1 godina/2.600.000 dolara), Patrik Boldvin (draft/28.pik), Rajan Rolins (draft/44.pik), Gui Santos (draft/55.pik)

Otišli: Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Geri Pejton (Portland), Oto Porter (Toronto), Demion Li (Portland), Huan Toskano-Anderson (LA Lejkers), Kris Kioza (Bruklin)

Najlakše je imati leto kada si šampion. Golden Stejt je zasluženo prošle sezone uzeo naslov prvaka, a za novu sezonu su svi najvažniji igrači ostali na okupu. Oni bi trebalo da ostanu zajedno do kraja ove sezone, a onda će Voriorse čekati neke teške odluke jer jednostavno neće moći da plate sve važne igrače. Doduše, možda te teške odluke dođu malo ranije jer je još uvek u centru pažnje svih oko Golden Stejta sukob Drejmonda Grina i Džordana Pula koji je završio divljačkim udarcem Grina pesnicom u Pulovu glavu.

No, mi se nećemo sada baviti ultimat fajtom, boksom ili nekim drugim borilačkim sportovima, nego košarkom. A tu je jasno da su, iako su svi najvažniji igrači ostali u ekipi, Voriorsi ostali bez nekoliko važnih igrača rotacije. Nemanja Bjelica, Geri Pejton, Oto Porter, Dejmion Li i Huan Toskano-Anderson su za vreme prošle sezone igrali važne epizode u osvajanju prstena, a sada su otišli iz kluba. Došli su Donte Divinćenco i Džamajkal Grin, ali veće očekivanje Golden Stejt ima od svojih mladih igrača. Džejms Vajzmen, Džonatan Kaminga i Mozes Mudi mogli bi da donesu novu svežinu ekipi i ako se to dogodi, onda Voriorsi nemaju o čemu da se brinu.

LOS ANĐELES KLIPERS

Kavaj Lenard (©AFP)Kavaj Lenard (©AFP)

Novi ugovori: Nikola Batum (2 godine/23.000.000 dolara), Ivica Zubac (3 godine/33.000.000 dolara), Ejmir Kofi (2 godine/11.000.000 dolara)

Došli: Džon Vol (2 godine/13.000.000 dolara), Mozes Braun (1 godina/1.900.000 dolara), Musa Dijabate (draft/43.pik)

Otišli: Ajzeja Hartenštajn (Njujork), Rodni Hud (nema klub)

Klipersi su celu prošlu sezonu igrali bez Kavaja Lenarda i veći deo bez Pola Džordža pa je njima bilo najvažnije da njih dvojica zdravi dočekaju početak priprema. To se dogodilo i automatski su Klipersi opet postali jedni od izazivača na Zapadu.

Da bi se ipak pojačali doveli su Džona Vola koji sigurno nije onaj igrač kojeg se sećamo iz Vašingtona, ali bi vrlo lako mogao da donese dobar ritam kada ulazi s klupe. Ako on uspe da bude barem na delu onoga šta je nekada pokazivao, mogao bi da bude dobro pojačanje za ekipu.

Klipersi su ostali samo na jednom pravom centru, Ivici Zupcu, ali ionako je to ekipa koja igra s mnogo krilnih košarkaša sposobnih da pokriju sve moguće pozicije. Ekipa je odlično posložena, ima dosta iskusnih igrača, ali i mladića koji su se nametnuli prošle sezone kada se nije jurišalo na titulu. Verovatno u celoj NBA ligi nema rostera sa 12-13 kvalitetnih igrača. Ako Tajron Lu bude uspeo da rasporedi svima minutažu, a Klipersi zdravi dočekaju početak doigravanja, nikome neće biti lako protiv njih.

LOS ANĐELES LEJKERS

Lebron Džejms (©AFP)Lebron Džejms (©AFP)

Novi ugovori: Lebron Džejms (2 godine/97.100.000 dolara)

Došli: Patrik Beverli (trejd/Juta), Denis Šreder (1 godina/2.600.000 dolara), Loni Voker (1 godina/6.500.000 dolara), Demijan Džons (2 godine/4.900.000 dolara), Tomas Brajant (1 godina/2.100.000 dolara), Troj Braun (1 godina/2.000.000 dolara), Huan Toskano-Anderson (1 godina/1.900.000 dolara)

Otišli: Karmelo Entoni (nema klub), Malik Monk (Sakramento), Tejlen Horton-Taker (Juta), Stenli Džonson (Juta), Vejn Elington, Kent Bazmor (Sakramento), Dvajt Hauard (nema klub)

Prošlog leta Lejkersi su napravili mnogo loših stvari u slaganju ekipe oko Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa. Pre svega, doveli su Rasela Vestbruka i još hrpu veterana od kojih se očekivalo da pomognu ovoj trojici da dođu do prstena, ali umesto toga dogodila se katastrofa. Lejkersi su se raspali, a javnost se zabavljala svime što se događalo oko Vestbruka.

Ovog leta su Lejkersi ispravili barem jednu grešku. Za pomoćnike nisu dovodili veterane nego igrače koji su dosta mladi i u naponu snage. Loni Voker, Demijan Džons, Tomas Brajant, Troj Braun i Huan Toskano-Anderson bi, svako na svoj način, mogli da pomognu Lejkersima u ovoj sezoni, a došla su i dva iskusna beka - Patrik Beverli i Denis Šreder. Njih dvojica bi trebalo da budu osigurači ako Vestbruk ne podigne svoj nivo igre, a pokušali su Lejkersi da i njega trejduju. No, jednostavno nije bilo ekipe koja bi ga uzela...

Moguće je da do trejda za Vestbruka dođe tokom sezone, a Lejkersi imaju na raspolaganju dva pika prve runde koja mogu ponuditi u tom trejdu. No, najvažnije za njih bi bilo da Entoni Dejvis napokon napravi taj dodatni korak i postane pravi superstar šta bi morao da bude. Ako se to dogodi, a Lebron ne bude imao problema s povredama onda možda neće biti ni važno kako će Vestbruk izgledati, a naša šala iz naslova teksta na račun Lejkersa pratila bi nas dugo.

FINIKS SANS

Devin Buker (©AFP)Devin Buker (©AFP)

Novi ugovori: Devin Buker (4 godine/224.000.000 dolara), Deandre Ejton (4 godine/133.000.000 dolara), Bizmak Bijombo (1 godina/2.900.000 dolara)

Došli: Demijon Li (1 godina/2.100.000 dolara), Džoš Okođi (1 godina/2.000.000 dolara), Džok Lendejl (trejd/Atlanta), Timoti Luvavu-Kabaro (trejd/Atlanta)

Otišli: DžaVal Mekgi (Dalas), Frenk Kaminski (Atlanta), Eron Holidej (Atlanta), Elfrid Pejton (nema klub)

Još jedna ekipa koja nije mnogo menjala ovog leta, ali nije imala ni potrebe za to. Najvažnija stvar za Finiks je bila odluka da zadrže Deandrea Ejtona. Njemu je Indijana ponudila 133.000.000 dolara za četiri godine, a kako je on bio u statusu zaštićenog slobodnog igrača, Finiks je tu ponudu mogao da izjednači, što su Sansi i napravili.

Još pre toga novi ugovor je dobio Devin Buker, a uprava Finiksa je dovela nekoliko igrača za rotaciju. Najveću ulogu bi mogao da ima Džok Lendejl koji se nametnuo kao prva rezerva za Ejtona, ali i ostali igrači bi mogli da odrade dobar posao.

Što se odlazaka tiče, ni tu nije bilo važnih stvari, ali bi se mogle dogoditi. Džej Krauder nije zadovoljan šta je izgubio mesto u startnoj petorci od Kamerona Džonsona pa je zatražio trejd, a ne bi nas čudilo da to napravi i Dario Šarić jer je postao tek peti visoki u rotaciji ekipe. No, to su samo sitnice koje ne menjaju na glavnoj stvari, a to je da Sansi i ove godine žele titulu. Pre dve sezone su bili dve utakmice udaljeni od prstena.

SAKRAMENTO KINGS

Kevin Herter i pomoćni trener Đordi Fernandez (©AFP)Kevin Herter i pomoćni trener Đordi Fernandez (©AFP)

Novi ugovori: -

Došli: Kigan Mari (draft/4.pik), Kevin Herter (trejd/Atlanta), Malik Monk (2 godine/19.000.000 dolara), Kej-Zi Okpala (2 godine/4.000.000 dolara), Metju Delavedova (1 godina/2.600.000 dolara)

Otišli: Donte Divinćenco (Goldn Stejt), Demijan Džons (Lejkers), Džastin Holidej (Atlanta), Moris Harkles (Atlanta), Džeremi Lemb (nema klub), Džoš Džekson (Toronto)

Još nije jasno kako je jedna ekipa odlučila da se odrekne Tajrisa Halibartona, ali to je Sakramento, kod njih je uvek sve moguće. Doveli su tada Domantasa Sabonisa, te verovatno želeli da idu logikom da otvaraju prostor za Erona Foksa, ali svejedno se igrač poput Halibartona ne menja u svojoj drugoj sezoni.

No, to se dogodilo prošle sezone. Ovog leta se mora reći da su Kingsi napravili dobar posao. Pre svega su doveli jako dobrog Kevina Hertera, odnosno iskoristili činjenicu da je Atlanta želela da napravi neke promene u ekipi pa su se odrekli Hertera. Malik Monk bi mogao da odigra ulogu "divljaka" s klupe koju je pre imao Badi Hild, a i Kej-Zi Okpala i Metju Delavedova bi mogli da imaju pristojne uloge u rotaciji.

Sakramento je četvrtim pikom doveo Kigana Marija koji bi, kako stvari stoje, mogao da bude u startnoj petorci od početka sezone i ovo je definitivno jedna od sezona pre koje se može da kaže da Kingsi izgledaju zanimljivo. Problem za njih je taj šta to "zanimljivo" najviše može da donese plej-in turnir. Iznenadilo bi nas da Sakramento napravi bilo što više od toga.


tagovi

Golden Stejt VoriorsLos Anđeles LejkersLos Anđeles KlipersFiniks SansSakramento KingsNBA ligaDevin BukerKavaj LenardKevin Herter

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara