Pokuševski, Milutinov, Bogdanović i Jović (©Star Sport, ©AFP)
Pokuševski, Milutinov, Bogdanović i Jović (©Star Sport, ©AFP)

Dobre vibracije u reprezentaciji: Sve više potvrda pred okupljanje, dimni signali za Jokića

Vreme čitanja: 5min | uto. 11.07.23. | 08:08

Za kratko vreme nekoliko iskusnih reprezentativaca i mladih nada već pokazalo nameru da bude sa nacionalnim timom ovog leta, pre njih je to učinio i Marko Gudurić, nacija željno iščekuje i da se NBA šampion izjasni

Negativni trend odjavljivanja nacionalnih selekcija među košarkaškim zvezdama pred ovogodišnji Mundobasket (25. avgust - 10. septembar) naveo je mnoge da postave pitanje realnih mogućnosti da Nikola Jokić ponovo zaduži opremu reprezentacije ovog leta, posebno nakon iscrpljujućih deset meseci i osvajanja šampionskog prstena...

Jokićev status je i dalje nepoznanica za širu javnost, mada postoje naznake pozitivnih signala koje suštinski ne moraju ništa da znače. Zato nije vreme da se tvrdi kako je bilo šta rešeno, a dok svoje slobodno vreme provodi uživajući u konjičkim trkama, na raftingu, te u društvu porodice i najbližih prijatelja, na njegovu konačnu odluku i te kako bi mogla da utiče i atmosfera koja se stvara oko reprezentacije pred najveću planetarnu smotru.

Izabrane vesti

Dok su se drugi oglasili ranije, selektor Svetislav Pešić i njegovi saradnici još čekaju pravi trenutak da javno saopšte spisak koji će verovatno sadržati 16 imena oko kojih bi se dalje gradila forma za završnicu u Manili, što ima jasno utemeljenje u ideji da se kandidatima ostavi što više vremena za odmor, razmišljanje i dogovore... Prema pravilima FIBA, Srbija nije u obavezi da saopštava spisak gotovo dve sedmice do početka turnira, mada će to uraditi kroz nekoliko dana, kako bi se oni na koje se računa spremili za ozbiljan rad. Ciljevi Srbije su jasni - napad na medalju i direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu. Dok javnost čeka listu kandidata, najbolji košarkaš današnjice dobija jasne dimne signale od sunarodnika koji ne kriju želju da i ovo leto posveti reprezentaciji.

Prvi se "prijavio" Bogdan Bogdanović, za njim je to učinio još jedan starosedelac Nikola Milutinov, te Aleksej Pokuševski i Nikola Jović kao mlade nade kojima je vreme da budu ozbiljan deo sistema. Isto je, ne treba zaboraviti, uradio i Marko Gudurić u maju. U danima kada se uglavnom piše o tome ko sve neće igrati za svoje reprezentacije krajem avgusta i početkom septembra, dobro je videti da među srpskim košarkašima nema ustezanja i da su spremni da se jave selektoru Pešiću od prvog dana okupljanja - poštujući striktna pravila za NBA igrače o maksimalnom broju dana - i stave mu se na raspolaganje.

Bogdanovića u dresu sa nacionalnim grbom nismo videli još od kraja Svetskog kupa u Kini. Previše vremena prošlo je otkako je naš vrsni strelac igrao poslednji zvanični meč u reprezentaciji, uz opravdane razloge. Na olimpijske kvalifikacije pre dva leta nije stigao zbog klupskih obaveza, na Evrobasketu prošle godine nije ga bilo usled operacije kolena od koje se dugo oporavljao. Sada su se konačno stvorili uslovi da šuter Atlanta Hoksa konačno ponovo bude jedan od lidera Srbije.

Bogdan je poslednju obavezu sa Hoksima imao još 28. aprila, kada je Boston slavio i sa 4-2 u seriji otišao u konferencijsko polufinale. Od tada Bogdanović je imao vremena da se posveti oporavku tela, kao i terapijama za koleno. Bio je jedno vreme na relaciji Srbija - SAD, a u međuvremenu je nekoliko puta javno isticao da želi da se vrati u reprezentaciju, pa čak i u šaljivom tonu poručio da se "nada Pešićevom pozivu".

Naravno, nije krio ni da bi voleo da ponovo zaigra sa Jokićem, što nacija takođe željno iščekuje. Najbolji strelac Mundobasketa u Kini i član idealne petorke biće ogromno pojačanje za Srbiju kojoj je prošle godine na momente nedostajao egzekutor njegovih karakteristika kako bi se rasteretio as iz Sombora. Nije tada bilo moguće, a da li će ovog leta biti realno da se dva najbolja srpska košarkaša u NBA - Vasilije Micić tek dolazi - saznaćemo narednih dana.

Milutinov je iz Grčke poslao takođe snažnu poruku da želi da bude sa reprezentacijom ovog leta, kao i da će Jokić "imati poštovanje saigrača, šta god da odluči". Momak iz Novog Sada je na društvenim mrežama već postavio video snimke na kojima se vidi da se uveliko sprema za naredne obaveze, a odlično je to što će početak rada sa reprezentacijom dočekati maksimalno fokusiran samo na ono što su ciljevi u Manili...

Posle završene sezone sa moskovskim CSKA odlučio je da se vrati u Pirej i ponovo zaduži opremu Olimpijakosa gde se oseća kao kod kuće. Velika stvar za Srbiju je Nikolino prisustvo u nacionalnom timu, jer se ipak radi o jednom od najboljih centara u Evropi i svima je jasno koliko su njegovi kvaliteti nedostajali u Evroligi proteklih meseci. Srbiji će i te kako mnogo značiti u rotaciji centara, a i njemu će verovatno biti važno da sada od starta pokaže maksimum s obzirom na prošlogodišnji peh sa virozom kada nije bio sa ekipom od početka Evropskog prvenstva. Top kvalitet koji je uvek potreban Srbiji.

Važno je i to što bismo konačno na delu mogli da vidimo mladi dvojac Pokuševski - Jović. Prvi, ujedno i nešto stariji, nije dosad bio u prilici da zaigra za Srbiju. Prošle godine je bio na spisku, ali su u Oklahomi želeli da se on posveti individualnom radu. Sada je, takođe iz Grčke, potvrdio da je spreman da se odazove pozivu Svetislava Pešića, iako je još u fazi oporavka od povrede kosti nadlaktice. Ali vremena za sve ima.

Generalni menadžer Oklahome Sem Presti je naveo još tokom obraćanja na "zatvaranju" sezone da očekuje od Pokuševskog da leto provede sa Srbijom, što je bio dobar predznak za ono što dolazi. Jović je već bio u reprezentaciji Srbije tokom svog boravka u Megi i on je upoznat sa aktuelnim sistemom. Nije igrao velika takmičenja, ali jeste kvalifikacije što mu je dalo uvid u to koliko je težak dres sa nacionalnim grbom.

Pokuševski nije igrao utakmice više od tri meseca, dok je Jović sa Majamijem dogurao do NBA finala, mada ne sa značajnom minutažom. Dobio ju je sada u Letnjoj ligi gde je jedan od boljih u redovima Hita. Tokom meča sa Bostonom doživeo je blažu povredu stopala, ali je zaigrao već protiv Finiksa protekle noći - mada se nije proslavio - što znači da ozbiljnih problema nema.

Četvorica reprezentativaca jasno su se izjasnila, Srbija čeka i ostale. Ne samo Nikolu Jokića i toliko pominjani spisak, već Vasilija Micića, Nikolu Kalinića i druge... Micić je nedavno potpisao NBA ugovor sa Oklahomom i mada ne bi trebalo da bude problema oko njegovog učešća na Mundobasketu, čeka se da poslednju kažu on ili selektor. Kalinić je krajem marta izjavio da mu "svaka naredna klupska sezona sve teže pada", te da će pričati sa porodicom i reprezentacijom oko ovog angažmana. Ne treba ni naglašavati koliko bi njegov eventualni izostanak bio težak za Srbiju. Odranije je jasno da Vladimira Lučića neće biti zbog oporavka od operacije leve šake...

Selektor Svetislav Pešić, direktor Dragan Tarlać i ostali u timu mesecima su temeljno pripremali teren za ovo okupljanje, održavajući stalne kontakte sa igračima i njihovim posećivanjem tokom sezone gde im je između ostalog predočen plan rada. Orlovi imaju lepu priliku da posle šest godina posta opet napadnu medalju. Svi se nadaju u što jačem sastavu.



tagovi

Nikola JovićAleksej PokuševskiNikola MilutinovBogdan BogdanovićMundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara