Karlo Matković i Marko Jeremić (©ABA LIGA - Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)
Karlo Matković i Marko Jeremić (©ABA LIGA - Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)

Dominantno, za kraj? Matković ponovo najbolji, šteta što je Igokea ovako ogoljena

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.01.24. | 18:45

Cedevita Olimpija ubedljivo savladala ekipu iz Laktaša

Vest dana u regionalnoj košarci je bez ikakve sumnje najava odlaska Karla Matkovića u NBA ligu! Počelo je sa objavom Aleksandra Petrovića na društvenim mrežama, uz konstataciju da ovim potezom "klub odustaje od bilo kakvih rezultatskih aspiracija u tekućoj sezoni", da bi zatim čuveni trener ukazao i da Matkovića neće biti u hrvatskoj reprezentaciji na početku kvalifikacija za Evrobasket 2025, što samo dodatno ukazuje da je transfer centra Zmajčeka u Nju Orleans gotova stvar.

Ostaje da se zvanično potvrdi da li je prelazak nekadašnjeg košarkaša Mege gotova stvar ili ne, a on je u možda poslednjem meču za Cedevitu Olimpiju ponovo odigrao dominantnu rolu. Za 19 minuta na parketu zabeležio je protiv Igokee 17 poena (7/9 iz igre, 1/2 za tri), te sedam skokova, po dve ukradene i blokirane, te jednu podeljenu loptu, za indeks 26!

Izabrane vesti

Domaći sastav pobeedio je više nego ubedljivo, rezultatom 106:74 (27:18, 32:26, 21:18, 26:12), zbog čega ova utakmica nije na kraju imala epitet derbija. Na to su najviše uticali brojni odlasci iz Igokee koja je de fakto ostala "ogoljena" pošto su klub napustili ponajbolji igrač Nikola Tanasković, te Stefan Mudi, Nemanja Gordić i Zoran Nikolić. Vladimir Jovanović je nažalost izgubio bitne članove, a nije dobio adekvatne zamene, što se polako sve više odražava na rezultate. Pred mladim strategom je ozbiljan posao, proba da sačuva Igokei status učesnika plej-ofa, mada je on nakon poraza od Crvene zvezde rekao da "planovi i ambicije sada nisu kao na početku takmičenja" i da je cilj da se dobije što više utakmica do kraja takmičenja. Pobeđen je Studentski Centar u Podgorici, ali je zatim pretrpljen novi ubedljiv poraza...

Matković je i u večerašnjoj pobedi bio centralna figura. Odigrao je hrvatski reprezentativac utakmicu na svom prepoznatljivom nivou, bio dominantna figura pod oba koša, a koristio je svoje atletske i šuterske karakteristike da pogodi i neke šuteve sa veće udaljenosti. Da li je ovom utakmicom zaokružio svoj boravak u Ljubljani biće poznato uskoro.

Jedini efikasniji od Matkovića večeras bio je Gregor Glas. Nekadašnji košarkaš Partizan Mozzart Beta imao je 19 poena za 16 minuta uz pet trojki iz deset pokušaja. Slovenački internacionalac zna da odigra ovakve partije, ali se one ne dešavaju zbog suviše velikih amplituda u formi. Kod Zmajčeka su dvocifreni bili još Zoran Dragić, koga je trener Zoran Martić vratio u tim po odlasku Simonea Pjaniđanija, sa 16 poena (4/5 za tri), dok je Jaka Blažič imao 11 poena, četiri asistencije i tri skoka. Kod Igokee Nikola Marić imao je 12, Dragan Milosavljević 11, a Marko Jeremić 10 poena. Talentovani Ognjen Stanković je za 18 minuta imao sedam poena (3/4 iz igre), tri skoka, te po jednu asistenciju i ukradenu loptu.

Igokea je u manjku opcija bila konkurentna četvrtinu i po, pre nego što je Cedevita Olimpija otišla na +15 na poluvremenu (59:44) da bi u nastavku zatim brzo rešila pitanje pobednika. Domaćin jeste bio favorit, ali se ovako ubedljiva pobeda nije očekivala. Presudila je poslednja deonica koju je Cedevita Olimpija dobila rezultatom 26:12, pa je najveća distanca iznosila 34 poena.

Zmajčeki su i dalje izjednačeni na tabeli sa Budućnosti (12-5), dok Partizan Mozzart Bet ima isti broj pobeda, ali i utakmicu manje. Igokea ima deset recki, a od prve ekipe izvan plej-of zone ima tri pobede više.

ABA LIGA - 17. KOLO

Petak

Zadar - Krka 70:53

/Mazalin, Žganec 16 - Cerkvenik 14/

Borac Mozzart - Split 93:83

/Uskoković 24 - Šorter 21/

Cibona - Budućnost 66:98

/Mustapić 18 - Mihailović 18/

Subota

Cedevita Olimpija - Igokea 106:74

/Glas 19 - Marić 12/

19.00: (2,10) Mornar (14,0) Studentski centar (1,80)

Nedelja

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) FMP Železnik (1,85)

Ponedeljak

19.00: Partizan Mozzart Bet - Mega

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Cedevita OlimpijaKarlo MatkovićIgokeaVladimir JovanovićABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara