Hašek i Ertel (Reuters / AFP)
Hašek i Ertel (Reuters / AFP)

Dominator besan na NHL zbog dolaska Rusa u Češku, Ertela "zabole" za kritike ostatka sveta što igra u Rusiji

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.10.22. | 09:21

Sportisti iz Evropske unije podeljeni oko invazije u Ukrajini

Rat na Ukrajinu podelio je svet. Dok jedni opravdavaju invaziju Rusa, drugi negoduju, treći su potpuno indolentni. U taj haos uvučeni su i vrhunski sportisti, od kojih većina, ne svojom voljom, mora da se opredeljuje za strane u sukobu. Jedan od njih je i Toma Ertel. Francuski reprezentativac je posle osvajanja evropskog srebra postao član Zenita iz Sankt Peterburga, zbog čega ga se "odrekla" matična reprezentacija.

Izabrane vesti

"Preko Tvitera smo saznali da je Zenit najavio potpisivanje jednogodišnjeg ugovora sa Ertelom, sa opcijom za narednu godinu. Savez nije obavešten da je ugovor s ruskim klubom potpisan, niti da je u procesu potpisivanja. Igrač je potpisao izjavu pod zakletvom na početku priprema reprezentacije krajem jula u kojoj se navodi da nema nameru da potpiše za ruski ili beloruski klub. Ukoliko bi igrao za Zenit, ova obaveza se ne bi poštovala i on više ne bi ispunjavao kriterijume selekcije za naredne mečeve, uključujući Olimpijske igre 2024", navela je Košarkaška federacija Francuske

Njegov postupak, kao i stav federacije inicirali su lavinu kritika i uvreda koje Ertel trpi svakodnevno. Poznat kao neko ko ne zna da ćuti, odgovorio je kritičarima.

"Svima koji mi šalju poruke ili pišu komentare u kojima me kritikuju zbog moje odluke da dođem u Rusiju ili odluke uopšte, molim vas da znate da me zabole ona stvar, zato nemojte da vam je žao i prestanite da gubite vreme. I, iznad svega, gledajte svoja posla! Hvala unapred", napisao je Ertel na Instagram profilu.

Na drugoj strani, Dominik Hašek, prema mišljenju ogromnog broja stručnjaka, jedan, ako ne i najbolji golman u istoriji hokeja, podigao je glas protiv igranja ruskih hokejaša iz San Hoze Šarksa i Nešvil Predatorsa na utakmicama u Pragu (7. i 8. oktobar), u sklopu starta NHL sezone.

Čak je Ministarstvo spoljnih poslova Češke pisanim putem obavestilo NHL da ruski igrači nisu dobrodošli, napominjući da je zemlja uvela vizna ograničenja za Ruse. Ipak, dva tima su doputovala u Prag u punim sastavima.

"NHL ne poštuje odluku našeg ministarstva. Nemojte im zviždati, igrači nisu krivi. Svu odgovornost za ovu promociju specijalne vojne operacije Rusije snosi rukovodstvo NHL-a", napisao je Hašek na Tviteru pre mečeva.

Potom je reagovala NHL, pa su prema rečima zamenika komesara Lige Bila Dejlija, domaćini odustali od namere da ne igraju ruski hokejaši.

"Mi smo tim, ako nas budu uslovljavali da neki ne mogu da idu, ili ćemo igrati svi, ili niko", oglasio se tada i generalni menadžer Šarksa Majk Grir, "Nisu igrači krivi. Nisu uradili ništa loše. Mislim da ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog toga. Stojimo iza njih i svi smo kao jedan."

Pošto su mečevi odigrani, prvi pred 16.648, a drugi uz 17.023 gledalaca (as Predatorsa Jakov Trenjin učestvovao u oba, a član Šarksa Jevgenij Svečnikov u prvom), legendarni golman opet se oglasio.

"Rukovodstvo NHL nije pokazalo poštovanje prema stavu češkog Ministarstva spoljnih poslova da nije trebalo da ruski hokejaši igraju. Sve dok rukovodstvo Lige ne podnese ostavku i ponovo se ne izvini našoj zemlji, NHL nije dobrodošla u Češkoj", napisao je na Tviteru Dominator, kako je uvreženi nadimak Hašeka zbog njegovih briljantnih izdanja u dresu nacionalnog tima s kojim je osvojio olimpijsko zlato i bronzu, kao i NHL ekipa u čijim dresovima je podigao veliki broj pehara od kojih su najvrednija dva Stenli kupa (sa Detroitom), dva Hartova memorijalna trofeja (za najkorisnijeg igrača lige) i šest Vezina pehara (najbolji golman lige).

Očigledno da će oprečnih stavova biti sve dok traje rat...


tagovi

NHLToma ErtelZenit Sankt Peterburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara