Đampaolo Riči sa saigračima iz Olimpije Milano (©Starsport)
Đampaolo Riči sa saigračima iz Olimpije Milano (©Starsport)

Dželat srpskih timova se probudio, Mesinin streljački vod ponovo seje strah odbranama

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.03.23. | 08:45

Posle crne serije, ogrejalo je sunce iskusnu četu Etorea Mesine koja preti da se na senzacionalan način ušunja među osam najboljih u elitnom takmičenju

"Gotovi smo. Teško je sada okrenuti sitauciju, moramo da budemo iskreni prema sebi i to priznamo", pričao je Etore Mesina sredinom januara, kada je posle poraza od Asvela u 20. kolu Evrolige njegov tim ostao na samo šest pobeda. Mesec i po dana kasnije, nada ponovo živi u Mediolanum forumu.

To se moglo osetiti i na utakmici protiv Partizan Mozzart Beta. Navijači su ispunili tribine, burno reagovali na svaku sudijsku odluku protiv njihovih ljubimaca, ovacijama ispratili dobre poteze košarkaša Olimpije Milano i pogurali prvaka Italije ka šestom uzastopnom trijumfu na evrosceni. Za tili čas situacija se preokrenula i sada Mesinine pulene niko ne želi da vidi na drugom kraju terena.

Izabrane vesti

I dalje su Manekeni u komplikovanoj situaciji. Sa učinkom 12-15 sede na 13. mestu na tabeli, tri pobede od plej-of pozicija. Ukoliko se računa da je 18 trijumfa potrebno da ekipa obezbedi nastavak sezone posle ligaškog dela na najvećoj kontinentalnoj pozornici, Olimpija ima pravo da izgubi samo jedan od preostalih sedam mečeva. Iz ove perspektive, to i ne deluje tako nemoguće.

Jer Olimpija tim je skrojen za najviše ciljeve. Sa samo četvoricom debitanata u Evroligi i to ozbiljnog kvaliteta. Naz Mitru Long je pokazao da ima štofa za najviši rang takmičenja na Starom kontinentu, Stefano Tonut je dugogodišnji reprezentativac Italije sa velikim iskustvom u Evrokupu, a Šabaz Nejpir svojevremeno imao solidnu rolu u NBA i već na startu boravka u Prestonici mode pokazao zavidne sposobnosti (da nije bilo povreda verovatno bi ih još ranije pokazao u elitnom takmičenju), dok je Timoti Luvavu Kabaro proveo šest godina u najjačoj ligi sveta, branio boje Francuske na velikim takmičenjima - to su Milanovi "rukiji".

Pritom iskusni stručnjak na raspolaganju ima 18 igrača, od kojih bi možda samo mladi Tomazo Baldazo i Davide Alviti ne bi iste sekunde dobili priliku u nekom drugom evroligaškom klub. Ali i oni poseduju ozbiljan potencijal, te još ne može da se stvori prava slika o njihovim mogućnostima u najjačoj evropskoj konkurenciji.

Etore Mesina sa košarkašima Milana (©Starsport)Etore Mesina sa košarkašima Milana (©Starsport)

Ostatak ekipe puca od isksutva na međunarodnoj pozornici. Luiđi Datome, Nikolo Meli i Kajl Hajns imaju dvocifren broj evroligaških sezona iza sebe, vreće pune trofeja. Nije daleko ni Dešon Tomas, Kevin Pegons spada u red najboljih plejmejkera u ligi, Bili Beron je možda i najbolji šuter, Ševon Šilds jedan od najopasnijih strelaca. Uz Hajsa, sa Johanesom Fojtmanom, Brendonom Dejvisom i Polom Bilogom centarska linija je izuzetno raznovrsna, dok Đampaolo Riči daje dodatnu širinu ekipi i pritom je jedan od omiljenih saigrača u svlačionici.

Sada je jasno. Olimpija ima tim za Fajnal for Evrolige i to je konačno počela da pokazuje.

"Osećamo se dobro, ali s druge strane smo i ljuti što smo u novembru i decembru izgubili veliki broj mečeva. Došao je trenutak da pokažemo ko smo, srećni smo što možemo da stavimo svima do znanja šta umeo i verujemo da možemo u plej-of. Treniramo naporno, igramo čvrsto i šest vezanih pobeda nam uliva veliko samopouzdanje. Igramo utakmicu po utakmicu i na kraju ćemo videti kako izgleda tabela, ali za sada uživamo u trenutku,“ rekao je Pipo Riči srpskim medijima posle pobede nad Partizanom.

Konačno se se poklopile kockice, a protiv crno-belih se najbolje videlo na čemu je Mesina insistirao u periodu kada zbog povreda nije mogao da računa na prvog dirigenta ofanzive Pengosa i najboljeg strelca Šildsa – na odbrani. Sa 76,3 primljenih poena, statistički gledano Olimpija može da se pohvali drugim najčvršćim defanzivnim bedemom u Evroligi.

"Velika pobeda. Ludo je kako su navijači bili glasni. Srećni smo jer odigrali petu utakmicu u sedam dana i nije bilo jednostavno. Danas su neki drugi igrači iskočili, Kevin Pengos je imao strašnu utakmicu, Brendon Dejvis se vratio posle slabije partije i srećni smo kao tim. Imamo sve dužu klubu jer se igrači oporavljaju od povreda".

Sve je u Milanu krenulo nabolje kada je stigao Nejpir. Iako nije bilo potpuno jasno šta može da se očekuje od dugogodišnjeg NBA igrača zbog povreda koje su ga sprečile da igra gotovo čitave prethodne sezone. Sada nema dileme - Amerikanac je veliko pojačanje. I talija Mesininog tima, jer sa njim ne zna za poraz u Evroligi.

"Promenio je mnogo. Sjajan je igrač, ali i osoba. Sa njim imamo tečniju igru, bolje trčimo, imamo više samopouzdanja, uliva nam sigurnosti. Nadamo se da nećemo izgubiti nijednu utakmicu sa njim u Evroligi. To je teško, ali daje nam mnogo, više nego što se vidi na terenu", sipao je hvalospeve Riči na račun 31-godišnjeg plejmejkera.

Čini se da je sa Šabazom, Pengosom i Šidlsom nebo granica za Manekene. Iako ih čeka još mnogo posla, puni su samopouzdanja. Igraju veoma dobro, što pored trijumfa nad crno-belima pokazuju i pobede nad Olimpijakosom (83:62), Valensijom u Fonteti (88:84), Crvenom zvezdom (74:68) i Baskonijom (89:83). A posebno je interesantno da su i usred serije loših rezultata Milanezi bili enigma za srpske timove. Trijumfom nad Partizanom minulog četvrtka zaokružili su seriju susreta sa beogradskim rivalima, uz maksimalnih 4-0.

Zvezdu su prvo dobili i u Beogradu, i to kada je tim Duška Ivanovića dominirao i redom obarao protivnike na evrosceni. Prekinuli su trijumfom 71:67 u srpskoj prestonici niz od devet poraza. Još u oktobru su slavili i Štark Areni protiv ekipe Željka Obradovića 80:75 i tako ostali jedan od retkih timova koji je slavio pred navijačima crno-belih u tekućoj sezoni.

"U Beogradu je veoma teško pobediti. Videli smo neke klipove sa utakmice koju smo igrali tamo. Ne znam ni kako smo uspeli da pobedimo. Partizan je sjajan tim, sa vrhunskim fizikalijama. Igraju veoma dobro".

Do kraja ligaškog dela, Olimpija Milano će ukrstiti koplja sa Real Madridom, Fenerbahčeom, Anadolu Efesom, Makabijem i Virtusom na strani, dok će dočekati Bajern i Barselonu. Težak zadatak je pred ekipom Etorea Mesine, ali ukoliko uspe da se domogne plej-ofa, biće to podvig o kojem će se pričati. A onda su sve opcije otvorene.

"Kada se uđe u osam, to je velika borba, rat. Sve je moguće. Možda i Milano može da bude među favoritima. U svakom slučaju, narednih mesec dana je ključno", zaključio je Đampaolo Riči.



tagovi

Olimpija MilanoĐampaolo RičiEtore MesinaŠabaz NejpirKK PartizanPartizan Mozzart BetKevin PangosŠevon Šilds

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara