Aleksandar Džikić (©FIBA Basketball)
Aleksandar Džikić (©FIBA Basketball)

Džikić: Ne tražim izgovore i nije lako posle 0-2, protiv mnogo bolje Srbije video se pomak

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.02.24. | 21:51

“Neiskustvo, publika, pritisak, momentum, protivnik, manjak kvaliteta u ovom trenutku... Sve pomešano. Nije lako pratiti nivo ovakvih utakmica, ali neki igrači u koje imam ogromno poverenje, nisu igrali onako kako sam želeo, ne onako kako nam je bilo potrebno, svima nama. Neću o imenima“

Kada je obavljen žreb kvalifikacija za Evrobasket, na papiru je delovalo da će Gruzija biti možda i glavni konkurent Srbiji za plasman u završnicu, ipak tim Aleksandra Džikića startovao je sa dva poraza.

Novi tim, novi igrači, selektor... Mnogo toga se promenilo u odnosu na neka ranija vremena, a prostora za ozbiljniji rad nije bilo. Nema dilemu Džikić da je dosta toga bilo loše, ali veruje da će biti mnogo bolje u sledećem okupljanju.

Izabrane vesti

“Izgubili smo, a pre nego što budem pričao o utakmici, zahvalio bih se klubovima što su dozvolili igračima da dođu u reprezentacije, što su mi dali šansu da naučim više o igračima i timu. Ovo je drugačija ekipa, u poređenju sa nekim ranijim. Neću reći više od toga, da ne bi ispalo da tražim alibi. To nije moj stil“, počeo je Džikić i nastavio:

“Što se utakmice tiče, imali smo dobrih i loših momenata, ali nam je na momente jako nedostajao fokus nekih igrača. Baš ozbiljan nedostatak fokusa i to mi se nije dopalo. Želja postoji i nije sporna, ali to nije dovoljno ako želiš da pobediš bolje od sebe. Jasno je da je Srbija bolja od Gruzije. Nismo otvorili kvalifikacije onako kako smo želeli, neko je u hodniku rekao da je protiv Danske trebalo da igramo kao protiv Srbije... Odmahnuo sam rukom, imamo 0-2 i situacija nije dobra. Nećemo odustati, bar ja neću. Želimo da budemo na Evrobasketu 2025“.

A, šta je razlog manjka koncentracije kod nekih igrača?

“Sve je pomenuto u pitanju – neiskustvo, publika, pritisak, momentum, protivnik, manjak kvaliteta u ovom trenutku... Sve pomešano. Nije lako pratiti nivo ovakvih utakmica, ali neki igrači u koje imam ogromno poverenje, nisu igrali onako kako sam želeo, ne onako kako nam je bilo potrebno, svima nama. Neću o imenima“.

Džikić je izneo mišljenje o naturalizovanom Amerikancu Džou Tomasonu...

“Nismo imali dovoljno vremena da se upoznamo. To je problem. Ali, neću da koristim ništa kao alibi, neću to. Činjenica da je želeo da dođe u reprezentaciju, da bude deo ovoga, mnogo mi znači. Došao je i pre vremena, što mnogo znači, kao i Toko (Šengelija). To sve treba da posluži kao primer nekim drugim igračima. Za sve treba vreme. Više vremena ćemo provesti zajedno u junu, verujem da ćemo izgledati bolje. Ovih 12, 14 igrača biće na kampu u junu. To je benefit ovih šest dana zajedničkog rada, zato još jednom – hvala klubovima što su ih pustili ranije“.

Gjorgi Šermadini nije odigrao na svom nivou u oba meča kvalifikacija, iako je jedan od najboljih igrača ACB lige...

“Moramo da mu pomognemo, da mu olakšamo život, igra sa novim plejmejkerima. Zajedničko vreme će pomoći. Ako smo morali nešto da uradimo bolje protiv Srbije, onda smo morali bolje da rešavamo situacije na obruču. Protiv Danske nismo imali nijedan pokušaj za dva u poslednjoj četvrtini, to mi se nikad nije desilo. Protiv mnogo bolje ekipe je bilo pomaka, ali verujem da će biti još bolje“.


tagovi

košarkaška reprezentacija GruzijeAleksandar DžikićKvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara