Ergin Ataman (©Reuters)
Ergin Ataman (©Reuters)

Ergin Ataman podgreva ideju: Evroliga da bude zatvorena kao NBA

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.04.21. | 18:14

Mora da postoji nivo koji klub mora da dostigne da bi igrao u eliti, stav je turskog trenera

Ponovo su promene u Evroligi aktuelna tema. Priča se da su klubovi nezadovoljni distribucijom sredstava, opet se dele specijalne pozivnice za učesnike, vaga se kome će se dodeliti nove licence...

Ideja da se Evroliga zatvori, da bude kao NBA, da nema ispadanja niti promene strukture učesnika nije nova, kruži košarkaškim krugovima na kontinentu neko vreme, sada je podgrejao Ergin Ataman, trener Anadolu Efesa.

Izabrane vesti

Po njemu, kucnuo je čas da Evroliga zatvori vrata, da najbolji klubovi igraju između sebe.

Mislim da bi Evroliga trebalo da pređe na NBA model. Nažalost, mnogo klubova u mnogo zemalja ima ozbiljne probleme sa budžetom, razlike u mogućnostima su sve veće, odražava se to i na domaće lige. Pored toga, želja velikih klubova je da ulože više da bi zaradili više, pa bi zbog toga čelnici Evrolige morali da sagledaju činjenice i da izaberu zatvoreni model evroposke košarke“, priča Ataman.

A, to povećanje zarade može da se postigne jedino tako što će najbolji igrati protiv najboljih.

Smatram da je jedini održiv model u kojem bi najbolji klubovi igrali između sebe u Evroligi tokom šest-sedam meseci. Tako bi jedino zarada mogla da bude veća. Klubovi koji su van Evrolige, prvaci ili finalisti u ligama pojedinih zemalja, mogli da igraju u drugom takmičenju. Mislim da bi takav raspored najviše odgovarao svima“.

Smatra Ataman da je Evroliga vrhunsko takmičenje za koje, ipak, mora da postoji nivo koji klub mora da dostigne da bi u njoj učestvovao.

Na primer, da li bi teniser koji osvoji prvenstvo Turske mogao odmah da igra protiv Nadala? Naravno da ne bi. Morao bi prvo da dostigne određeni nivo za to. Tako bi i u košarci trebalo klubovi uđu u Evroligu tek kad dostignu nivo potreban za takmičenje“.

U pozadini cele priče, što makar Ataman priznaje je – novac.

Visok je nivo košarke u Evroligi, ali je zarada vrlo slaba. Ogromna je razlika između onog što klubovi ulože i onog što zarade“, podvukao je Ergin Ataman.

Miriše da je sve bliže dan kada će zaživeti sve što turski trener preporučuje...


tagovi

Ergin AtamanEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara