Toma Ertel (©Shutterstock)
Toma Ertel (©Shutterstock)

Ertel i “Ajonov sindrom“

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.12.20. | 12:46

Poređenje sa situacijom u kojoj se svojevermeno našao meksički centar kada je dolazio u Real Madrid

Planovi Tome Ertela da napusti Barselonu i potpiše za Real Madrid raspali su se u deliću sekunde, a ceo slučaj poprimio je skandaloznu notu posle odluke čelnika katalonskog kluba da Francuzu zabrane ulazak u avion s ostatkom ekipe i ostave ga samog u Istanbulu posle poraza od Efesa.

U Barseloni su se osećali prevarenim jer je Ertelova agencija želela da završi posao s Blankosima dok su još tekli pregovori oko sporazumnog raskida saradnje, zbog čega i dalje nije najjasnije kakav će konačni rasplet biti. Od petka popodne pominju se dve solucije u vidu Ertelovog transfera u klub van Španije ili njegovog prebacivanja u B tim, što je varijanta koja nikako ne odgovara Barsi.

Izabrane vesti

Klub je prilično jasnog stava da Ertelov transfer u Real Madrid ne dolazi u obzir, bez obzira na to što bi francuski reprezentativac tamo otišao praktično čistih papira. Ali, da bi se to dogodilo Barsa bi mu prethodno isplatila 1.200.000 evra od plate i najvećem protivniku dala pojačanje Ertelovog kalibra bez centa obeštećenja kao zamenu za Fakunda Kampaca.

U Barseloni takav scenario pokušavaju da spreče na sve moguće načine, pogotovo jer je El Klasiko na programu već u nedelju. Međutim, više od toga ljude u Blaugrani više peku stare rane, odnosno slučaj Gustava Ajona s početka decenije za nama...

Barselona je u leto 2012. godine otkupila od Fuenlabrade Ajonova ACB prava za sumu od 300.000 evra, a u tu sumu bila je uračunata i poslednja rata koju je meksički centar trebalo da plati svom nekadašnjem klubu na ime izlazne klauzule kako bi otišao u NBA ligu. Ajon je u NBA društvu bio tri godine, od 2011. do 2014. i bio član Nju Orleansa, Orlanda, Milvokija i Atlante, ali je odigrao samo 135 utakmica u prosek od 16,7 minuta.

Meksikanac je želeo da se vrati u ACB ligu leta 2014, ali nije dobio šansu u Barseloni. Tadašnji šef stručnog štaba Ćavi Paskval i sportski direktor Ćići Kreus odlučili su da raskinu vezu sa Ajonom, a ubrzo zatim postao je top pojačanje madridskog Reala. Potpisao je trogodišnji ugovor vredan oko milion evra godišnje, ali se Kraljevskom klubu višestruko isplatio, pošto je pomogao da se osvoje dve Evrolige, četiri ACB titule i tri Kupa kralja u petogodišnjem ciklusu.

U Barsi se plaše da bi se nešto slično desilo ako bi Ertel otišao u Madrid, bez obzira što kod Šarunasa Jasikevičijusa ima sekundarnu ulogu pored neprikosnovenog Nika Kalatesa. Uostalom, poznato je da je Ertel navijač Real Madrida.

Upravo iz tih razloga Ertel razmišlja da pokrene sudski postupak protiv kluba. Barsa mu ne da čiste papire, a ni da igra, dok pretnje selidbom u B tim nisu efikasne jer je svima jasno da onda klub nema mogućnost da rastereti budžet kako bi doveo njegovu zamenu.



tagovi

ACB ligaEvroligaToma ErtelKK Real MadridKK Barselona

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara