Srbi u evropskim klupskim takmičenjima (©Star Sport, ©MN Press)
Srbi u evropskim klupskim takmičenjima (©Star Sport, ©MN Press)

Finiš evropske sezone: Čast Srbije u tri takmičenja brane jedan klub, trojica trenera i desetorica igrača

Vreme čitanja: 6min | čet. 20.04.23. | 11:12

Nemamo stratega u Evrokupu, a ni igrača u FIBA Ligi šampiona...

Finiš evropske klupske sezone se bliži. Plej-of Evrolige startuje već u utorak, dok su Evrokup i FIBA Liga šampiona došli do polufinala posle završenih svih četvrtfinalnih utakmica u sredu uveče. Na talonu je još 16 klubova, a ko sve brani čast Srbije u tri najjača kontinentalna takmičenja?

Kada se podvuče crta, nema nas mnogo. Jedan klub, trojica trenera i desetorica košarkaša. Nije to tako ni loš bilans, ali moglo je i bolje. Kada govorimo o klubovima, Partizan Mozzart Bet napravio je iskorak i otišao među osam najboljih u Evroligi. Crno-beli su odigrali sezonu za pamćenje uprkos brojnim problemima sa povredama tokom sezone, uspeli su da budu u igri čak i za peto mesto na tabeli što bi svakako bio dodatni poduhvat, ali i plasman na šest mesto je podvig. To je ujedno i prvi plasman jednog srpskog kluba među osam u Evroligi otkako su uvedeni novi sistem i format takmičenja. Srbija je lako mogla i do dva predstavnika u četvrtfinalu Evrolige i velika bi stvar za srpsku košarku bilo da smo mogli da vidimo i Crvenu zvezdu u vrhu elitnog takmičenja...

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Bet može da se pohvali da je prvu fazu elitnog takmičenja završio kao treći najefikasniji sa 85,2 poena, iza Baskonije sa 86,7 i rivala u četvrtfinalu Real Madrida sa 85,6 poena. Parni valjak takođe je i peti tim Evrolige po timskom indeksu korisnosti sa 93,9, dok su ispred Olimpijakos (103), Real Madrid (102,3), Baskonija (97,9) i sada već bivši šampion Evrope Anadolu Efes (95,8) koji se nije ni plasirao u doigravanje. Beogradski sastav takođe je prvi u broju ubačenih slobodnih bacanja po utakmici (17,7), kao i četvrti po ubačenih šutevima za dva sa 21,1 u proseku. Bolji učinak imali su samo Monako (23,1), Makabi Tel Aviv (21,9) i Fenerbahče (21,3).

Logično, Partizan Mozzart Bet vuče najveći deo kolača kada govorimo o srpskim predstavnicima u tri velika kontinentalna takmičenja. Crno-bele sa klupe vodi najtrofejniji evropski stručnjak Željko Obradović koji je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri izgubio samo jednu plej-of seriju i veliki je adut ekipe u predstojećem četvrtfinalu sa Blankosima. Vredi pomenuti da kraj Obradovića na klupi sede pomoćnici Vladimir Androić, Bogdan Karaičić, Aleksandar Matović, te kondicioni trener Predrag Zimonjić, ali i njihovi asistenti, kao i članovi lekarskog tima koji rade veliki posao da igrači ostanu zdravi.

Što se tiče srpskih košarkaša u Partizan Mozzart Betu, crno-beli dres nose reprezentativci Aleksa Avramović, Danilo Anđušić, Uroš Trifunović, Balša Koprivica i Alen Smailagić, te mladi Tristan Vukčević. Srpske papire ima kapiten Kevin Panter, no on nije svrstan u ovaj popis jer tekst govori o izvorno srpskim igračima i trenerima.

U četvrtfinalu Evrolige trenersko odelo nosi i dalje Saša Obradović koji je sa Monakom uspeo da se plasira među četiri najbolja tima i napravi iskorak u odnosu na prošlu godinu kada se u doigravanje plasirao sa sedme pozicije i plasman na Fajnal for izostao je posle majstorice u Pireju sa Olimpijakosom. Uz Obradovića na klupi su još Milenko Bogićević i Mirko Ocokoljić. Trenersku struku brani i Aleksandar Džikić. Srpski strateg je sa Hapoelom uspeo da stigne do Fajnal fora FIBA Lige šampiona. Iako je Jerusalim bio među dva glavna kandidata za organizaciju završnog turnira ! Džikićev Hapoel je u majstorici četvrtfinala deklasirao AEK sa 40 razlike i u polufinalu igraće sa Bonom gde je jedan od pomoćnika Tuomasu Isalu naš Marko Stanković. U Džikićevom stručnom štabu je srpski trener Filip Mihajlović.

Nažalost, za razliku od prošle godine kada smo u borbi za trofej Evrokupa imali Dušana Alimpijevića u Bursi, ove sezone nemamo srpskih predstavnika u Evrokupu, mada će čast igrača braniti Oliver Stević. Srpski veteran je sa Gran Kanarijom izborio plasman u četiri najbolja tima Evrokupa, pošto je sa 30 razlike razbila Pariz. On ove sezone dobija povremeno minute u Evrokupu, što ima logike s obzirom da je u januaru napunio 39 godina. Stević je odigrao jednu četvrtfinalnu utakmicu sa Parizom, a ove sezone beleži 2,8 poena, 3,2 skoka i indeks korisnosti 4,8.

U Evroligi najviše je naših predstavnika, jer su uz Partizan Mozzart Bet, njegove trenere i igrače, te Sašu Obradovića tu još trojica srpskih asova - Nikola Kalinić, Marko Gudurić i Nemanja Bjelica. Kalinić je i u Barseloni dokazao svoju igračku svestranost zbog čega je među najbitnijim igračima kod Šarunasa Jasikevičijusa. Statistički se to možda ne vidi, ali je Kalinić toliko puta odrađivao sve prljave poslove i na konto svog iskustva, defanzivne čvrstine i dobrih izbora u napadu radio velike stvari za tim. Ove sezone odigrao je 33 od 34 utakmice u Evroligi za prosečno 23 minuta ima 6,8 poena, 3,5 skokova i 1,7 asistencija, za indeks korisnosti 8,3. Gudurić je ove godine preuzeo lidersku ulogu u Fenerbahčeu gde je drugi strelac sa prosečno 12,5 poena na 38,5 odsto za tri, te 3,2 asistencije, tri skoka i jednom ukradenom loptom za indeks korisnosti 13. Levoruki šuter je takođe skupio 33 meča u prvom delu, a iako je kao starter počeo samo pet susreta ima prosečno 24 minuta u igri. Nije samo lider ekipe na parketu, neretko je i prvi kreator ekipe kada nema Nika Kalatesa i njegov obim posla je takođe veliki. Bjelica je nažalost veći deo sezone proveo u oporavku od povrede lista i nije imao mogućnost da pruži mnogo toga, a posle utakmice sa Crvenom zvezdom na kraju prve faze Dimitris Itudis je rekao kako je srpski as ponovo osetio problem sa nogom koja ga je mučila...

Nema nas mnogo u poređenju sa drugima, ali kvaliteta ne manjka. Ako se osvrnemo i na najjaču košarkašku ligu sveta, NBA ligu, imamo dvostrukog uzastopnog MVP Nikolu Jokića čiji je Denver već ostvario dve pobede nad Minesotom na startu plej-ofa. U franšizi iz Kolorada je i naš Ognjen Stojaković, dok je vedeta Atlante Hoksa Bogdan Bogdanović koji zatvara mali krug naših igrača u doigravanju. Nikola Jović jeste nominalno na listi igrača Majamija, ali on je dugo povređen. Od trenera tu su Darko Rajaković u Memfisu, odnosno Igor Kokoškov u Bruklin Netsima, te Dejan Milojević u Golden Stejtu.

Za kraj, treba istaći da smo dobar uspeh napravili u ABA ligi gde četiri od naših pet predstavnika ide u plej-of. Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda su prvi favoriti za titulu, Mega i FMP Železnik imaju šansu da se u najboljem svetlu predstave regionu u doigravanju, dok Borac Mozzart želi da kroz baraž sa Heliosom zadrži status člana elitnog regionalnog društva. Od naših igrača u drugim klubovima bivše Jugoslavije koji će sigurno biti u plej-ofu imamo Marka Jeremića i Marka Radovanovića iz Cedevite Olimpije, Marka Jagodić Kuridžu iz Budućnosti, dok još čekamo imena svih učesnika doigravanja...

PREDSTAVNICI SRBIJE U TRI NAJJAČA EVROPSKA TAKMIČENJA

KLUB

Partizan Mozzart Bet

TRENERI

Željko OBRADOVIĆ (Partizan Mozzart Bet, Evroliga)

Saša OBRADOVIĆ (Monako, Evroliga)

Aleksandar DŽIKIĆ (Hapoel Jerusalim, FIBA Liga šampiona)

IGRAČI

Aleksa AVRAMOVIĆ, Danilo ANĐUŠIĆ, Tristan VUKČEVIĆ, Alen SMAILAGIĆ, Uroš TRIFUNOVIĆ, Balša KOPRIVICA (Partizan Mozzart Bet, Evroliga)

Nikola KALINIĆ (Barselona, Evroliga)

Marko GUDURIĆ (Fenerbahče, Evroliga)

Nemanja BJELICA (Fenerbahče, Evroliga)

Oliver STEVIĆ (Gran Kanarija, Evrokup)



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićSaša ObradovićAleksandar DžikićAleksa AvramovićDanilo AnđušićTristan VukčevićAlen SmailagićUroš TrifunovićBalša KoprivicaNikola KalinićMarko GudurićOliver StevićEvroligaEvrokupFIBA Liga šampiona

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara