Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Gorak ukus posle Zadra: Zvezdin pad u ključnim momentima se ponavlja

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.11.22. | 13:13

Zadar ogolio mane u igri srpskog šampiona na startu sezone

Izgubila je Crvena zvezda i šesti meč od početka sezone. Ima pet pobeda. Prvih pet poraza se mogu razumeti i pripisati kadrovskim problemima, umoru i nedovoljnoj uigranosti - za poslednji opravdanja nema. Branilac trona poražen je u svojoj kući od Zadra 96:98.

Hrvatski tim nije imao pomoć najboljeg igrača Luke Božića. Uhvatio je Zvezdu na spavanju i tresnuo je o pod. Sasvim je jasno da su crveno-beli potcenili protivnika, što se da zaključiti i iz izjava trenera Vladimira Jovanovića.

Izabrane vesti

"Definitivno smo pomislili da će oni sami da se predaju. Krenuli smo utakmicu u tom stilu. Previše mekano, bez koncentracije. Nismo imali rešenje na njihovu odbranu. Uzeli smo bespotrebno veliki broj šuteva za tri poena. Na kraju nismo imali energiju da trčimo nazad u odbranu i oni su to koristili kroz čitavu utakmicu. Zaista težak poraz za nas na domaćem terenu, neočekivan... za dobru analizu, da vidimo kako ćemo i šta ćemo dalje", rekao je šef struke srpskog šampiona posle utakmice.

Tromo su crveno-beli ušli u meč. Ispucavali se u napadu i ostavljali previše prostora rivalu u odbrani. Nije se upalio alarm u Zvezdinim redovima ni kada je Antonio Jordano pogodio trojku sa zvukom sirene za seriju 10:0 i višak od osam poena pred prvi odmor. Čini se da su shvatili da je vrag odneo šalu tek kada su gosti sa dve nove "trice" otišli na 33:19.

Odgovorio je Luka Vildoza, još jednom potvrdio klasu, ali Zadar je osetio jedinstvenu priliku da slavi u Beogradu prvi put posle 12 godina i nije hteo da je ispusti. U drugom poluvremenu su crveno-beli prerano krenuli sa paničnim pokušajima da istope zaostatak - ranim šutevima za tri u napadu i nedovoljno promišljenjim udvajanjima u odbrani. Zadar je svaki višak prostora koristio i zadavao bolne udarce rivalu.

"Došli smo u Beograd da spasavamo živu glavu. Rekao sam igračima da protiv Zvezde ne čekaju bolju poziciju nego da odmah ispaljuju jer teško da će pronaći bolju poziciju protiv evroligaša. Igrali smo sa samopuzdanjem. Došli smo skromno. Međutim kada se utakmica otvori... to je košarka. Uđu neki šutevi koji obično ne uđu, protivnička ekipa se unervozi", pričao je šef struke hrvatskog tima Danijel Jusup na konferenciji za medije.

Ali, kada je delovalo da je otpisana - Zvezda je uspela u potpunosti da se vrati. Na minut i po do kraja prišla na pola koša zaostatka, iako je gubila 19 razlike sredinom treće četvrtine. A onda - deža vi. Kada je imala priliku da slomi rivala, ostala je bez pravog rešenja… Nije prvi put da joj se tako nešto dešava ove sezone.

Klasičan primer je Panatinaikos. Na 2:23 do kraja Jovanovićeva ekipa je imala pet razlike. Serijom promašaja i izgubljenih lopti, uz par defanzivnih propusta, ispustila je pobedu iz šaka...

Do velikog pada u ključnim trenucima došlo je i u susretima sa Baskonijom, Real Madridom... Sjajno prvo poluvreme u Vitoriji zasenio je loš treći period, koji je rivalu dao krila i omogućio mu da upiše veliku pobedu. U sudaru sa Kraljevskim klubom je početak bio veoma loš, pokazali su crveno-beli karakter, prišli na dva poena razlike u trećem kvartalu... Usledila je serija Madriđana 10:0 i posle toga je sve bilo gotovo.

Bilo ja padova i u Monaku, iako je Zvezda sveukupno pružila veoma dobar otpor favorizovanom protivniku. Na kraju je do izražaja došao i veliki kvalitet Majka Džejmsa, ali ne treba zaboraviti da su crveno-beli uhvatili priključak početkom treće deonice (38:38) i da su Kneževi u narednih nekoliko minuta napravili seriju 19:8.

Posle Zadra je postalo jasno da ti veliki padovi nisu samo posledica protivničkog kvaliteta. Ima nešto i do Zvezde. U nekim mečevima su izostale prave ideje u napadu, u pojedinim je popuštala odbrana, koncentracija... Težak period je iza srpskog šampiona, velike promene, povrede, kasno uključivanje određenih igrača u rotaciju, ali… Oscijalcije ii ozbiljni padovi u ključnim momentima obeležili su početak sezone na Malom Kalemegdanu i rešenje je potrebno što pre pronaći.

Sinoć je naravno i odbrana bila problematična, ali je jasno da se to može pripisati potcenjivanju protivnika, što se ubuduće sasvim sigurno neće ponoviti. Napad je solidno funkcionisao, ali ponovo je zavisi od trojice igrača – Luke Vildoze, Nemanje Nedovića i Bena Bentila. Oni su svoj deo posla obavili, ali je jasno da će im biti potrebna pomoć u nastavku sezone. Raspored je gust i teret mora da se deli u svim segmentima igre iz očiglednih razloga. Da ne bi došlo do preopterećivanja, koje može da dovede i do novih povreda.

Naravno, tek je početak drugog meseca u sezoni. Ništa nije izgubljeno, ni gotovo. Vremena još ima da se stvari isprave. Omašila je Zvezda sinoć skretanje, ali će imati priliku da se vrati na pravi put. Samo, kako sezona odmiče, tako je vremena da se „isprave krive Drine“ sve manje.

Već u četvrtak Crvena zvezda gostuje u Istanbulu ekipi Fenerbahčea (18.00). Novi težak zadatak za izabranika Vladimira Jovanovića s ozbirom da Fener ima 5-1 u Evroligi i nije igrao za vikend u domaćem prvenstvu, te odmoran i dobro pripremljen dočekuje srpskog šampiona.

Vrlo važan meč uslediće nakon Istanbula, jer će crveno-beli imati slobodan vikend i dovoljno vremena da se pripreme za meč sa Asvelom u dvorani Pionir (četvrtak, 17. novembar, 19.00).



tagovi

KK Crvena zvezdaVladimir Jovanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara