Marko Spisu (FIBA)
Marko Spisu (FIBA)

Heroj Italije i dželat Srbije: Svakog dana želim da se osvetim

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.09.22. | 17:10

"Nisam siguran da su me vaši potcenili, igrali su istu odbranu kao u Hamburgu. Samo, sada je njihova rotacija u defanzivi bila takva da sam ostajao sam. Šutirao sam bez oklevanja. A kada je počelo da ulazi, samopouzdanje je raslo, pomislio bih čak i da šutnem sa pola terena u tom trenutku", kaže Spisiu koji u nedelju uveče ubacio šest trojki Srbiji, pet u trenucima kada su Azuri gazila ka iznenađenju

Neko bi rekao, za košarkaša je malog (pravilno je niskog) rasta. Ali, Marko Spisu je u duelu sa Srbijom pokazao da je velikog srca, o čemu je i selektor Italije koja slavi novog plejmejkera Venecije, govorio posle velike pobede.

Izabrane vesti

"U Italiji svi kažu da je suviše mali. Jeste li videli mene? Počeo sam da igram košarku kad sam bio najniži u razredu. I svi su me pitali: Šta želiš da radiš u životu? Da igram košarku! I svi su mi se smejali. I sada neko misli da neću da pustim u igru Marka jer je nizak? Ajde u pi..u mate...u", bio je emotivan Poceko u obraćanju noviniraim koju je pretvorio u šou.

Zapravo bio je to drugi čin šoua. Prvi je naravno delo Spisua i saigrača protiv Srbije koji nije imao srećan kraj za nas, ali jeste bio fantastična za Azure.

"Poznajem ga dobro, jer je bio moj trener u Sasariju. Da, izgledamo slično jer smo iste visine, ali postoji jedna razlika. Smatram da je u ovoj eri košarka drugačija, da je mnogo napredovala u fizičkom smislu. I mislim da je meni sada teže nego što je bilo pre 20-30 godina. Ali, na terenu koristim moje stvari – trudim se da trčim, šutiram i dodajem na pravi način. A protiv Srbije je sve bilo sve savršeno. Lopta se kretala neverovatno, igrali smo u odbrani toliko timski da je izgledalo kao da smo ludi... Nažalost po vas. Izvinjavam se", rekao je Spisu za Sportski žurnal.

Svestan je i sam da će bez obzira na fantastičnu partiju opet neko vrteti glavom kada kerene polemika o njegovim kvalitetima.

"Mnogo ljudi ne veruje u mene. I dalje! Za mene je sve ovo osveta! Svakog dana kada se probudim, ja ovo radim zbog svih njih koji govore da ne mogu i da nikad neću moći. I ovo u nedelju je bila baš ta utakmica. Bila je moja utakmica. Neverovatno. Nastavljam da sanjam uz ovaj tim. Znamo da protiv Francuske neće biti lako ali..."

Spisu je kazao ono što su i sami izveštači iz Berlina primetili u meču sa Srbijom.

"Čini mi se da smo kupili naklonost neutralne publike. Preneli smo veliku podršku na našu stranu. Ako mi dozvolite, smatram da smo zabavni za gledanje. U tome svi uživamo."

Italijan je iz levice u nedelju uveče ispalio šest trojki Srbiji, pet u trenucima kada je Italija gazila ka četvrtfinalu i iznenađenju. U nekoliko slučajeva bio je sam, pa se sa strane činilo da ga u tim trenucima srpski tim potcenjuje.

"Nisam siguran da su me potcenili, igrali su istu odbranu kao u Hamburgu. Samo, sada je njihova rotacija u defanzivi bila takva da sam ostajao sam. Lopta je tako išla da su me svi pronalazili i ja sam šutirao bez oklevanja. A kada je počelo da ulazi, samopouzdanje je raslo sa svakim šutem. Pomislio bih čak i da šutnem sa pola terena u tom trenutku."

Na licu Spisua osim zadovoljstva primetni su bili modri podočnjaci.

"Ovo je bez dileme moja najveća utakmica u karijeri. Osmina finala, protiv Srbije, verovatno najvećeg favorita za osvajanje zlata... Za mene je to neverovatno. Nisam spavao celu noć. Pogledajte mi oči."

Neko bi pomisilio da je zbig tuče sa srpskim igračima.

"Da, tako izgleda. Nisam oka sklopio. Okretao sam se, budio... Ne znam da li sam spavao uopšte. Sad moram da se odmorim. Ali, to je u redu. Uvek bih prihvatio da ne spavam noćima sve dok sam ovo doživeo."

Na kraju meča, dobio je čestitke od igrača Srbije.

"Bio sam toliko srećan da nisam čuo šta su mi govorili. A hteli su nešto lepo da mi kažu. Naravno da su mi čestitali. Nešto više nisam mogao da čujem. Oni su stvarno veliki tim, mnogo ih poštujem", završio je Spisu.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija Italija U TOKU

20.30: (2,55) Nemačka (14,5) Grčka (1,60)

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

pobednik 1 - pobednik 2

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Marko SpisuEvrobasketEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara