Lazić, Lojd i Davidovac (©Star Sport)
Lazić, Lojd i Davidovac (©Star Sport)

Himki u Beogradu, teško da će Zvezda dobiti bolju šansu za trijumf

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.03.21. | 08:32

Duel začelja tabele Evrolige

U nekim srećnijim okolnostima okršaj Crvene zvezde i Himkija možda bi odlučivao o plasmanu u četvrtfinale. Ovako, u četvrtak od 20.45 (TV Sportklub) gledaćemo susret dva najslabije plasirana tima Evrolige.

Posle dobrog izdanja i pobede nad Splitom u dvorani Gripe ekipa Dejana Radonjića meč protiv Himkija dočekuje kao poslednji test pred večiti derbi u nedelju, gde po pravilu favorita nema, bez obzira na to ko je u kakvoj formi. Dobra vest za stručni štab Crvene zvezde jeste sve manji broj odsutnih igrača posle duge korona krize. Duop Rit je bio na klupi, ali nije odigrao ni sekund jer još nije spreman za takmičarsku košarku. U ovom trenutku nedostaje samo Kino Kolom, koji je imao najteže simptome od svih Zvezdinih igrača sa pozitivnim testom na Covid-19.

Izabrane vesti

20.45: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Himki (3,50)

Za Crvenu zvezdu ovaj meč imaće više psihološki značaj jer bi se pobedom, narodski rečeno, ubile dve muve. Dobio bi se jak vetar u leđa pred važan meč u Jadranskoj ligi, a i teško da će crveno-beli u preostalih šest kola, uključujući i utakmicu s Himkijem, imati bolju šansu da prekinu seriju poraza u kojoj se trenutno nalaze. Crvena zvezda je sada na osam uzastopnih neuspeha. Posle Himkija slede uzastopna gostovanja – Panatinaikosu, pa CSKA, zatim vezani mečevi u Beogradu protiv milanske Olimpije i Makabija iz Tel Aviva, dok će poslednje kolo 8. aprila biti odigrano u Berlinu sa Albom. Zato bi protiv Himkija, bez obzira na sadašnju poziciju, trijumf trebalo da bude imperativ.

"Sledi duel protiv Himkija, koji je pred početak sezone napravio kvalitetan tim. Korona je do te mere uticala na njih već na startu, da je sve ostalo bilo proizvod svih problema koje su tada imali. Tim koji sada imaju, je drugačiji nego na početku sezone, ali očigledno dovoljno dobar da može da savlada Real iz Madrida ili Zenit u Sankt Peterburgu. Treba da budemo spremni da igramo dobar meč i nadamo se da će ti dobri intervali u našoj igri biti dovoljno dugi da možemo da zabeležimo dobar rezultat", izjavio je Dejan Radonjić.

Najiskusniji prvotimac Marko Simonović očekuje još jednu tešku utakmicu, ali veruje da ekipa može do uspeha.

"Zna se kakav nam je raspored, duže vreme imamo problema sa povredama i bolesnim igračima. Vraćamo se polako u ritam, ali nam treba još vremena. Ekipa Himkija individualno ima izuzetan kvalitet, zna se i da su oni imali puno problema, ali digli su formu u poslednjih par utakmica, pobedili su Zenit u gostima, pobedili su pre toga Real. Želimo da odigramo našu igru, da pružamo dobre minute i da podižemo formu na viši nivo. Zna se šta je recept za sutra, agresivna, dobra odbrana što je naš prepoznatljiv stil, tranzicija – to je neki prvi preduslov da zabeležimo dobar rezultat u četvrtak", rekao je Simonović.

Dok će Zvezda biti praktično kompletna, još se ne zna u kakvom sastavu će gosti zaigrati. Ekipu su od početka 2021. napustili trener Rimas Kurtinaitis, zatim igrači Jonas Jerebko, Greg Monro, Dairis Bertans, van tima su Devin Buker i Stefan Jović, a Himkiju ozbiljno gore temelji pošto se u poslednja tri meseca nagomilao dug od gotovo 3.000.000 evra.

"Crvena zvezda je dobro izbalansiran tim koji igra tipičnu jugoslovensku košarku. Imaju iskusnog trenera Radonjića koji zna kako je to raditi u Evroligi. Tu su i dobri stranci koji su lideri tima i oni preuzimaju dosta odgovornosti u odbrani i napadu. Moramo da zadržimo energiju iz meča s Realom ili iz tri četvrtine susreta protiv Albe i Zenita u VTB ligi kako bismo mogli da pariramo Zvezdi", poručio je Andrej Malcev.

Himki je ubedljivo najslabiji gost u Evroligi i u dosadašnjih 13 kola van Moskve slavio je samo jednom. Bilo je to još sredinom novembra, kada se ekipa većinski oporavila od posledica virusa korona, daleko od sadašnjeg momenta. Od tada Himki je vezao devet poraza van svog parketa. S druge strane Zvezda je drugi najlošiji domaćin sa svega četiri recke i od onog trijumfa nad Panatinaikosom pretposlednjeg dana 2020. vezala je pet neuspeha. Od toga četiri su završena na jedan posed i samo je Barselona uspela da odnese bodove s dvocifrenom razlikom.

Zvezdi je ova pobeda jako potrebna radi psihološke stabilizacije, jer se konkurencija u Jadranskoj ligi naoštrila do zuba i ne namerava da stane do kraja ligaškog dela...

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

18.00: (1,55) CSKA (14,5) Olimpija Milano (2,70)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Makabi Tel Aviv (2,158)

20.45: (1,60) Asvel (14,5) Alba (2,55)

20.45: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Himki (3,50)

21.00: (2,55) Real (14,5) Barselona (1,60)

Petak

18.30: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Žalgiris (5,00)

19.00: (1,55) Baskonija (14,5) Bajern (2,70)

20.00: (2,30) Olimpijakos (14,5) Zenit (1,70)

21.00: (2,15) Valensija (14,5) Fenerbahče (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan RadonjićKK Crvena zvezdaKK HimkiHimkiEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara