Nikola Kalinić (Foto: Starsport)
Nikola Kalinić (Foto: Starsport)

Hit Evrolige protiv Zvezde koja to hoće da bude: Nišan na najboljem strelcu Evrope i mlađem Adetokunbu

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.11.21. | 10:17

Košarkaši Crvene zvezde u devetom kolu elitnog takmičenja dočekuju francuski Asvel

Prethodni meč Crvene zvezde u dvorani "Aleksandar Nikolić" ostao je upisan u istoriji. Crveno-beli su nošeni sjajnom podrškom sa tribina oborili na pleća Panatinaikos - rekordnom razlikom. Posle najubedljivijeg trijumfa u Evroligi, trijumfalni niz nastavili su u dvorani "Krešimir Ćosić". Slomili su Zadar trojkama i tako pokazali da su na dobrom putu da reše i najveću boljku od starta sezone - šut sa distance. Večeras će pulenima Dejana Radonjića ponovo biti potrebna mirna ruka, s obzirom da u Pionir stiže najveće iznenađenje elitnog društva - Asvel (19.00).

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Asvel (2,30)

Izabrane vesti

Prijalo je očigledno Zvezdinom košarkašima, što su od prethodna tri susreta dva odigrali kod kuće i jedan u obližnjoj Hrvatskoj. Imali su više vremena za odmor i pripremu nego u većem delu dosadašnjeg toka sezone, što se prenelo i na rezultate - nanizali su tri trijumfa. Tako u dobrom raspoloženju čekaju četu Ti Džej Parkera, koja je u Evroligi dosad ostvarila dvostruko više trijumfa (6-2). Susretali su se sa timom iz Vilerbana dosad u četiri navrata, a obe ekipe su po dva puta slavile. Interesantno, na gostujućim parketima. Dakle, Crvena zvezda nikada nije savladala Asvel pred svojim navijačima u elitnom takmičenju. Vreme je da se to promeni.

Što se tiče kadrovske situacije, možda se po prvi put ove sezone može reći da je Zvezda u boljoj situaciji od protivnika. Aron Vajt je jedini košarkaš Crvene zvezde, uz novajliju Stefana Markovića koji prema rečima trenera Radonjića nije još registrovan, koji sasvim sigurno neće biti u stanju da pomogne ekipi. Nikola Ivanović je počeo sa treninzima, a prema rečima crnogorskog stručnjaka na poslednjem treningu pred meč će biti procenjeno da li je u stanju da pomogne i u kojoj meri. Očekuje se da će posle sedam propuštenih mečeva konačno kročiti na parket.

Asvel neće imati pomoć četvorice prvotimaca. Van stroja je odavno Rejmar Morgan, a u timu neće biti ni iskusnih Antoana Dioa i Dejvida Lajtija. Juče je obelodanjeno da je povredu pretrpeo i talentovani Viktor Vembanjama.

U dobrom raspoloženju srpski šampion dočekuje francuskog. Ne samo da je nanizao pobede, već je uspeo i da pronađe šut. Mučili su Zvezdu dalekometni hici na početku sezone, pa su do utakmice sa Zadrom u ABA ligi samo jednom ubacili dvocifren broj trojki na meču (protiv Splita na premijeri - 10). Ponovili su taj učinak i u Zadru, a s ozbirom na sjajno napadačko izdanje protiv Panatinaikosa u minulom kolu Evrolige, čini se da su iskoristili vreme provedeno kod kuće i da su naštelovali nišanske sprave.

Kada je u pitanju Zvezdin napad, mora se pomenuti i Nejt Volters, koji igra sjajno u poslednje vreme. Upravo je on glavni krivac za sve bolja izdanja čitave ekipe na protivničkoj polovini i nema sumnje da će i večeras biti jedna od glavnih uzdanica Dejana Radonjića. Amerikanac je bio nerešiva enigma za PAO (18p, 3sk, 2as, 2ul), a potom je u Zadru upisao prvi dabl-dabl u crveno-belim bojama (14p, 10sk). Ove sezone beleži 13 poena i 4,4 asistencije u Evroligi, kao i 8,4 poena i pet završnih dodavanja po nastupu u regionalnom šampionatu.

Raduju crveno-bele i sve bolja napadačka izdanja Ostina Holinsa, koji je vezao dve utakmice sa dvocifrenim košgeterskim učinkom (11p protiv PAO, 10p protiv Zadra). Pokazao je Amerikanac veliku želju na prethodne dve utakmice da da svoj doprinos i na protivničkoj polovini, s obzirom da je na Zvezdinoj od starta noćna mora za protivnike. Najbitniji je njegov ispravan stav, a šut će doći.

Njegovi defanzivni kvaliteti će i večeras doći do izražaja, s ozbirom da će nesumnjivo biti zadužen za jednog od dvojice sjajnih Asvelovih poentera. Eli Okobo je prvi strelac Evrolige sa 19,6 poena po meču i to u svojoj debitantskoj sezoni u elitnom takmičenju. Bivši košarkaš Finiksa blista, a sjajno ga prati i Amerikanac Kris Džouns (15,9 poena po meču).

Pomenuti dvojac će svakako predstavljati najveću pretnju po Zvezdin koš, ali se isto tako čini da od njihovih izdanja mnogo toga zavisi u Parkerovoj ekipi. Nije bilo utakmice da jedan od njih dvojice nije zasijao, ponekad su uspeli i obojica. Pažnju treba obratiti i na mlađeg brata Janisa Adetokunba - sjajnog Kostasa. Krase ga, poput brata, neverovatne fizičke predispozicije, koje je sve bolje počeo da koristi na oba kraja parketa. Ima Asvel, naravno, još sjajnih igrača, ali i jedno dobro poznato lice crveno-belima - Džejmsa Gista. Iskusni Amerikanac ima bitnu ulogu, provodi preko 20 minuta na terenu u proseku i pre svega je značajan u defanzivi.

I dok Zvezda predvodi Evroligu u procentima za dva poena (57,8 odsto), Asvel je ispred konkurencije kada je preciznost za tri u pitanju (39,6 odsto) - segment u kojem je Radonjićeva ekipa trenutno poslednja u elitnom takmičenju. Naravno, srpski šampion će se uzdati najpre u svoju odbranu, koja spada u sam vrh evropske košarke. Crveno-beli su primali najmanje poena po meču (67,25), a u susretima koje su dobijali rivale su u proseku ostavljali na impresivnih 57,3 poena i 45,2 odsto preciznosti iz igre.

Dejan Radonjić je pred okršaj sa ekipom iz Vilerbana istakao da će Zvezdina odbrana biti na velikom ispitu protiv atletski sjajnog protivnika.

"Asvel je napravio sjajan rezultat i dobrim igrama došao do šest pobeda. Imaju dobre pojedince, atletski kvalitetnu ekipu. Pokazali su jedan individualno visok kvalitet koji ćemo morati da iskontrolišemo. Imaju igrače sa mnogo poena u rukama. Naša odbrana će biti na ispitu. Tu su Džons, Okobo, ali ne samo oni... Potrebno je da odgovorimo na atletski kvalitet čvrstom igrom, da budemo koncentrisani, da gradimo rezultat i dobrom igrom na oba kraja terena pokušamo da pobedimo", poručio je trener tima sa Malog Kalemegdana.

Luka Mitrović je bio pun hvale za narednog rivala, ali istakao da ekipa dočekuje Asvel u daleko boljem raspoloženju nego što je to bilo kada je dolazio Panatinaikos. A svim znamo kako su se Atinjani proveli.

"Dočekujemo meč u boljem raspoloženju nego onaj od pre sedam dana. Očekuje nas sjajan tim, koji je to dokazao partijama u Evroligi. Izvanredno popunjen, sa kombinacijom sjajnih strelaca i atletski dominantnih igrača. Kompletna, kvalitetna ekipa. Biće nam potrebno dobro izdanje da se nosimo sa njima", izjavio je Zvezdin centar.

EVROLIGA - 9. KOLO

Četvrtak

18.00: (1,55) CSKA Moskva (14,5) Makabi (2,70)

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Asvel (2,30)

20.00: (3,05) Alba (15,0) Efes (1,45)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Uniks (2,15)

21.00: (1,17) Barselona (20,0) Baskonija (5,50)

Petak

18.00: (1,80) Zenit (14,5) Olimpijakos (2,15)

18.45: (1,70) Fenerbahče (14,5) Olimpija Milano (2,30)

20.00: (1,90) Monako (13,5) Bajern (2,05)

20.45: (1,90) Real Madrid (hendikep -16,5) Žalgiris (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK AsvelAsvelDejan RadonjićLuka MitrovićNejt VoltersEli OkoboKris DžonsDžejms GistKostas AdetokunboOstin Holins

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara