Jaka Lakovič (Foto: Reuters)
Jaka Lakovič (Foto: Reuters)

Igraće se Evroliga ponovo na Kanarima: Jaka Lakovič odveo Gran Kanariju do istorijskog trofeja u Evrokupu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.05.23. | 22:52

Strašna prva sezona slovenačkog stratega na klupi tima iz Las Palmasa krunisana evropskim peharom i plasmanom u elitu

Posle vrlo dobre sezone sa nemačkim Ulmom, Jaka Lakovič je minulog leta preuzeo Gran Kanariju i doveo je do nezapamćenih visina. Sastav iz Las Palmasa je stigao do finala Evrokupa bez poraza na svom terenu, a onda je u borbi za pehar srušio Turk Telekom i obezbedio mesto u Evroligi naredne sezone - 71:67.

U velikom finalu se vodila velika borba, iako je domaćin imao kontrolu u većem delu susreta. U plej-ofu je redom pobeđivala Bursu (77:66), Pariz (104:74) i Huventud (89:86), da bi na kraju srušila i poslednju prepreku i u drugom finalu Evrokupa u istoriji kluba (prvo 2015) i osvojila prvi evropski trofej.

Izabrane vesti

Na kraju je za MVP-a finala proglašen Džon Šurna, koji je susret okončao sa 18 poena. Ej Džej Sloter ga je ispratio sa 16 poena, a interesantno je da je najkorisniji bio Endru Albisi sa 13 poena i indeksom 18.

U ekipi Turk Telekoma dabl-dabl sjajnog Tajrika Džonsa od 17 poena i 11 skokova (indeks 27). Možda nije odveo turski tim u Evroligu, ali je sebi definitivno obezbedio mesto (Virtus navodno već ozbiljno zainteresovan). Iskusni Aksel Butil je takođe brojao do 17, dok je 16 poena dodao Džerijan Grent.

Uvertira u finalni meč bila je nesvakidašnja. Gotovo bizarna. Trener Turk Telekoma Erdem Džan, inače dobitnik nagrade za najboljeg stručnjaka Evrokupa, povredio je vrat tokom vožnje autobusom u Las Palmasu. Predviđa se da ga čeka tronedeljeni oporavk, ali je stisnuo zube i predvodio ekipu u borbi za trofej i plasman u Evroligu.

Kada je sama utakmica u pitanju, domaćin je rešio u svoju korist prilično efikasnu uvodnu deonicu sa 29:23, a onda je razmontirao rivala do odlaska na veliki odmor. Otvorio je drugu deonicu sa 17:1 i stekao 22 poena viška, posle 20 minuta vodio sa 50:33. Činilo se da je sve gotovo.

Ipak, borbeni Tajrik Džons je sa osam vezanih poena u trećoj deonici pokrenuo goste iz Ankare. Priključio mu se i Džerijan Grent, da bi posle trojke Aksela Butila turski tim sveo zaostatak na jednocifren broj poena, na dva minuta do poslednje pauze. Nejt Sestina je novim preciznim hicem sa distance istopio minus na samo šest poena pred odlučujući period i najavio veliku borbu.

U finalnih 10 minuta, očekivano, rovovska bitka. Nisu se štedeli ni jedni ni drugi, gosti su na sve načine pokušavali da se vrate, ali Granka je čuvala prednost. U samoj završnici dogodio se i jedan potencijalno sporan momenat. Kalifa Diop koji šutira penale sa oko 60 odsto uspešnosti, požalio se na povredu prilikom jednog faula koji je pri rezultatu 67:64, na nešto više od dva minuta do kraja, trebalo da ga pošalje na liniju za slobodna bacanja. U igru je prinudno uveden Vitor Benite, koji je bez problema dva puta zatresao mrežicu, u nastavku se Turk Telekom ispromašivao i Endru Albisi je posle krađe i polaganja na osam sekudi do kraj astavio tačku.

EVROKUP - FINALE

Sreda

Gran Kanarija - Turk Telekom 71:67

/Šurna 18 - Džons, Grent 17/



tagovi

KK Gran KanarijaKK Turk TelekomTurk TelekomGran KanarijaJaka LakovičEj Džej SloterDžon ŠurnaDžerijan GrentErdem Džan

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara