Papapetru, Vildoza, Egzum, Mitrović, Anđušić, Petrušev (©Star Sport, ©MN Press)
Papapetru, Vildoza, Egzum, Mitrović, Anđušić, Petrušev (©Star Sport, ©MN Press)

Ima kod večitih još prostora da se proširi napadački doprinos

Vreme čitanja: 6min | ned. 18.06.23. | 15:15

U fokusu po trojica igrača ovogodišnjih finalista ABA lige

Svaki trener i igrač sa iskustvom u večitom derbiju reći će vam da je svaka utakmica priča za sebe i rađa nove heroje. Posle dva susreta finala Jadranske lige Partizan Mozzart Bet materijalizovao je prednost domaćeg terena i u dvorište ljutog protivnika stiže sa željom da brejkom u naredna dva okršaja zaokruži decenijsko čekanje na šampionsku krunu, ujedno oseti slast pobeda nad Zvezdom kao gost u regionalnom takmičenju. Crvena zvezda više nema kud i prinuđena je da juri pobedu za produžetak serije (TV Arenasport, 20.30), onda i za majstoricu gde je, kako se obično kaže, sve moguće.

Ekipa Duška Ivanovića ima tradiciju na svojoj strani, igrači Željka Obradovića svesni su koliko su blizu da urade ono što mnoge ranije generacije nisu, a kada govorimo o samoj igri, pogotovo u napadu, stiče se utisak da ni jedni, ni drugi nisu u potpunosti koristili punu širinu napadačkih mogućnosti. Iako su oba dosadašnja meča bila efikasna, sa 165 i 168 poena. Među efikasnijim ove sezone, kada su večiti derbiji u pitanju.

Izabrane vesti

Bio rezultat taktičkog pristupa ili ne, Partizan Mozzart Bet se na protivničkoj polovini fokusirao više na koncentrisani učinak trojice igrača - Zeka Ledeja, Kevina Pantera i Alena Smailagića. Uz tri noseća stuba, Džejms Naneli i Matijas Lesor u drugoj utakmici dali dodatni impuls. Jam Madar je uz veliku potrošnju u odbrani, pre svega na Fakundu Kampacu bio u rangu ovosezonskog proseka, dok je Joanis Papapetru sa šest uzastopnih poena pogurao crno-bele u bitnim minutima prvog poluvremena. Obojica su dali važan doprinos pobedama, posebno drugoj.

Sa Crvenom zvezdom je prizma ofanzivnog učinka bila nešto drugačija. Ognjen Dobrić i Nemanja Nedović jedini su iz redova branioca titule sa dvocifrenim brojem poena u oba susreta, dok su ostali svoje porcije isporučivali na smenu. Primera radi, Fakundo Kampaco, Filip Petrušev i Ben Bentil držali su Zvezdin napad u prvom duelu, dok je u drugom angažman bio ravnomerniji kod većeg broja igrača. Amplitude u redovima crveno-belih su negde i logične s obzirom na dužu pauzu bez takmičarskih obaveza, plus što se Luka Vildoza tek oporavio od povrede i vratio u tim kao jako bitan deo rotacije spoljnih igrača.

Svakako, obe strane imaju dosta prostora da prošire doprinos iliti arsenal, što bi neminovno sa sobom povuklo i rasterećivanje onih koji su dosad imali najveći uticaj na ovaj segment. Posebno jer u ovako teškoj, fizički i psihički zahtevnoj seriji i iscrpljujućim utakmicama nije logično očekivati da svi drže nivo, bez obzira na to što se za ovaj momenat spremaju cele sezone. Treća utakmica mogla bi da pruži mogućnost pojedincima da imaju veći efekat na suprotnom kraju terena. Kod Crvene zvezde to se odnosi na Luku Mitrovića, Luku Vildozu i Filipa Petruševa, a kod Partizan Mozzart Beta na Dantea Egzuma, Joanisa Papapetrua i Danila Anđušića.

Od pomenute šestorice, Luka Mitrović ima daleko najveće iskustvo igranja večitih derbija i utakmica za titulu u našim i regionalnim okvirima. U finalnu seriju ušao je sa odličnom formom, kao najkorisniji igrač finala Superlige i trebalo je da bude jedan od oslonaca Crvene zvezde, ali zasad nije pronašao svoj nivo. Ispod realnih kvaliteta u napadu, možda čak i sa dozom nervoze, pa je posle četiri poena u prvom meču (2/6 iz igre), ubacio devet u drugom (3/5 iz igre, 3/4 slobodna bacanja), ali uz dve izgubljene lopte. Od ovogodišnjih pet derbija, istakao se na gostovanju crno-belima u ABA ligi kada je imao 17 poena, kao i u polufinalu Kupa Radivoja Koraća sa 11 poena, sedam uhvaćenih lopti i tri asistencije. Navijači i stručni štab znaju da Mitrović može daleko više, a možda mu upravo pune tribine Pionira daju energiju da probije barijeru i bude onaj stari.

LUKA MITROVIĆ – GRANICA NA POENE 8,5

Uprkos pobedama crno-belih na startu finala, slabija izdanja Dantea Egzuma je donekle zabrinula pristalice. Istina, njegovo odsustvo u napadačkom segmentu se nije osetilo, ali će u trenutku kada bi serija mogla da se reši biti i te kako neophodan ekipi. U drugoj utakmici je ostao bez poena, a iz igre je u dva meča ubacio samo jedan šut, odnosno 1/7. Čak i na početku finala šest od osam poena dao je sa linije slobodnih bacanja. Nedostatak koševa uspeo je da izbalansira sa devet dobro raspoređenih asistencija, mada je jasno da i on, poput Mitrovića, može daleko više i bolje. Uostalom, pobedu u Pioniru izneo je sa 20 poena, u dva regionalna okršaja imao je 14, odnosno 15 poena, dok su njega slabija izdanja takođe značila i da Crvena zvezda dolazi do pobede. Problem za reprezentativca Australije bio je rani ulazak u probleme sa faulovima, kao u prošlom meču finala, što mu je ne samo umanjilo doprinos, već i ograničilo minutažu.

DANTE EGZUM – GRANICA NA POENE 10,5

Luka Vildoza je drugačiji slučaj u odnosu na ostale. Vildoza je izašao iz povrede prepone sa kojom je već imao problem, a posle dodatnih pregleda dobio je zeleno svetlo da zaigra što je i te kako značilo Crvenoj zvezdi. Kod Argentinca se u četvrtak osetila velika želja da pomogne saigračima i imao je svojih trenutaka kada je zablistao, ali se možda i zbog grča da ne obnovi povredu osetilo da nije u svom ritmu. Vildoza je gotovo u svim derbijima bio izuzetno motivisan i razigran. U prvom okršaju sezone ubacio je 19 poena, istorijskoj pobedi u Evroligi doprineo je sa 14 poena, u drugom okršaju zabeležio je 26 poena, dok je u polufinalu Kupa Radivoja Koraća imao 15 poena. Svaki put njegova energija bila je pokretačka snaga Zvezde i to će večeras biti neophodno crveno-belima.

LUKA VILDOZA – GRANICA NA POENE 9,5

Sa Joanisom Papapetruom Partizan Mozzart Bet nije dobio igrača koji može u kontinuitetu da ubacuje 10-15 poena, to mu nije ni zadatak u ovom sastavu Parnog valjka, ali kada je neophodno i te kako ume da bude koristan. To je najbolje pokazao baš u prošloj utakmici, kada je povezao šest poena i držao rezultatsku klackalicu. Zanimljivo, među efikasnijima je bio kada je Partizan Mozzart Bet gubio derbije i opet, njegov doprinos se ne meri brojem poena, iako kao internacionalac velikog iskustva može da uzme i svoju porciju šuteva. To je pokazao i u četvrtfinalnoj seriji Evrolige sa Real Madridom.

JOANIS PAPAPETRU – GRANICA NA POENE 5,5

Filip Petrušev je u ovom krugu najviše zbog potencijala i pre svega što je najveći deo sezone kod Duška Ivanovića bio jedan od glavnih oslonaca Crvene zvezde u napadu. Kroz dve utakmice ubacio je ukupno 18 poena, ali je utisak da iza sebe dosad ima tihu finalnu seriju. Odnosno, da može još više što se i pokazalo već na delu. Bio je jako važan deo ekipe u pobedi na prvom evroligaškom derbiju, a pogotovo na Kupu u Nišu gde je imao 14 poena i među zaslužnijima za veliki preokret nakon ozbiljnog minusa u kojem su se tada našli crveno-beli.

FILIP PETRUŠEV – GRANICA NA POENE 9,5

Odsustvom povređenog Alekse Avramovića, Danilo Anđušić je uskočio u rotaciju Partizanove spoljne linije, mada još nije imao značajniji učinak u napadu. U dosadašnjim večitim derbijima je bio tih i nije se previše latio šuteva, iako je po vokaciji šuter, pa tako dosad nije išao preko pet poena. Njegovi kvaliteti su definitivno za više od takvog proseka, a kako nema Avramovića Partizan Mozzart Betu su potrebni i njegovi koševi...

DANILO ANĐUŠIĆ - GRANICA NA POENE 4,5

FINALE JADRANSKE LIGE

1. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

2. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 87:78

/Smailagić 15 - Nedović 21/

3. meč:

Nedelja, 20.30: (1,60) Crvena zvezda (16,0) Partizan Mozzartbet (2,65)

4. meč*:

Utorak, 19.00: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

5. meč*:

Četvrtak, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - Ako bude potrebe.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaABA ligaJoanis PapapetruLuka VildozaDante EgzumLuka MitrovićDanilo AnđušićFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara