Screenshot - euroleaguebasketball.net
Screenshot - euroleaguebasketball.net

Istorija sankcija Evrolige: Šest klubova kažnjavano zbog kršenja Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.01.23. | 15:15

Finansijski panel elitnog takmičenja izrekao strogu kaznu Crvenoj zvezdi

Crvenoj zvezdi je još od 1. decembra privremeno zabranjeno registrovanje novih igrača i trenera u Evroligi, a danas je izdato i konačno rešenje. Zabrana je produžena do 28. februara, a klub sa Malog Kalemegdana je u obavezi i da uplati 25.000 evra na ime kazne zbog kršenja Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju.

Istakao je izvršni direktor takmičenja Maršal Glikman da je Zvezda izmirila dugovanja, ali je u zvaničnom saopštenju obrazloženo da je kazna izrečena zbog težine prekršaja, ali i ranijih sankcija koje su crveno-beli trpeli u društvu najboljih.

Izabrane vesti

Kada vratimo film, dolazimo do zaključka da je Evroliga i ranije ozbiljno kažnjavala klubove za finansijskih prekršaja. Zvezdi su recimo i 11. januara 2018. godine izrečene kaznene mere jer klub nije uspeo da ispuni obaveze prema Pravilima o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju.

Tada je takođe Finansijski panel doneo presudu zbog određenih dugovanja, ali i neispunjavanja skrojenog plana za izmirenje obaveza. Zabrana registrovanja igrača je trajala četiri sedmice, a Zvezda je platila i troškove žalbenog procesa u iznosu od 15.000 evra.

Pre Crvene zvezde je još 2016. godine Galatasaraj kažnjen zbog prekršaja iste prirode, pa dve sedmice (od 1. do 15. decembra) nije mogao da registruje nove igrače i trenere.

U aprilu 2018. godine je zbog kršenja Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju sankcionisan i Uniks iz Kazanja. Problem je bio drugačije prirode i bio je vezan za pomeranja u budužetu za plate igrača koji je premašio 65 odsto od ukupnih troškova kluba tokom sezone 2016/17. Udaren je po džepu ruski tim, sa 45.190 evra.

Godinu dana kasnije dva kluba sa A licencama su takođe završila na tapetu. CSKA je kažnjen sa 42.000 evra jer nije dostavio neophodnu dokumentaciju i ispoštovao rokove koji su bili ustanovljeni Pravilima o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju. Olimpijakos sa 14.000 evra zbog kršenja iste prirode i dodatnih 70.000 evra zbog budžeta za plate igrače koje je premašio 65 odsto od totalnih prihoda kluba. Crveno-beli iz Pireja su u zvanično rešili problem tek 20. avgust iste godine, obelodanila je Evrolige.

Olimpijakos je bio na udaru Finansijskog panela i u februaru 2020. godine. Ovoga puta zbog dugovanja i izostavljanja informacija, kao i zbog toga što nije ispunio stavke iz dogovorenog plana za izvršavanje obaveza. Grčkom klubu je tada postavljena restrikcija na budžet za plate igrača. Sa 65 odsto na 57,5 odsto za sezonu 2020/21 i sa 65 na 60 odsto za sezonu 2021/22.

Finansijski panel je bio više nego aktivan i u martu 2021. godine, zbog ruskog Himkija. Postojao je problem sa dugovanjima, izdata je zabrana registrovanja igrača timu iz Podmoskovlja, uz napomenu da će biti na snazi dok se ona ne izmire. Himki se posle velike finansijske krize nije ni oporavio, pa sada igra Prvu rusku ligu (nije ni u VTB).



tagovi

KK Crvena zvezdaHimkiKK GalatasarajKK OlimpijakosKK CSKA MoskvaUNIKS KazanjUniks

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara